עפרה ליאור, מדריכה ומאמנת זוגות בטיפולי פוריות, מציעה כבר בשלב הזה, עוד טרם ברור עד כמה באמת יש בעיה ומה מקורה, להיכנס למסלול של ליווי והדרכה. לדבריה, מדובר בתקופה לא קלה שדווקא בה נדרשת ההכוונה הרבה ביותר. חשוב להתגבר על תחושות חוסר הנעימות, לקבל ייעוץ ולהתחיל את מסלול הבדיקות והטיפולים, שעלול להיות ארוך ומתיש, עם הכנה נפשית כדי לעבור אותו בקלות ככל שניתן.
מדוע חשוב להתחיל בליווי ובהדרכה עוד טרם תחילת טיפולי הפוריות?
תחושת כישלון לא מוצדקת:
אי הצלחה בהבאת ילד לעולם, שהיא אחת ההגשמות החשובות שלנו כבני אדם, מביאה עימה הרגשת כשלון קשה. עם התחושות השליליות אנשים מכניסים לעצמם "שטויות" לראש: נשים מרגישות שאולי הטבע מונע מהן בכוח להיות אמהות כי הן לא מיועדות להיות אמהות. גברים מרגישים שהגבריות שלהם נפגעת, שני בני הזוג מאשימים את עצמם על גלולות שלקחו, על שנים שבזבזו לריק ועל כל מיני דברים אחרים. לאלו נוסף לעיתים רצון להסתיר את "הכישלון הנורא" מהסביבה. חשוב לטפל בתחושות אלו במהירות בטרם יתעצמו ויהפכו לסוג של אמונות ו"עובדות".
מתי לפנות לרופא ומתי להמשיך לנסות לבד?
לדעת מה לשאול:
הרופא המטפל הוא הסמכות העליונה לקביעת תוכנית הטיפול, אבל חשוב לדעת מה לשאול. מי שלא שואל, נותר ללא תשובות ועלול "לפספס" מסלולי טיפול שיכולים להיות מתאימים יותר. לעיתים בני הזוג יכולים לבקש לעבור בדיקות מסוימות טרם תחילת הטיפולים וכך לחסוך מחזורי טיפול שעלולים להסתיים בחוסר הצלחה ולטעת תחושת כישלון ולהתחיל מעגל קסמים שלילי.
הרוגע הנפשי והצלחת הטיפולים:
כיום יש מחקרים שמצביעים על הקשר בין המצב הנפשי של בני הזוג והצלחת הטיפולים. ככל שבני הזוג, ובמיוחד האישה, רגועים יותר כך סיכויי ההצלחה הולכים וגדלים. מדוע לחכות כמה מחזורי טיפול מתישים ורק אחר כך לפנות לסיוע?
ידע מפוגג חששות:
אינטרסים של קופות החולים והרופאים:
רופא מחליף:
הבדיקות וטיפולי הפוריות כפופים ללוח זמנים ביולוגי של מחזור האישה והוא עלול שלא להתאים ללוח הזמנים של הרופא שיוצא לחופשה או לנסיעה לחו"ל. כדאי לברר מראש מיהו הרופא המחליף במקרה זה ומה הכשרתו וניסיונו. אם לא בני הזוג עלולים לגלות שבמקום הרופא המנוסה והמצליח הם מטופלים על ידי מחליף בתחילת דרכו.
טיפול במרכזים רפואיים חיצונים:
הביטוחים המשלימים של קופות החולים מאפשרים ביצוע חלק מהטיפולים והפריה חוץ גופית במרפאות פרטיות. זכות זו אינה נאמרת לרוב לבני הזוג אם הם לא שואלים באופן מפורש מסיבות כלכליות טבעיות של קופות החולים שמעדיפות שהטיפולים יתבצעו במתקנים שלהן.
טפסים ובירוקרטיה:
הצורך בהוצאת טפסים ואישורים ובדיקות שונות (כמו טי.זקס או בדיקות גנטיות) הן חלק בלתי נפרד מהטיפולים. גם כאן מידע מוקדם על המסלול מקל על התחושה של "הפתעות בלתי נגמרות" והתרוצצות בלתי פוסקת.
התמודדות עם אי הצלחות:
תזונה נכונה וספורט:
לעודף משקל של האישה ולכושר הגופני יש השפעה על הצלחת הטיפולים ולכן כדאי עוד לפני התחלת הטיפולים לחזק את הגוף באמצעות פעילות ספורטיבית במינון נכון ותזונה מתאימה.
זכויות בני הזוג:
לבני זוג שנמצאים בטיפולי פוריות יש זכויות להעדר ממקום העבודה שכדאי וחשוב לדעת אותן. יש שבוחרים לא לספר במקום העבודה על הטיפולים ולוותר על זכויות אלו – זו החלטה לגימית, אך חשוב להיות ערניים לכך שבמקרה כזה השפעות הטיפולים לא תתקבלנה בהבנה ואפילו תגרומנה לתגובות לא נעימות מצד הבוס, העמיתים או הלקוחות.
מה לספר ולמי:
זו ללא ספק החלטה אישית שתלויה בבני הזוג ובמידת הקרבה שלהם לאחרים. ליווי יכול לפוגג את ההרגשה שבעיות הפריון הם "בושה גדולה" ולסייע בפתיחות לאחרים. מאידך, אם בני הזוג בוחרים שלא לשתף את הסובבים אותם הדמות המלווה יכולה להוות משענת חליפית.
עצות קטנות ומועילות:
לפעמים עצה או טיפ פשוט יכולים לעשות הבדל גדול. למשל, אי הטלת שתן לפני החזרת עוברים בהפריה חוץ גופית מקלה על הכאב. אז למה לסבול סתם?
· עפרה ליאור מלווה זוגות בטיפולי פוריות.
פרטים בטל: 050-5569098 או במייל: ofra@global-ivf.com