רגע לפני האנטיביוטיקה – דרכים לטיפול בדלקת הגרון
קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:
דלקת הלוע והשקדים היא אחת התופעות הפיזיות היותר מטרידות שמלוות אותנו לאורך כל השנה, ובחורף במיוחד. היא מלווה בקשיי בליעה, לוע אדום, חום, כאבים, שקדים נפוחים, קושי בדיבור ועוד. כאשר מדובר בילדים קטנים נהגו בעבר להוציא את השקדים כדי למנוע דלקות חוזרות, אך כיום לא ממהרים לניתוח ובמקרים רבים פונים לאנטיביוטיקה. האם האנטיביוטיקה תמיד הכרחית? ואיך עוד אפשר לטפל?
דלקות הלוע והשקדים מהוות כ-10%-15% מכלל הביקורים בקרב רופאי המשפחה, אלו מועברות בכ-30% מהמקרים דרך טיפות זעירות של וירוסים הנישאות באוויר (ע"י דיבור, התעטשות, שיעול) וכן ע"י מגע קרוב. המחלה דוגרת במשך כ-2-5 ימים ויכולה להימשך כשבוע-שבועיים בכל גיל. השקדים הם סוג של בלוטות לימפה המגנים על הפה והלוע, לכל אדם יש שקד בכל צד של הלוע וגודלו במצב הרגיל הוא כשלושה סנטימטרים, צבעו ורוד וצורתו אליפטית. השקדיים ממוקמים בחלק האחורי של חלל הפה ויש להן תפקיד חשוב בשמירה על המערכת החיסונית של הגוף.
לדלקת השקדים יש שני סוגים, דלקות שקדיים חיידקית, המהווה תגובה לזיהומים ונגרמת ע"י חיידקי הסטרפטוקוקוס. הסוג השני הוא דלקת שקדים וויראלית, הנגרמת ע"י נגיפים.
מהי דלקת שקדים?
בני אדם נדבקים במהירות ע"י חיידקים/ וירוסים כיוון שאלו נצמדים בקלות אל השכבה הרירית של חלל הפה, שם הם מתרבים. במהלך תהליך ההתרבות מופעלת מערכת החיסון המורכבת מכדוריות דם לבנות שתפקידן להגן על הגוף מפני חיידקים ושות'. כל התהליך הזה נקרא דלקת. את התסמינים אנו מכירים- כאבי גרון, כאבי אוזניים, שקדים מוגדלים או אפילו מוגלתיים, אדמומיות, אובדן תאבון, כאב שרירים, צמרמורות, חום וחולשה כללית. כשהגוף מגיב בצורה מאוד חריפה לדלקת ויש כמה תסמינים בו זמנית, מומלץ יהיה לגשת לרופא. לצד זה חשוב לדעת כי 90% מדלקות הגרון הן ויראליות ולא חיידקיות, מה שאומר כי לא תמיד הדלקת חריפה, והתסמינים במצב כזה יהיו פחות קיצוניים
רגע לפני שאתם נוטלים אנטיביוטיקה
נדמה כי הרפואה כיום מעודדת נטילת אנטיביוטיקה על מנת לנצח מהר ככול הניתן את המחלה ולמנוע הידבקויות, אך לא בכל המקרים יש צורך בכך. אם תדעו לזהות את התסמינים הראשוניים של המחלה, תוכלו לתפוס אותה בזמן ובאמצעיים קלים וזמינים לעצור אותה.
אם אתם חשים כאב כללי בכל הגוף, תחושת התכווצות שרירים, איבוד הקול-צרידות, לעיתים שיעול עם ליחה או שיעול יבש, אודם קל בגרון וכאב בלוע שאינן מלווים בחום כלל או לחילופין בחום נמוך מדובר בתחילת המחלה. בשלב זה מומלץ לחזק את המערכת החיסונית בדרכים הטבעיות שיכולות למנוע את הופעת המחלה, וכאשר היא קיימת לקצר את משכה ולהקל על הסימפטומים:
1) אכלו מרק ירקות חם, מומלץ לבשל במרק ירקות כתומים העוזרים לחיזוק המערכת החיסונית, בעלי נוגדי חמצון חזקים, עשירים בוויטמין A ו-C, חומצה פולית, אשלגן וחשוב מכך ירקות כתומים עשירים בסיבים תזונתיים.
2) אם בנוזלים עסקינן, אז מומלץ להקפיד על שתיית חליטות תה ללא קופאין, ובמיוחד מומלץ על השילוב של לימון, ג'ינג'ר ודבש. לג’ינג’ר יש תכונות ריפוי טבעיות וידועות, הוא מחזק את המערכת החיסונית ומקל בעת הצטננות, כאב גרון, שיעול וליחה. השילוב של לימון, ג'ינג'ר ודבש עוזר למניעת התקררות ומחלות דרכי הנשימה העליונות האופייניות לחורף.
3) היעזרו בתכשירים טבעיים לטיפול מונע ומקל על דלקות על בסיס חומרים טבעיים, ניתנים להשגה ללא מרשם רופא כגון טונסילוטרן או תרסיסים שונים להקלה על כאבי הגרון המבוססים על תמציות צמחים. תכשירים טבעיים פועלים כעזרה ראשונה בשלבים הראשוניים והמוקדמים של המחלה, מחזקים את המערכת החיסונית ומטפלים בדלקות שקדים חריפות ולעיתים גם בטיפול בדלקות כרוניות. כמו כן, יתרונות התכשירים הטבעיים הינו בהקלה על הסימפטומים דרך חיזוק המערכות הפנימיות של הגוף, כך שמשך זמן המחלה מתקצר משמעותית.
4) דאגו לשמור על איזור הצוואר חם באמצעות כריות חימום, בקבוק חם או צעיף. חימום האזור מקל במעט על פעולת הבליעה ועל כאבי הגרון.
פופולריים:
כשהסימפטומים מחמירים
אם המחלה מחמירה חשוב לפנות לרופא בכדי לבדוק אפשרויות טיפוליות נוספות. האור האדום הראשון לדלקות חמורות הוא בדרך כלל חום גבוה מעל 38 מעלות, המעיד על כך שהגוף מתנגד למחלה ומתחיל לפעול כנגד הדלקת. קבלת טיפול רפואי מתאים חשוב במצבים כאלו, כדי למנוע סיבוכים אופציונאליים.