נזקי הישיבה הממושכת ופיתרונות אפשריים – צביקה פריימן – אורגונום
קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:
הגוף האנושי בנוי לתנועה, וישיבה ממושכת עלולה לפגועה בו לטווח הקצר והארוך. אנסה להציג את הסכנות הנשקפות מישיבה משרדית ממושכת והצעדים שעלינו לנקוט בכדי להפחית נזקים אלו, הגברת המודעות לנזקים תהיה תמיד הצעד הראשון בשינוי הרגלי ישיבה לא נכונים, ומכאן חשיבתו של סיכום זה. אין בכוונתי להיכנס לפרטים הכוללים איך לשבת נכון, מידע זה נמצא למכביר בספרות המקצועית ואף באינטרנט. בכוונתי לתאר את מערך הלחצים המופעל על מבנה השלד-שריר במהלך הישיבה, את נזקי הגוף השונים והפגיעה ביכולת העבודה הנגרמים כתוצאה ישירה מישיבה ממושכת ולבסוף אציע כמה פתרונות אפשריים להפחתת או ביטול התופעות. מטרת הסיכום היא לתת לקורא הסבר מעמיק אך פשוט להבנה אודות הסכנות השונות, הסיבה לאותן סכנות ודרכי פעולה אפשריות למניעתם.
מבוא
הגוף האנושי בנוי לתנועה, וישיבה ממושכת עלולה לפגועה בו לטווח הקצר והארוך/ בהמשך אנסה להציג את הסכנות הנשקפות מישיבה משרדית ממושכת והצעדים שעלינו לנקוט בכדי להפחית נזקים אלו.
מערך הלחצים המופעל על גופנו בזמן הישיבה
פופולריים:
לחצים בזמן עמידה
במהלך זמן העמידה אנו מפעילים לחצים שונים על הגוף הכוללים את משקל גופנו, עומסים על השרירים והרצועות התומכות וכמו כן לחץ תוך ביטני. במהלך זמן הישיבה משתנה מרכז הכובד של הגוף ועובר אל הצד הפנימי של עמוד השדרה. מהלך זה גורם לנו באופן לא רצוני להפעיל שרירים שימנעו מאיתנו להטות את גופנו קדימה , אל מרכז הכובד, וכך קורה שבישיבה אנו מפעילים לחץ גדול על עמוד השדרה והשרירים הסובבים אותו הנובע מהצורך בייצוב גופנו.
לחצים בזמן הישיבה
מערך הלחצים על הגוף בזמן עמידה נמוך משמעותית מזה המופעל על גופנו בזמן ישיבה. מערך הלחצים על עמוד השדרה בזמן ישיבה גבוה מזה המופעל על הגוף בזמן עמידה בכ 140%-150%. האחוזים עולים לכ 180%-200% בזמן ישיבה שרועה או גמלונית (Hall, 2007).
ככול שגופנו יהיה זקוף יותר ועמוד השדרה יהיה בצורת "S" כך הלחץ על החוליות בגב התחתון יקטן. ומנגד ככול שעמוד השדרה יהיה קרוב יותר לצורת "C" כך יגבר הלחץ על הגב התחתון. הסיבה העיקרית לכך הם המומנטים המופעלים על גופנו. בתרשים הבא ניתן לראות שמרכז הכובד בישיבת "C" מרוחק יותר מזה שבישיבת "S" ולכן המומנט על חוליות הגב התחתון גדול יותר.
נזקי גוף הנגרמים כתוצאה מישיבה ממושכת
כאשר אנו יושבים במשך זמן ללא תנועה, הגוף נמצא במצב מנוחה, קצב הלב יורד, ואין שרירים דינמיים הפועלים בגוף. נראה שמצב זה מפעיל מעט לחץ על גוף האדם אך בפועל ישיבה ממושכת עם תנועה מועטת (אותה תנוחה במשך זמן רב) עלולה להוביל לנפיחות בגפיים ואף לקרישי דם (Stranden and Kroese,1998: Stranden,2000).הצוואר והגב התחתון הם האזורים הפגיעים ביותר והפגיעות השכיחות ביותר הנגרמות מישיבה ממושכת ללא תנועה כוללים פגיעה במפרקים ולחץ עצבי ופגיעה בדיסקים הבין חולייתיים של עמוד השדרה. למעשה נוכל לתאר את התופעה כולה בתרשים הבא :
ישיבה ממושכת בתנוחה קבועה
▼
עייפות וחוסר איזון בשרירים
▼
העברת הלחץ מהשרירים לנקודות מסוימות במבנה השלד
▼
כאב
▼
התכווצות של שרירים מגינים
▼
פגיעה במפרקים / לחץ עצבי / ופגיעה בדיסקים הבין חולייתיים של עמוד השדרה
▼
הפרעות במבנה השלד-שריר
מסקנות ופתרונות
אנו יכולים לנקוט בפעולות רבות שיקלו על ההתמודדות עם העומסים המופעלים על גופנו במהלך הישיבה. מומלץ לקום וללכת כל 20 דקות במהלך העבודה ולבצע תרגילי התמתחות (כמובן שרובנו המוחלט לא מבצעים זאת). מומלץ לשמור באופן כללי על אורך חיים בריא ולעסוק בפעילות ספורטיבית לחיזוק מבנה השריר שלד בגופנו. כל אלה עשויים לעזור, אך איך יכולים אנו לשפר את מצבנו מבלי לשנות יותר מדי את הרגלי העבודה שלנו ?
מעבר לחוקי הארגונומיה הבסיסיים הקובעים את מידות הכיסא, גובה השולחן, מרחק המסך ועוד, נראה כי תנועה היא הפיתרון המרכזי לבעיות הנגרמות מישיבה ממושכת. למרות שמסקנה זו ידועה כבר עשרות שנים (לכל המאוחר ממחקרם של Holm and Nachemson מ 1983), נראה כי הפיתוחים בתחום אחרו לבוא, ורק בשנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית בתחום. להלן סקירה קצרה של הפיתרונות המעניינים והמובילים בשוק
כיסא ברכיים (kneeling chair)
תנועה בעזרת מנגנוני הכסא
מערכות ה Sit stand
אם עמידה מפעילה לחץ מועט יותר על עמוד השדרה, למה שלא נעבוד בעמידה ? היגיון זה עומד מאחורי מערכות ה Sit-Stand שפותחו בשנים האחרונות. המערכות כבר לא מתמקדות בכסא אלא בסביבתו, ומאפשרות עבודה בשתי תנוחות – בישיבה רגילה ובעמידה. במעבר מישיבה לעמידה כל עמדת העבודה משתנה: השולחן המקלדת והמסך עולים אם כי ביחס שונה בינם. למעשה הכל ניתן לכוונון ותאום. המערכות הללו חדשות יחסית ולא ניתן לקבוע חד משמעית את טיבן, אך ניתן לומר שכאשר משתמשים בהם אכן ישנה הקלה. מצד שני, עובדים רבים נוטים לזנוח את אופציית העמידה ומשתמשים כמעט ורק בישיבה למרות ההשקעה הכספית הגבוהה של מעסיקיהם במערכות מסוג זה. נראה כי המערכת טובה ויעילה אך דורשת משמעת של המשתמש.