תסמינים שכיחים בגיל המעבר – עדי אספינו – מטפלת מוסמכת ברפואה סינית

קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:

גיל המעבר מלווה ברוב המקרים בתסמינים כגון: גלי חום, הזעות, נדודי שינה, השמנה וכדומה. כיצד רפואה סינית מסבירה את הופעת התסמינים האלה 

במאמר זה נמנה את התסמינים העיקריים המזוהים עם גיל המעבר ונסביר מהם הגורמים להופעתם לפי הרפואה הסינית המסורתית.
בגיל המעבר מופיעים מספר סימפטומים אופייניים, כגון: גלי חום, הזעות לילה, נדודי שינה, מצבי רוח, עצבנות, עצירות/ שלשולים, יובש וגינאלי, ירידה בחשק המיני ועוד.
חשוב לציין, כל אישה תחווה את גיל המעבר בצורה אחרת- חלקן יחוו מספר סימפטומים בעוד שאחרות יחוו סימפטום אחד אם בכלל. במילים אחרות, רשימת הסימפטומים הנ"ל אינה רומזת כי כל אישה בגיל המעבר תחווה את מכלול הסימפטומים.

גלי חום:

זהו הסימפטום השכיח ביותר בתקופת גיל המעבר. לפי הרפואה הסינית גלי חום נובעים מחסר יין של הכליות והכבד ומעליית יאנג הכבד לפלג גוף עליון ובמיוחד לפנים, לחזה ולגב.
גל חום הוא למעשה עלייה של יאנג כתוצאה מהתרוקנות היין, בדומה ללהבת הנר (יאנג) המתחזקת ככל שהשעווה (יין) נמסה ויותר פתיל נחשף.
כפי שהוסבר תפקיד היין בגוף הוא להכיל, לשלוט, להוות שורש ועוגן ליאנג. כאשר יין הכליות חלש היאנג נעשה חסר שורש ולכן יכול לעלות לפלג גוף עליון, בדומה לאויר חם הצף למעלה.

פופולריים:

הזעות לילה:

הזעות לילה קשורות לצ'י הנמצא בשכבות החיצוניות הנקרא Wei qi. Wei qi או הצ'י המגן אחראי על ההזעה ועל הדיפת פתוגנים חיצוניים כגון: חום, קור, רוח, יובש ולחות. בשעות היום הצ'י המגן נמצא בשכבות החיצוניות של הגוף לעומת זאת בשעות לילה כאשר הסיכון מפני חדירה של פתוגנים יורד הצ'י המגן נסוג אל מרכז הגוף ומחמם ומגן על האיברים הפנימיים.
כאשר הצ'י המגן נע בשעות הלילה בשכבות החיצוניות של הגוף הוא מושך איתו את נוזלי הגוף המופרשים בצורת זיעה. זיעה ספונטאנית (זיעה שאינה נובעת מאקלים חם או ממאמץ) ברפואה הסינית נחשבת לגורם העלול להחליש את הגוף מאחר ויש הפרשה של נוזלי הגוף שלא לצורך.
בגיל המעבר הזעות לילה מופיעות כתוצאה מחולשה של יין, בדומה לגלי חום. בנוסף לכך, ייתכן שמעורבת גם חולשה של יאנג צ'י שאינו מצליח לכווץ את הנקבוביות ומאפשר בריחה של נוזלי הגוף.
ברופאה הסינית ישנה התייחסות גם לזמן בו מתרחשת ההזעה- יום/ לילה, בוקר/ ערב. מאחר והיין מזוהה עם הלילה והחשיכה, כאשר קיימת חולשה של היין הסימפטומים יופיעו בעיקר בשעות הערב, לדוגמא: קושי להירדם, הזעות לילה, כאבי גב תחתון, כאבי ברכיים, תחושת חום בחזה ובכפות הידיים.

נדודי שינה, אינסומניה:

מרבית הנשים בגיל המעבר מייחסות את היקיצות בלילה להזעות הכבדות המאלצות אותן לפשוט את בגדים ובמקרים חמורים להחליף מצעים. אולם לפי הרפואה הסינית, נדודי שינה בגיל המעבר אינם בהכרח נובעים מהזעות לילה ולכן עשויים להופיע גם ללא קשר להזעות.
הרפואה הסינית רואה קשר בין הפרעות השינה לבין הלב  והכבד (כאיבר ותפקוד ברפואה הסינית). הלב מאכסן את הנפש Spirit והכבד מאכסן את הנשמה האתרית Hun, ביחד אספקטים אלו משפיעים על  היכולת להירגע ולהיכנס למצב שינה. כאשר ישנה פתולוגיה המערבת את הלב ו/או הכבד הנפש- Spirit אינה מקבלת את התנאים הדרושים לה ונעשית חסרת מנוחה ולעיתים עצבנית.
בנוסף לתפקוד הלב והכבד, שלוות הנפש תלויה בתפקוד הטחול והכליות, כאשר איברים אלו נחלשים (בעקבות תזונה לקויה, מחלה כרונית, סטרס וכד') אספקת הדם ללב נפגעת. יתרה מכך, בחולשה של האיברים הנ"ל לאורך זמן היין ייחלש ולא יוכל לשמש כעוגן ליאנג. במקרה כזה, היאנג  עלול לעלות (כמו אויר חם) ולהפריע לשינה.

עצבנות וכעס:

תחושות אלו נפוצות בקרב נשים בגיל המעבר הן עשויות להופיע לסירוגין או אפילו ביחד. תחושות אלו מופיעות בעקבות סטגנציה של צ'י הכבד. לפי הרפואה הסינית הכבד אחראי על הזרימה החלקה בגוף, כאשר צ'י הכבד נחסם הזרימה של הצ'י והדם נתקעת. לאורך זמן התקיעות תייצר חום, בדומה לחיכוך ממושך בין שני מקלות, העלול להצית אש ולשלהב רגשות כמו כעס ועצבנות.

מתח וחרדה:

בדומה לאינסומניה, מתח וחרדה קשורים לתפקוד הלב. כפי שהוסבר קודם, על מנת שהלב יתפקד כראוי הוא תלוי באספקת דם טובה משאר האיברים (טחול, כליות, כבד). לפי הרפואה הסינית, דם הלב הוא משכן הנפש. לכן, כאשר ישנו חסר בדם הלב לנפש (-Spirit ) אין מקום לנוח בו והיא סובלת מחוסר מנוחה.
חסר בדם הלב מושפע מגורמים כגון הרגלי תזונה, עומס עבודה, מתח. לאור זאת, קל להסביר מדוע במצבים של מתח גדול או עבודה בשעות נוספות יופיעו תסמינים הקשורים לתפקוד לקוי של הלב, כגון: חרדה, אי שקט, פלפיטציות, הזעות בכפות הידיים ועוד.ה.
מאחר והפסקת הווסת נובעת מניסיון של הגוף לשמור על הדם ולמנוע החמרה של חסר דם, ניתן להכליל ולומר שמרבית הנשים בגיל המעבר יסבלו מתחושות כגון מתח, עצבנות ואי שקט.

עייפות:

לפי הרפואה הסינית, עייפות לרוב קשורה לחוסר צ'י . הצ'י הינו נגזרת של היאנג ולכן משתתף בכל תנועה, פעילות ואחראי על רמת האנרגיה הכללית. לפיכך, במצבים של חסר צ'י סביר שיופיעו עצלנות, עייפות ותשישות.
חסר צ'י בגיל המעבר עלול להתפתח בעקבות חסר דם. שכן, הצי' והדם תלויים זה בזה ומזינים זה את זה. כלומר, הצ'י מניע את הדם ואילו הדם אחראי ליצירת הצ'י.
ישנם כמה איברים המעורבים המצבים של עייפות: הטחול, הריאות והכליות. הטחול אחראי על הפקת הצ'י מתוך התזונה, הריאות מפיקות צ'י מתוך האויר אותו אנו נושמים ואילו הכליות אחראיות על אספקת היאנג לאיברים הנ"ל על מנת שיוכלו לעשות את עבודתם.
בגיל המעבר יין ויאנג הכליות נחלש כחלק מתהליך פיזיולוגי בלתי נמנע. הכליות אחראיות לספק לטחול ולקיבה את החום/ היאנג הדרוש לשם עיכול המזון, יידרשו לעבוד קשה יותר על מנת לעזור לטחול ולקיבה. לאורך זמן, הכליות יחלשו ולא יעמדו בעומס המוטל עליהן ויופיעו סימנים של חולשת צ'י הכליות והטחול, כגון: עייפות, חוסר מרץ, אדישות, תנודות בתיאבון, צואה רכה, נפיחות אחרי האוכל, גאזים, כאבי גב תחתון, חוסר חשק מיני, שתן תכוף ובריחת שתן.
הירידה בתפקוד הטחול והקיבה היא אחת הסיבות לעלייה במשקל בסביבות גיל המעבר (35-55). לאור זאת, ניתן להסביר מדוע נשים בגיל המעבר מוסיפות לעלות במשקל למרות שאינן הגדילו את כמות הקלוריות היומית ומדוע קשה יותר מבעבר להשיל את המשקל העודף.
במקרה של עייפות, כמו במקרים נוספים, ניתן להבין את חשיבות תזונה נכונה ואת ההשלכות של תזונה לקויה. לכן, במיוחד בגיל המעבר חשוב להקפיד על הרגלי על מנת להקל את הניסיון של הגוף להתרגל למצב החדש ולהימנע מבעיות מיותרות.

בחילות, שלשולים ועצירויות:

תופעות אלו נובעות מסטגנציה של צ'י הכבד אשר מפריעה לתפקוד התקין של מערכת העיכול (איברי הטחול והקיבה). כאשר ישנה פגיעה בתפקוד הטחול יופיעו סימנים כגון: עייפות, חוסר תיאבון ושלשול . בעוד שפגיעה בקיבה תתאפיין בסימפטומים כגון: בחילות, שיהוקים וצרבות.
הסיבה השכיחה לעצירות בגיל המעבר נובעת מסטגנציה של צ'י הכבד. כפי שהסברנו קודם, צ'י הכבד אחראי על הזרימה החלקה של הצ'י בכל האיברים ולכן גם במעי הגס. כאשר צ'י הכבד נחסם הוא מאבד מיכולתו לשמור על הזרימה החלקה , כתוצאה מכך הפריסטלטיקה במעי הגס נחלשת ועצירות מתפתחת. בנוסף לכך, התייבשות נוזלי הגוף בגיל המעבר הופכת את צואה ליבשה יותר ולמעשה מחריפה את התנועה החלשה במעיים.
עצירות בגיל המעבר יכולה לנבוע גם מחולשה של יאנג הכליות. יאנג הכליות אחראי על אספקת 'אנרגיית שיפעול' לכל פעולות ההתמרה וההנעה בגוף. כאשר יאנג הכליות נחלש אין מספיק חום על מנת לשפעל תהליכים אלו. כתוצאה מכך, פחות מים משתתפים בתהליכי מטבוליזם ומוצאים את דרכם החוצה דרך שלפוחית השתן. במקרים כאלו יופיעו סימפטומים כגון עצירות ושתן צלול ורב.

חשוב לציין, כל אישה תחווה את גיל המעבר בצורה אחרת – חלקן יחוו מספר סימפטומים בעוד שאחרות יחוו סימפטום אחד אם בכלל. במילים אחרות, רשימת הסימפטומים הנ"ל אינה רומזת כי כל אישה בגיל המעבר תחווה את מכלול הסימפטומים.