טיפים להתמודדות עם תקופת הלחץ של חג הפסח – ד"ר סוזי קגן – מטפלת זוגית ומשפחתית בכירה

ד"ר סוזי קגן מטפלת זוגית ומשפחתית בכירה, בעלת מרכז לטיפול רגשי בילדים ומבוגרים.

ד"ר סוזי קגן מטפלת זוגית ומשפחתית בכירה, בעלת מרכז לטיפול רגשי בילדים
ומבוגרים.

מה נשתנה בחג הזה בתחום הזוגיות והמשפחה מכל החגים?

חג הפסח או בשמו המקראי, חג המצות הוא הראשון מבין שלושת הרגלים, הנחגג שבעה ימים ונמשך על פי הלוח העברי מט"ו בניסן ועד כ"א בניסן. החג כרוך באירועים משפחתיים כאשר גולת הכותרת הוא ערב החג הראשון הכולל את ארוחת ליל הסדר. במהלך ליל הסדר מספרים על יציאת מצרים על פי סדר ההגדה של פסח ואוכלים ארוחת ערב חגיגית. תקופת החג הארוכה יחסית, מלווה במפגשים משפחתיים, חופשה מתמשכת ולחצים רבים. במהלך הזמן הזה מתעצמים לעיתים גם הקשיים החברתיים והזוגיים במסגרת מערכות היחסים בתוך המשפחה המורחבת. לקראת חג הפסח, מעניקה ד"ר סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית בכירה, בעלת קליניקה לטיפול משפחתי וזוגי ומרצה בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר- אילן מספר טיפים להתמודדות עם תקופת הלחץ של חג הפסח.

  • אחד הקשיים הוא דווקא אצל אלו שאינם נמצאים בזוגיות או שאינם בעלי משפחה. חשוב לזכור כי עבור אנשים אלו אין שאלה קשה מזו השואלת : היכן אתה בליל הסדר ? שאלה לא פשוטה שכן התשובה "בבית לבד" גוררת הערות מלאות רחמים שמביכות את שני הצדדים, משאירות את השואל עם רגשות אשמה ורצון לעזור, ואת הבודד בתחושת התנצלות ורצון עז "לעבור לנושא הבא".
  • גם לנשואים שבין בני המשפחה תקופת החג נחשבת כטעונה ומורכבת ואף מעצימה מצבים קיימים. מריבות נוצרות על רקע משפחתי מורחב, וצפים קונפליקטים חבויים שהושקטו במהלך השגרה היומיומית. המפגש התכוף עם המשפחה המורחבת של בן הזוג השני יכולה להיות מעמסה רגשית ולהסתיים במריבה. לכן אמליץ לנסות לצמצם את המפגשים (כך למשל, אם עורכים את סעודת החג עם משפחת בן הזוג האחד, את הארוחה שלמחרת בצהריים כדאי לערוך עם בני המשפחה של בן הזוג השני או להישאר בבית עם המשפחה הגרעינית).
  • קושי נוסף נוצר אצל זוגות שבתקופת השגרה, לאור לחץ העבודה והילדים, כמעט ולא נפגשים ולא משוחחים. החופשה האינטנסיבית הכפויה והשהות בבית מעלים יחד תכנים שבשגרה קל להימנע מהם ובמקום שתהה זו תקופת רוגע ושמחה חווים כולם לחץ, כעס ומריבות ולכן מומלץ להתארגן לתקופה זו בדרכים שיפחיתו מתח, מצוקה ולחץ: פעילויות משותפות, טיולים עם חברים, או במצב הטוב ביותר- נסו לטפל בקשיים טרם תקופת החג והגיעו להסכמים שיקלו עליכם. חשוב מאוד שתזכרו כי מדובר בתקופה שיש לה התחלה ויש לה סוף.
  • באשר לילדים, השקיעו ותככנו את החופשה מראש. הילדים המותשים משנת הלימודים העמוסה מגיעים לחופשת הפסח מוכנים לבלות ולהנות. לעומת זאת הם מוצאים עצמם פעמים רבות מבלים שעות מול מסך הטלוויזיה או מסך המחשב. אל ההורים מגיעות תלונות כגון: "משעמם לי"! "אין לי מה לעשות" וכדומה. ההמלצה שלי היא לתכנן פעילות משותפת בבית בו משחקים או פועלים יחד הילדים עם ההורים, מאחר והורים רבים מצוים גם הם בחופשה מצב זה יוצר הזדמנות נפלאה לחיזוק הקשר, קירבה וטיפוח ההתפתחות הרגשית.