בדיקת סקר לגילוי מוקדם של מחלת הסרטן באמצעות בדיקת דם
מדי שנה מאובחנים בישראל כ-30,000 איש עם מחלת הסרטן. למעשה, כ-1% מהאנשים בני 50 ומעלה חולה בסרטן בכל רגע נתון. מחלת הסרטן מהווה את סיבת המוות הראשונה בנשים וגברים בישראל, בעיקר משום שמרבית מקרי הסרטן מתגלים בשלב מתקדם. מחקרים הראו שגילוי סרטן בשלב מוקדם עשוי לשפר את סיכויי ההחלמה. כאשר המחלה מתגלה בשלב מתקדם סיכויי ההישרדות ל-5 שנים עומדים על 21% בעוד שכאשר היא מתגלה בשלב מוקדם סיכויי ההישרדות ל-5 שנים עולים ל-89%. לאור זאת, פותחו בדיקות סקר לאיתור מוקדם של מחלות סרטן. כיום קיימות תוכניות סקר לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס באמצעות דם סמוי בצואה ולאחריה קולונוסקופיה לכאלה שנמצאו חיוביים בבדיקת דם סמוי בצואה; בדיקות לסרטן השד באמצעות ממוגרפיה; בדיקת פאפ לסרטן צוואר הרחם ולאחרונה נכנסה לסל הבריאות בדיקת CT במינון נמוך למעשנים לאיתור סרטן ריאות. בדיקות אלה יכולות לאתר רק סוג אחד של סרטן, המהווים כ 25% מסך מקרי הסרטן אך לגידולים אחרים לא קיימות בדיקות סקר לגילוי מוקדם. כך למשל, היות ואין בדיקות לסרטן הקיבה, סרטן הלבלב, סרטן שחלות ולמעשה ל-75% מהגידולים, הם מתגלים בשלב מתקדם רק לאחר הופעת תסמינים.
עם התקדמות הטכנולוגיה בשנים האחרונות פותחה בדיקת גלרי (Galleri), בדיקת סקר חדשנית, המאפשרת לאתר 50 סוגי סרטן באמצעות בדיקת דם פשוטה, רובם סוגי סרטן שאין עבורם בדיקות סקר שגרתיות ואחראים ל-70% ממקרי התמותה מסרטן.
כיצד מתבצעת בדיקת גלרי?
בדיקת גלרי מבוססת על איתור של מקטעי דנ"א חופשי המופרשים מתאי גידול סרטניים לזרם הדם. הבדיקה מנתחת את מקטעי הדנ"א לאיתור סינגל המשותף למספר רב של סוגי סרטן, ביניהם: סרטן לבלב, שחלות, צוואר הרחם, כבד, מעי גס, מעי דק, סרקומה, עצמות, קיבה, ריאות, שד, גרון, דרכי מרה, ושט, חלל הפה, כיס מרה, גידולי ראש-צוואר, גידולים המטולוגיים ועוד.
ביצועי הבדיקה נבחנו במחקרים קליניים שכללו למעלה מ-20,000 נבדקים. מחקרים אלו הראו כי הבדיקה מזהה מגוון גדול של גידולים סרטניים בשיעור כוזב חיובי נמוך מאוד (0.5%), אך כמו כל בדיקת סקר היא לא מזהה את כל סוגי הסרטן ולא כל סוגי הסרטן ניתנים לזיהוי בבדיקת דם.
תוצאות בדיקת גלרי
דגימת דם של הנבדק נשלחת למעבדת GRAIL בארה"ב והתוצאות מתקבלות תוך כ-5 שבועות. תוצאות הבדיקה מתקבלות בתצורה של "לא אותר סיגנל לסרטן" או "אותר סיגנל לסרטן".
תוצאה של "לא אותר סיגנל לסרטן" מתקבלת בכ-99% מהנבדקים והיא אינה שוללת את קיומו של סרטן בגוף ולכן חשוב להמשיך לבצע את בדיקות הסקר השגרתיות.
תוצאה של "אותר סיגנל לסרטן" מתקבלת בכ-1% מהמקרים. תוצאה זו אינה מהווה אבחנה של סרטן ויש לבצע בדיקות אבחנתיות על מנת לקבוע אבחנה של סרטן. חיזוי מקור הסיגנל לסרטן בבדיקת גלרי מסייע לכוון את הבירור האבחנתי הנדרש.
למי מתאימה בדיקת גלרי?
בדיקת גלרי מיועדת בעיקר לאנשים בסיכון מוגבר לפתח סרטן, כגון: אנשים מעל גיל 50, אנשים בעלי היסטוריה משפחתית של סרטן, אנשים עם גורמי סיכון גנטיים או סביבתיים כמו עישון, חשיפה לחומרים מסרטנים, מחלימים מסרטן ועוד.
בדיקת גלרי מהווה התקדמות משמעותית בתחום גילוי מוקדם של סרטן. בניגוד לבדיקות הסקר הקיימות, המיועדות לאתר גידול מסוים, בבדיקת גלרי ניתן באמצעות דגימת דם אחת לחפש אחר 50 סוגים של סרטן. השימוש בבדיקה מאפשר לאתר בשלב מוקדם גידולים שאין עבורם בדיקות סקר קיימות ולשפר את הפרוגנוזה של המטופלים. עם זאת, חשוב להדגיש כי בשלב זה בדיקת גלרי אינה מהווה תחליף לבדיקות הסקר השגרתיות. לפרטים התקשרו לטלפון מספר: 077-956-2978 או בקרו באתר האינטרנט שלנו בכתובת: https://oncotest.co.il/.