הכינו לילדים כריכים בריאים, מזינים וטעימים

27/10/2022

כיצד להכין כריכים מזינים וטעימים אשר יתרמו לבריאות ויקנו לילדים שלכם הרגלי אכילה נכונים החופש הגדול הסתיים ושנת לימודים החדשה החלה. שירה נחושתן, דיאטנית קלינית במרכז הרפואי זיו מסבירה כי הקניית הרגלי אכילה נכונים במהלך הילדות, תסייע לאכילה מאוזנת, בריאה ולמניעת השמנה או חסרים תזונתיים במהלך החיים הבוגרים. ארוחת הבוקר לפני בית הספר חשובה מאוד, מעניקה אנרגיה לגוף ומסייעת להתרכז בלימודים, לדוגמא: ארוחת בוקר הכוללת: פרוסת לחם עם גבינה 5% וירק או דגנים עם חלב או יוגורט. מומלץ לנסות לשלב סוגי לחמים המכילים קמח מלא ודגנים ולגוון את הכריך בלחמים לסוגיהם: לחמנייה, לחם מלא, פיתה. כדאי שהכריך יכיל ממרחים בריאים ומזינים לפחות ארבעה ימים בשבוע כגון: גבינה לבנה 5%, חומוס, טחינה ואבוקדו וכן יכיל מרכיבים כגון פסטרמה, הודו, ביצה, טונה ועוד. השתדלו להוסיף ירקות ליד או בתוך הסנדוויץ' לפי העדפותיו של הילד. במידה והילד מעוניין בממרח מתוק ניתן להשתמש בממרחים העשירים ברכיבים תזונתיים חיוניים שלא מבוססים על סוכר ושומן בלבד כגון: ממרח חרובים, חלבה, ממרח שקדים, ריבת פרי ודבש ובכל מקרה כדאי להגביל ממרחים מסוג זה לפעם בשבוע. בימים חמים מומלץ להימנע משימוש בממרחי ביצים, מיונז או חומוס בשל נטייתם להתקלקל מהר. מומלץ לשלוח את הילד לבית הספר עם בקבוק של חצי ליטר מים לפחות ולהימנע ממיצים, תרכיזים מתוקים ומשקאות המבוססים על קקאו. גם בשגרה בבית להרגיל את הילד לשתיית מים ולא מיצים הפוגעים בבריאות השיניים וממכרים למתוק ולסוכר. לימים ארוכים בבית הספר או לפני חוג או פעילות גופנית ציידו את ילדיכם במנת אנרגיה זמינה כמו: פירות טריים, חטיפי גרנולה וקורנפלקס, פירות יבשים, בייגלה ועוד. חשוב מאוד לערב את הילד בשיקולי המזון והפעילות הגופנית ולשמש דוגמה. כאשר יבין הילד כי האוכל הפחות בריא גורם לו לעייפות וחוסר בריאות, או כאשר ישתתף בעריכת הקניות והכנת המזון בצוותא אזי יצרוך יותר ירקות, פירות ומזון בריא במקום חטיפים. כדאי לקרוא עם הילד את המרכיבים שבחטיפים על גבי האריזה ולפרש לו אותם, כך שיבין כי חטיפים הכוללים חומרים משמרים, צבעי מאכל ומזון מתועש אינם בריאים עבורו. מומלץ להגביל את שעות הצפייה בטלוויזיה ובמחשב לאחר שעות בית הספר לשעתיים ביום, עדיף ששאר היום יהיה מוקדש למשחקים עם חברים, לזמן איכות עם המשפחה ולהקפיד על פעילות גופנית יומיומית ויזומה שתורמת לבריאות ושמירה על משקל תקין. נחושתן מוסיפה וממליצה כיצד לעודד את הילד לאכול את הכריך: · הכינו תוכנית שבועית (מערכת כריכים) שבה תסכמו את עניין הכריכים יחד עם הילדים. חשוב במסגרת הדיון להעמיד את הגבולות המתאימים ואת הדגשים התזונתיים עליהם אתם רוצים להקפיד למשל: "כריך עם שוקולד פעם בשבוע לאחר שאכלת פרי, ירק או כריך אחר". שתפו את הילדים, הסבירו להם מדוע אתם מקפידים על תזונה בריאה, היעזרו בהם "להמציא" את הכריך הבריא והמעניין. נסו גם לעניין את הילד בתחליף לממרח שוקולד, למשל ממרח חרובים הדומה בטעמו לשוקולד אך בריא. · ילדים "אוכלים עם העיניים" ולכן דאגו שהכריך יהיה אסתטי. חתכו אותו למשולשים או למלבנים או למשקיענים הכינו עיגולים או לבבות עם חותכני עוגיות. · ילדים אינם אוהבים לאכול את הכריך שלהם רטוב או מעוך, לכן כדאי לארוז את הכריך בנפרד מהירקות או הפירות. דאגו לעטוף את הכריך כך שהמלית לא תשפך בשקית ואז יהיה יותר נעים לאחוז ולאכול. · דאגו להסביר לילדים שהגוף, כמו מכונית, צריך דלק בכדי לתפקד. לכן חשוב להקפיד על אכילת הכריך בארוחת עשר בליווי שתיית מים. אכילת הכריך תספק אנרגיה וכוח במהלך יום הלימודים. · על ההורים לשמש כמודל לאכילה, אכלו ארוחת בוקר בריאה ומזינה וקחו כריך לעבודה, דעו כי "טוב מראה עיניים ממשמע אוזניים".. לשנה טובה ובריאה!