מדרסים לפלטפוס

כפות הרגליים של בני האדם הינם מבנה המורכב מ-26 עצמות, 3 קשתות, מפרקים ורצועות רבים ושרירים המספקים תמיכה ומשענת לכל המבנה המופלא.

מפרקי כף הרגל מתאימים את כף הרגל לדריכה על משטחים משתנים (בין אם מדובר במדרון משופע, כביש מישורי וכו'). קשתות כפות הרגליים: אורכית פנימית, חיצונית ורוחבית, בולמות זעזועים בעת הדריכה ומאפשרות את חלוקת העומס בין המפרקים והעצמות.

כאשר הקשת האורכית פנימית קורסת ונושקת לרצפה נולדת הפתולוגיה המכונה פלטפוס ובאנגלית (Flat Foot).

על מנת למנוע את קריסתה של הקשת בעת פעילות מבצעים התאמת מדרסים בעלי דרגות קשיחות שונות וזאת לאחר בחינה מדוקדקת של המקרה.

הטיפול בפלטפוס

העולם הוא שטוח עבור אנשים להם הקשת הפנימית של כפות רגליהם נושקת לרצפה בפתולוגיה המכונה פלטפוס. כאשר מופעלים עומסים מסוימים (עמידה, ריצה וכד') על כפות רגליים של בעלי כף רגל שטוחה זה עלול לגרום להשטחתה של סוליית כף הרגל ולהוביל לשינוי המנח התקין של הגפיים התחתונות (גידים, שרירים ומפרקים). כמו כן, גורמת ההשטחה להפחתת היעילות של עבודת השרירים, החלשה משמעותית של הגידים ותנועתיות לקויה של מפרקים. כל אלו מובילים לבעיות נוספות המתלוות לפלטפוס ושכיחות תלונות על כאבי ברכיים, כאבים בגב התחתון ובעיות במפרק הקרסול.

לא כל מקרה של פלטפוס בכף הרגל מוגדר כמקרה המצריך התערבות כירורגית ויש לבחון כל מקרה לגופו. אם וכאשר מדובר במקרים המשפיעים על אורך החיים ופוגעת באיכות הליכתו או פעילותו הגופנית של אדם אז ניתן לקבל ספקטרום טיפולים רחב, החל ממשככי כאבים, דרך תרגילים ועד ניתוחים במקרים קיצוניים. אך לפני שנחפזים להליך רפואי כזה או אחר כדאי להיוועץ בפיזיותרפיסט המתמחה בכפות רגליים שיסביר אודות מדרסים לפלטפוס. את תהליך התאמת המדרסים יש לבצע ללא נשיאת משקל ולוודא כי המדרס עשוי מחומר קשיח שיספק תמיכה נאותה.

יתר על כן, רצוי גם להתאים את הנעליים למצב הקיים וזאת על מנת שיאפשרו תמיכה בכפות הרגליים.

בעיות העלולות להיווצר ללא טיפול מתאים

סיבות רבות עלולות לגרום להופעתה של התופעה. טראומה שנגרמה לכף הרגל והובילה לשינוי בצורה, ליקויים גנטיים, גמישות מפרקית ועוד. בין אם הסיבה הינה גנטית או כתוצאה מחבלה יש לטפל בבעיה ולמנוע סיבוכים אפשריים.

פלטפוס מתמשך אינו מסתכם בהופעת כאבים בלבד ואט אט גורם לשינוים בצורת כף הרגל הקדמית והאחורית. דפורמציות הן מקרה שכיח אצל אנשים אשר מזניחים את הטיפול בפלטפוס.

שינוי הצורה בכף הרגל מוביל להיווצרות עומסים באזורים שלא ערוכים להתמודד איתם, להגברת כאבים בכפות הרגליים, יציבה רעועה, סטיות הליכה ובעיות בעמוד השדרה, האגן והגפיים התחתונות.

לפיכך, עשו לכם מנהג קבוע ובקרו אצל הפיזיותרפיסט והאורתופד לעיתים קרובות יותר. התאימו מדרסים ונעליים למניעת נזקים עתידיים והישארו עם היד על הדופק לגבי התפתחויות טכנולוגיות בתחום. זכרו כי כף רגל שטוחה היא בעיה שניתן להתמודד איתה ובאמצעות טיפול מתאים להימנע מכאבים מיותרים וסיבוכים אפשריים.