חזור שנית, מה אמרת? – ד"ר אוהד חילי – מומחה לאף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר

קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:

העלייה בגיל כרוכה במגוון רחב של התמודדויות ושינויים הדורשים הסתגלות והתאמת אורח החיים. אחת מההתמודדויות השכיחות היא הדרדרות בשמיעה האופיינית לגיל המבוגר. לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה- כשליש מבני 65- 74 סובלים מלקות שמיעה ויותר ממחצית מבני 75 ומעלה מתקשים בשמיעה במידה כלשהי. כ-16% מבני 75 ומעלה מתקשים קושי רב בשמיעה או אינם שומעים בכלל. אז מתי עלינו ללכת לרופא אף, אוזן וגרון לבדוק את העניין?

מהי הדרדרות בשמיעה?

אדם יכול לאבד את השמיעה מנסיבות שונות כגון דלקות אוזניים, תרופות הפוגעות בשמיעה וחשיפה מוגברת לרעש. הגורם השכיח ביותר לירידת שמיעה הוא גיל מבוגר המביא לשינויים בתפקוד האוזן הפנימית ומסלולי השמיעה במערכת העצבים המרכזית. הדרדרות השמיעה האופיינית לגיל המבוגר היא לרוב הדרגתית ולעיתים לוקח זמן עד שמגלים אותה. אופייני שירידת השמיעה חמורה יותר בתדירויות הגבוהות בעוד שהיכולת לשמוע צלילים נמוכים יחסית שמורה. כתוצאה מכך, מבוגרים רבים חשים כי הם שומעים את הצלילים סביבם ואת האנשים המדברים עמם, אך הם מתקשים להבין את המילים הנאמרות. מצב זה מוביל לתסכול – מצד אחד האדם שומע "בסדר" ואינו מרגיש צורך לטפל בשמיעה, ומנגד הוא מפספס חלק מהשיחות אותן הוא מנהל.

ההשלכות של ירידה בשמיעה:

לירידה בשמיעה יש השלכות שליליות רבות. ביניהן, חוסר בטחון בשיחה, בידוד חברתי ודיכאון. מספר מחקרים הדגימו קשר בין ירידה בשמיעה ובין ירידה קוגניטיבית (דמנציה). ישנן הוכחות המראות כי שיקום שמיעה מוצלח משפר את איכות החיים, מעלה שביעות הרצון ומפחית דיכאון ובידוד חברתי. בנוסף, ישנם מחקרים המראים כי שיקום שמיעה בולם הדרדרות קוגניטיבית.

פופולריים:

התסמינים בהם עליי ללכת לרופא אף אוזן גרון?

מומלץ לבדוק את השמיעה כשמופיעים סימנים ראשונים של ירידת שמיעה. סימנים אופייניים הם: קושי בהבנת דיבור, רושם שהסובבים מדברים חלש או באופן לא ברור, תלונות של אנשים סביב שהטלוויזיה רועשת או שמדברים בצעקות. הבירור מתחיל אצל רופא אף, אוזן, וגרון שיוודא כי תעלת האוזן החיצונית אינה חסומה וכי מראה התופית תקין, ויפנה לבדיקת שמיעה. בבדיקת השמיעה משמיעים למטופל צלילים ומילים שלאחריה מקבלים הרופאים מפה של איכות השמיעה בתדיריות השונות ושל היכולת להבין מילים. בנוסף, בדיקת השמיעה מאפשרת הבנה של סוג הירידה בשמיעה ושל המנגנונים שגרמו לה. על סמך הבירור, ניתן להציע פתרונות שיכולים להתאים לסוג וחומרת הירידה בשמיעה.

מתי צריך לטפל עם עזרים ומכשירים?

ראשית, אין להסתפק באמירה "שבגלל הגיל אין מה לעשות"- נהפוך הוא, כיום, יש מגוון רחב של טיפולים שניתן לטפל בעניין באמצעותם. ברוב המקרים, מכשירי שמיעה מהווים פתרון טוב לשיפור השמיעה. מכשירי שמיעה מתאימים לסוגים שונים של ירידת שמיעה ולטווח רחב של חומרה. מומלץ לקחת את מכשירי השמיעה לניסיון טרם רכישתם, כדי לוודא שהם אכן עוזרים. בנוסף, חשוב לזכור כי התאמת המכשיר דורשת הסתגלות ופעמים רבות נדרשים ביקורים חוזרים במכון השמיעה להתאמה – על כן חשוב שמכון השמיעה יהיה נגיש לביקורים חוזרים.

במקרים רבים, מכשירי השמיעה אינם נותנים מענה מספק. כשמכשירי השמיעה אינם מועילים, חשוב לפנות אל מומחים העוסקים בשמיעה כדי להעריך האם ניתן לשפר את התפקוד עם מכשירים, החלפת סוג המכשירים או פתרונות אחרים כגון ניתוחים או שתלי שבלול.

שתלי שבלול מוחדרים בהליך ניתוחי אל האוזן הפנימית, במטרה לגרות את קצות עצב השמיעה. הם פתרון יעיל לירידת שמיעה הקשורה לגיל מכיוון שמאפשרים לעקוף את האזור שבדרך כלל נפגע עם הגיל.

למי זה מתאים?

ל פי הקריטריונים של משרד הבריאות, שתל שבלול מתאים למטופלים עם ירידת שמיעה חמורה, וקושי להבין כמחצית מהמילים הנאמרות בתנאי רעש. מדובר בניתוח שגרתי, וההתאוששות ממנו היא בדרך כלל קלה (אשפוז קצר). טרם להשתלה, יש לבצע ניסיון שימוש במכשירי שמיעה, והערכה מדוקדקת של השמיעה עם וללא מכשירי שמיעה. בנוסף, מבוצעים גם חיסונים, בדיקות דימות, הערכה של עובדת סוציאלית והערכת הסיכון הניתוחי. השיפור בשמיעה אינו מידי ודורש מספר חודשים של אימונים וכיוונים, בהם מתרגל המח להמיר את הגירוי החשמלי של השתל לדיבור מובן.

התאמת מכשירי שמיעה מבוצעת על בסיס תוצאות בדיקת שמיעה מקיפה המבוצעת על ידי קלינאית תקשורת במכון שמיעה ובהתאם לצרכים התקשורתיים היומיומיים של המטופל. בפגישת יעוץ המתבצעת לאחר בדיקת השמיעה, קלינאית התקשורת המתמחה בשיקום שמיעה נותנת מידע מקיף אודות הירידה בשמיעה, האפשרויות השיקומיות העומדות בפני המטופל לאור תוצאות הבדיקה, צרכיו, רצונותיו והעדפותיו וההחלטה על המכשירים המתאימים ביותר נלקחת ביחד עם המטופל. בהמשך הדרך, קלינאית התקשורת מלווה את המטופל בתהליך השיקום השמיעתי, מכוונת את המכשירים בהתאם לצורך ונותנת מענה לכל שאלה ועניין הקשורים לשימוש במכשירי השמיעה ובאביזרי עזר נוספים המשלימים את הפתרון השיקומי, מוסיפה קלינאית התקשורת, טלי בר-משה, ראש חטיבה האודיולוגית במדטכניקה אורתופון.

לסיכום, שמיעה ירודה אינה גזרת גורל בגיל המבוגר, וכרוכה בהשלכות שליליות רבות על איכות החיים. קיימים היום מגוון פתרונות, גם אם מכשירי שמיעה אינם עוזרים מומלץ לפנות למומחים העוסקים בשמיעה כדי להתאים פתרון מתאים.