מהו גשר לשיניים וכיצד זה עובד?

גשר לשיניים, או בשמו השני – פלטה, הינו תוספת מתכתית על גבי השיניים וחלק מחלל הלוע המותקן על ידי אורטודנט מוסמך לצורך תיקון מבנה השיניים ומיקומן. מונח נוסף מעולם הפלטות והמצב הנפוץ ביותר שמצריך גשר לשיניים, הינו "ליקוי סגר". מצב שכזה מתקיים כאשר השיניים עקומות ומסובבות ולא ממקומות כמו שצריך בחלל הפה והדבר מפריע לחיי היום יום ולמראה האסטטי. בנוסף, גם כאשר השיניים ישרות לגמרי אך הלסת קטנה מהרגיל, לפעמים צריך להתקין גשר לשיניים. זאת משום שמצב של לסת קטנה גורם לרוב לאי סימטריות במיקום הלסת העליונה והתחתונה ומכאן שיניים בולטות קדימה. גשר לשיניים יעזור במקרה זה להטות במעט את השיניים הבולטות כלפי פנים חלל פה ולהשוות למראה השיניים מראה טבעי ונאה.

אז איזה תהליך עושה בעצם הגשר על מנת ליישר את מבנה השיניים? כפי שציינו מוקדם יותר, גשר לשיניים הוא בעצם מערכת של מתכות קטנות שממקומות על שיניים מתאימות בהחלטת האורתודנט וקשורות אחת לשניה באמצעות גומיות מזעריות, המוצעות במבחר רחב של צבעים. אותן מתכות מפעילות לחץ קבוע על השיניים וכך בעצם כמות הלחץ קובעת את אופן היישור והקיבוע של אותן שיניים.

פופולריים:

בנוסף לתהליך המפורט, גשר לשיניים יכול לעזור במקרים נוספים חוץ מאשר מראה החיוך. אורתודנטיה מטפלת גם במקרים של הפרעות בדיבור, כאבים בלסת, קשיי לעיסה, קשיי נשימה עקב נחרות פה, שחיקה וחריקת שיניים ובעיות חניכיים.

ההתמודדות עם פלטות במהלך היום יום הינה לא פשוטה ודורשת תהליך הסתגלות די ארוך המצריך ביקורים תכופים יותר אצל רופא השיניים מאשר פעמיים בשנה. לפעמים, לאחר לעיסת מזון, שאריות אוכל נתקעות בין מתכות הגשר ובמידה ולא מקפידים על נקיון דקדקני של אותו מזון, לרוב מתפתחת עששת. בהתאם, התקנת גשר לשיניים אומרת גם המנעות ממוצרי מזון מסויימים, כמו מסטיקים, סוכריות דביקות ואפילו אגוזים שיכולים לשבור את חלקי הגשר ולדרום נזק בלתי הפיך לשיניים. מאכלים אלו נתקעים בין חלקי הפלטה וכמעט בלתי ניתנים להוצאה. נגיסה במאכלים קשים כמו גרעיני תירס או תפוחים מסכנת את בעל הגשר בשחיקת השיניים ובשבירת הגשר. על מנת להקל על האכילה ניתן לחתוך את המזון לחתיכות קטנות וללעוס בזהירות רבה.

את הגשר משאירים על גבי השיניים בדרך כלל במשך שנתיים, לפעמים אף יותר. לאחר הסרת הגשר, נדרש טיפול ותחזוקה שוטפת על מנת להקל על השיניים בדרכם חזרה למקום. זו בדיוק הנקודת זמן המתאימה להתחיל להשתמש בסד קיבוע לשיניים. סד שכזה מתאים לשימוש בעיקר בלילה, אך קיימים האנשים שמשתמשים בו לאורך כל היום. הסד מסייע במינון הלחץ המופעל על השיניים ובקיבוע הצורה שהתקבלה מהשימוש הקודם בגשר. צריך להקפיד על נקיון טוטאלי של הסד ולהסיר אותו בזמן ארוחות, על מנת למנוע מחלות שיניים וזיהומים כאלו ואחרים.

דרך נוספת ליישור שיניים, הינה יישור שיניים אינויזליין, או בשמו המקצועי – שיטת אינויזליין. דרך זו הינה אסטתית יותר מבחינה חיצונית, משום שהתהליך מכיל פלטה שקופה ובלתי נראית המתלבשת על השיניים ומחקה את תהליך העבודה של הגשר עליו דיברנו לאורך המאמר. שיטה זו מתאימה בעיקר למבוגרים שרוצים לעבור יישור שיניים מבלי להסתובב עם תוספת מתכתית על השיניים. הטיפול אורך במשך שנה ומשווה לשיניים מראה מדהים לטווח ארוך.

אם כן, בריאות השיניים ומראה אסטטי שלהן מעצים את ההערכה העצמית ומשפר את ההרגשה ואלו הם רק חלק מן היתרונות של יישור שיניים. טיפול נכון, היגיינה קפדנית ומעקב צמוד של אורתודנט מוסמך יביאו לתוצאות מדהימות ולחיוך מושלם.