תוכן עניינים
טיפול בחרדה – באדיבות מיינד קליניק – מרכז לטיפולים מתקדמים בדיכאון, חרדה, מניה דפרסיה והתמכרויות
קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:
הפרעות חרדה מטופלות ע"י מגוון רחב של אנשי מקצוע ויועצים, הכוללים פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים קליניים ואחיות פסיכיאטריות
רוב האנשים הסובלים מהפרעות חרדה יכולים להיעזר בטיפול. למרות שהתוצאות שונות מאדם לאדם, נראה כי כ-80% מאלה שנכנסים לתוכניות טיפול בחרדה מדווחים על שיפור משמעותי ועל יכולת לשלוט בחרדה שלהם בעקבות הטיפול. הפרעות חרדה מטופלות ע"י מגוון רחב של אנשי מקצוע ויועצים, הכוללים פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים קליניים ואחיות פסיכיאטריות. גם רופאי משפחה יכולים להתאים טיפול ראשוני, ולהפנות את הפציינטים הסובלים מהפרעות החרדה להמשך טיפול. שיטות טיפול יעילות ביותר הן טיפול בשיחות וטיפול תרופתי. יש להתאים את הטיפול לכל מטופל באופן אישי, אך ככלל קיימות מספר גישות סטנדרטיות. באופן כללי, המטפלים נוהגים לשלב בין מספר הגישות העיקריות המפורטות להלן, ואין גישה נכונה יחידה.
טיפול תרופתי בחרדה
תרופות בדרך-כלל יעילות בטיפול בהפרעות חרדה, ואפשר לקחתן בשילוב עם טיפולים אחרים. התרופות יעילות בהקלת התסמינים הבסיסיים של הפרעות חרדה. אנשים שאצלם רק מצבים צפויים אחדים מעוררים חרדה יכולים להיעזר בנטילת תרופה כשעה לפני האירוע. לאנשים עם חרדה יותר חדירה, או פחות צפויה, מומלץ לקחת את התרופה באופן סדיר מדי יום.
רובנו נוטלים באופן שגרתי תרופות לטיפול במחלות ובהפרעות גופניות. במקרה של שיעול או הצטננות, אנו רצים לבית המרקחת ודואגים למלאי של תרופות להקלה על נזלת, טבליות לגרון, ותרסיס לאף. כאשר מופיע כאב ראש, אנו נוטלים אקמול מבלי לחשוב פעמיים. עם זאת, אנשים רבים אינם מכירים בכך שלרוב הפרעות החרדה יש מרכיב ביולוגי-כימי כלשהו, שבדרך כלל מגיב לטיפול תרופתי. לכן, תרופה, הנלקחת תחת פיקוח רופא, יכולה להיות בעלת ערך רב בהתגברות על הפרעת פאניקה, פוביות והפרעות חרדה אחרות, כגון הפרעה טורדנית-כפייתית, הפרעת חרדה כללית, והפרעה פוסט-טראומתית. אם ממלאים אחר הוראות הרופא, הסיכויים לתופעות לוואי פוחתים, בייחוד כאשר משתמשים בתרופות החדישות הקיימות כיום. הטיפול התרופתי יכול להינתן לתקופה קצרה או ארוכה בהתאם לנדרש.
תרופות רבות ושונות הוכחו כיעילות בטיפול בהפרעות חרדה. מציאת התרופה הנכונה במינון המתאים עבור כל מטופל דורשת ידע וניסיון רפואי. איבחון מדוייק של ההפרעה יצמצם את טווח התרופות המתאימות. הרופא יעשה את הבחירה הסופית על סמך ניסיונו האישי, ידע שמתפרסם במחקרים, וטיפולים קודמים שעבר המטופל. יש לציין כי תרופות רבות יעילות הן לטיפול בדיכאון והן לטיפול בחרדה. זאת, משום שהמנגנונים הכימיים במוח שניצבים בבסיס שני המצבים הם דומים. רוב התרופות המשמשות לטיפול בחרדה תוארו בהרחבה בפרק בנושא הטיפול התרופתי בדיכאון, לכן בחלק זה נתייחס בקצרה לשימושיהן בטיפול בחרדה.
פופולריים:
טיפולים פסיכולוגיים בחרדה
טיפול בחרדה -השיטות הטיפוליות הפסיכולוגיות היעילות ביותר לטיפול בחרדה הן טיפול התנהגותי-קוגניטיבי וביופידבק. בשיטת הטיפול ההתנהגותי המטופל לומד לפתח את המיומנות להפחתת החרדה, ולומד דרכים חדשות להבעת רגשותיו. שיטות הרפיה ותרגילי נשימה אופייניות לטיפול התנהגותי. בטיפול התנהגותי יש חלק חשיפתי שבו חולים נחשפים באופן הדרגתי למצבים המאיימים עליהם, ולומדים להתמודד עמם. שיטה התנהגותית משולבת לעיתים קרובות עם טיפול קוגניטיבי שמטרתו לשנות את הדרך בה אנשים רואים את עצמם ופחדיהם. למשל במקום לחשוב "אני מפוחד ואני עלול להיכנס להתקף אימה", מעודדים את הבן אדם להעריך את המצב בצורה חיובית יותר, ואולי לחשוב "אני מפוחד ולחוץ אך איני נמצא בסכנה". כך מטופל לומד למקד את תחושותיו ולהפריד בין מציאות ולא מציאות. שיטה אחרת נקראת טיפול בביופידבק. בטיפול, המטופל יושב מול מחשב ומחובר למדדי לחץ דם, דופק ומדד למתחים. המטופל לומד טכניקות להרגעה גופנית, ורואה את התוצאות במסך שנמצא מולו. בשיטה זו משתמשים במכשור אלקטרוני ממוחשב הקולט את השינויים המתרחשים בגוף המטופל ומציג לו אותם חזרה באופן מיידי ומדויק. בבסיס השיטה ההנחה שמתח שמצטבר בגוף האדם משפיע על המצב הפיזיולוגי והנפשי של האדם. המטופל לומד לשלוט יותר טוב על זרימת הדם בכלי הדם, על פעילות המעי, על המתח בו הוא שרוי, ועל הריכוז והלמידה. המטופל לומד לשלוט על תפקודי גוף שהם בעצם מחוץ למודעות הרגילה. בנוסף לטיפולים שהוצגו, טיפול בקבוצת תמיכה פסיכולוגית יכול להיות משמעותי עבור מטופלים, כתחושה של תמיכה וחיזוק בידיעה שהם אינם לבד. מעבר לכך גם טיפולים פסיכולוגיים דינמיים או אנליטיים קצרי מועד וארוכי טווח הוכיחו את יעילותם בטיפול בחרדות בחלק מהמטופלים