טיפול הורמונאלי חלופי בתופעות גיל המעבר- יתרונות וחסרונות – עדי אספינו מטפלת מוסמכת ברפואה סינית
21/04/10
נשים רבות המגיעות לגיל המעבר נאלצות להתמודד עם הבחירה בין טיפול הורמונאלי חלופי לבין טיפול אלטרנטיבי כמו זה שמציעה הרפואה הסינית. במאמר תוכלי ללמוד אודות החסרונות והיתרונות של הטיפול ההורמונאלי החלופי לטיפול בתופעות גיל המעבר
מהו טיפול הורמונאלי חלופי
תחליפי אסטרוגן (ERT) הם הטיפול התרופתי הנפוץ ביותר במערב לטיפול בתופעות גיל המעבר. הטיפול כולל מדבקות, כדורים לבליעה ומשחות וגינאליות ונועד להחליף את האסטרוגן שהיה מיוצר על ידי השחלות בשנות הפוריות. לרוב, תכשירי האסטרוגן משולבים עם פרוגסטרון על מנת להפחית את הסיכונים הכרוכים בחשיפה ממושכת לאסטרוגן לדוגמת סרטן הרחם.
פופולריים:
השימוש בטיפול הורמונאלי חלופי (ERT) היה נפוץ ביותר בשנות ה-60 ונשים רבות החלו להשתמש בו לאחר שנאמר להן שהשימוש בו יבטיח הזדקנות איטית יותר ויפחית את התופעות הנלוות לגיל המעבר.
אולם, בתחילת שנות ה-70 תוצאות המחקרים אודות השימוש בתחליפי אסטרוגן הצביעו על קשר בין סרטן הרחם לבין השימוש באותם תחליפים. כתגובה, השימוש בתחליפי האסטרוגן באותן השנים צנח. בשנים האחרונות, מחקרים הראו כי שילוב של תחליפי אסטרוגן עם פרוגסטרון לימים ספורים בחודש מוריד את הסיכון להתפתחות סרטן. השימוש בפרוגסטין (הצורה הסינטטית של פרוגסטרון) מאפשר לרחם להשיל את רירית הרחם בדומה לתהליך המתרחש בווסת. בצורה זו רירית הרחם אינה נבנית ללא כל בקרה, מצב המגדיל את הסיכון להתפתחות והתרבות של תאים סרטניים.
טיפול הורמונאלי חלופי- בעד ונגד
למרות ההתעוררות המחודשת סביב הטיפול ההורמונאלי החלופי לטיפול בתופעות גיל המעבר, הסיכונים הכרוכים בשימוש לטווח ארוך אינם ידועים. מחקרים של השנים האחרונות בתחום זה, מראים כי פרוגסטרון סינטטי, כמו פרוגסטין המצוי בגלולות למניעת הריון, קשור למחלות לב, עלייה בכולסטרול LDL (מכונה גם הכולסטרול הרע) ושבץ.
חמור מכך, מחקר מקיף שנערך מטעם המכון הלאומי לבריאות הלב, הריאות והדם בארה"ב (NHLBI) הנועד לבחון את הסיכונים והיתרונות של תוספי אסטרוגן ופרוגסטין הופסק לפני שהצטברו מספיק נתונים בנושא זה. המחקר הראה שיחד עם תוספי ההורמונים יש גם עלייה במחלות לב, התקפים ותסחיפי ריאות בהשוואה לקבוצת הביקורת.
לעומת זאת ישנם מספר מחקרים הטוענים כי השימוש בטיפול הורמונאלי חלופי מוכח כטיפול מונע לתופעות כגון: גלי חום, הזעות לילה, יובש וגינאלי ולהתדלדלות רקמת העצם- אוסטיאופורוזיס. אולם, לצד יתרונות הטיפול ישנן תופעות לוואי חמורות לא פחות מאלו של גיל המעבר. במקרים קלים עלולים להופיע כאבים ורגישות בשדיים, אגירת מים ובצקות, כאבי ראש ובחילות. אולם במקרים חמורים יותר עלולות להופיע תופעות לוואי כדוגמת עלייה בסיכון למחלות כיס מרה ולהיווצרות אבנים בכיס מרה, דמנציה, שבץ, הישנות של סרטן אצל נשים שחלו בסרטן בעבר או שיש להן סיפור של סרטן השד במשפחה.
בשנת 1999 הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IACR) של ארגון הבריאות העולמי, העוקבת ומשווה ממצאים ממחקרים אודות סרטן, הודיעה כי בעקבות בחינת מחקרים בתחום זה בשנים האחרונות, היא משנה את הגדרת הסיכון לחלות בסרטן כתוצאה מטיפול הורמונאלי לנשים בגיל המעבר (HRT – Hormone replacement therapy) מ"יתכן וגורם לסרטן בבני אדם" ל"גורם לסרטן בבני אדם". כלומר, הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן מגדירה את הטיפול ההורמונאלי החלופי כקרצינוגני, מחולל סרטן.
לאור הנתונים הללו, נשים רבות נמנעות מלקיחת טיפול הורמונאלי חלופי ובוחרות ברפואה הסינית כפתרון יעיל ובטוח לתופעות גיל המעבר, כפי שמראים מספר מחקרים. לדוגמה, מחקר שבדק את יעילות צמחי המרפא לטיפול בתופעות גיל המעבר בקבוצת הניסוי נמצאה ירידה של 90-96 אחוזים בגלי החום לאחר השימוש בבבונג ואנג'ליקה (Angelica sinensis and Matricaria chamomilla) ואילו בקבוצת הביקורת היתה ירידה של 15-25 אחוזים בלבד.