7 מנהגים בריאים ביפן
תוחלת החיים ביפן נחשבת בטופ 3 הגבוהות בעולם. יכול מאוד להיות שהדבר נובע מכמה הרגלים בריאותיים שהיפנים אימצו לעצמם במהלך השנים. הינה הם:
שאלה שנשאלת פעמים רבות היא מדוע היפנים נחשבים לבריאים ובעלי תוחלת חיים ארוכה: למעשה, תוחלת החיים במדינה נחשבת בטופ 3 הגבוהות בעולם. יכול מאוד להיות שהדבר נובע מכמה הרגלים בריאותיים שהיפנים מאמצים אימצו לעצמם במהלך השנים, אותם מציג אקי – מורה "מינימליסט" בבית ספר בכפר קטן ביפן, בסרטון יוטיוב שהפך לוויראלי מאוד (כ-1.6 מיליון צפיות תוך חמישה חודשים).
"מנקודת המבט שלי, הייתי צריך להכיר בעובדה שלפן יש בעיות שונות בחברה ובחיי היום-יום, דוגמת אסונות טבע, מוות כתוצאה מעייפות הנובעת מעבודה ממושכת והתאבדויות", הוא מסביר. "אבל יש גם תכונות והרגלים טובים של התרבות היפנית, התורמים לתוחלת החיים הבריאה והארוכה של תושביה".
אקי מציג שבעה מנהגים עיקריים של התרבות היפנית. למרות שרוב ההרגלים האלו אינם מאפיינים מדינות אחרות בעולם, ניתן לשלב אותם בשגרת היום-יום שלכם וליהנות מהיתרונות הבריאותיים שהם מציעים.
1. מקלחת יומית
ביפן, יש למעלה מ-3,000 אזורי מעיינות חמים. מרחצאות ציבוריים נמצאים בכל מקום ברחבי הערים, ותמצאו אמבטיה כמעט בכל בית. "לדעתי, ההרגל הזה של טבילה באמבטיה הוא סיבה מרכזית לכך שאנשים יפניים יכולים להישאר בריאים מבחינה פיזית". אומר אקי. "ראשית, אמבטיה מחממת את הגוף ותורמת בכך להרגעת השרירים. לחץ המים שבאמבטיה משפר בנוסף את חילוף החומרים (מטבוליזם) ומפריש רעלים אל מחוץ לגוף. שלישית, מכיוון שהימצאות במים מאפשרת לגוף שלכם לצוף – הלחץ על העצמות והשרירים מופחת. עובדה זו עוזרת להקל על כאבי גב וכתפיים נוקשות".
אקי משווה את הטבילה לאמבטיה לתקופה בה התגורר בקנדה ובאוסטרליה, בהן נהג להתקלח בדוש ולא באמבטיה. לדבריו, למרות שגם רחצה מהסוג הזה מחממת ומרעננת את הגוף, ההשפעה משמעותית פחות בהשוואה לאמבטיה. "לאחר אמבטיה הגוף שלי חם יותר ורענן יותר, ואני מרגיש עייף פחות". יש מדינות בהן מצב משק המים אינו מאפשר מקלחת מדי יום, אבל אקי ממליץ למי שכן מסוגל לנסות להקפיד על כך.
פופולריים:
2. ניקיון
היפנים אוהבים לנקות, או ליתר דיוק: ניקיון הפך להרגל בלתי נפרד שלהם, כפי שתעיד למשל העובדה שאוהדי כדורגל יפנים אספו את האשפה מהאצטדיון לאחר משחק בגביע העולם. "אני חושב שהדבר תלוי באדם הספציפי, אבל בעיקרון אני מנקה את הבית שלי מדי יום. אם יש זמן, אני מנקה גם את השכונה והאזורים הציבוריים", מספר אקי.
"אני חושב שהסיבה שיפנים מנקים בתדירות גבוהה כל כך היא שהדבר מתקשר למושג חשוב בדת השינטו, והוא ניקיון". סיבה אפשרית נוספת היא שהיפנים נוהגים לנקות כבר בגילים מוקדמים, החל מהשנים הראשונות בבתי הספר. התוצאה היא שהסביבה המקיפה את האדם היא נקייה והיגיינית, והמקומיים נהנים מאורח חיים בריא.
3. פעילות גופנית יומית מיוחדת
ליפנים כמה הרגלים ראויים להערכה בשגרת הספורט היומית, שעשויים להסביר את אורך החיים המרשים של תושביה. פעילות גופנית נפוצה שניתן למצוא בבקרים ביפן מבוססת על ביצוע משותף של מגוון מתיחות ותנועות לצלילי מוזיקה, מה שידוע בתור "התעמלות רדיו" (Radio Calisthenics). השגרה הזו החלה עוד ב-1928, כיוזמה שמטרתה לשפר את הבריאות של תושבי יפן.
אקי מסביר שבביצוע נכון של התרגילים, מדובר בפעילות גופנית מעייפת במיוחד. היא כוללת 13 סוגים של תרגילים גופניים, המשולבים במשך 3 דקות ו-13 שניות בלבד. "מכיוון שהפעילות גורמת להנעת הגוף ללא הפסקה, אין לה רק אפקט המדמה אירובי – אלא גם של מתיחות כפי שעושים במהלך יוגה". מכיוון שהפעילות פשוטה ליישום מבצעים אותה בכל קבוצות הגיל, מילדים ועד למבוגרים.
4. התעוררות מוקדמת
אקי מציג סיפור מעניין על האנשים היפנים מהמאה ה-20, שכתב הסופר הבריטי לקפדיו הרן שעבד בתור מורה במדינה. "יום אחד, לפני זריחת החמה, שמעתי קול ליד הבית שלי", כתב הרן. "תהיתי מה היה הרעש הזה. כשהתבוננתי החוצה, ראיתי שהתושבים הכפריים משוחחים ומגרגרים, שוטפים את פניהם בעזרת מי תעלות. תהיתי מה האנשים האלו עשו. ברגע שהשמש עלתה מההרים, כולם פנו לכיוון השמש, אמרו "תודה שאת שומרת עלינו תמיד" והתפללו תוך מחיאת כפיים".
עד לפני 100 שנה לערך, היפנים נהגו לקום מדי בוקר ולסגוד לשמש. הסיבה היא שבדת השינטו, השמש היא האלוהות העליונה של המדינה. המנהג הזה נעשה כיום רק במהלך יום השנה החדשה, אולם חלק מהאוכלוסייה המבוגרת עדיין מקפידה לקום מוקדם בבוקר ולהמשיך אותו כמעט מדי יום. גם אחרים, צעירים יותר, מקפידים לקום מדי בוקר ולפגוש בקרני השמש. במצב הזה השעון הטבעי יאותחל ויהיה בהתאמה מלאה לאנרגיה היומית.
5. אוכל יפני
האוכל היפני נחשב לבריאותי ובעל איזון תזונתי מוצלח – מה שמסביר למשל מדוע UNESCO הגדירה את הארוחה היפנית כפעולה מקדמת בריאות ב-2013. ארוחה יפנית מורכבת בדרך כלל מקערת מרק אחת ושלוש תוספות. אורז, התוספת העיקרית, ידוע כעשיר בפחמימות. מוצרי דג או סויה הם בעלי רמות גבוהות של חלבונים, בעוד שירקות מבושלים או כבושים מספקים ויטמינים ומינרלים. בנוסף לכך, מזון מותסס מקומי דוגמת מיסו או נאטו משפר את תהליך העיכול במעיים. "בדרך זו, האוכל היפני מצליח להיות מאוזן היטב ובריא, כך שתוכלו לשמור על הגוף שלכם בריא ובמצב תקין", מסכם אקי.
הוא מוסיף שאת האוכל היפני מהנה לאכול בזכות הטעם העשיר והצבעים המגוונים של הרכיבים שבו, אולם ההכנה שלו מעט מורכבת עקב כמות המרכיבים והתבלינים הגבוהה. לכן דרושים זמן וניסיון עד להצלחה.
6. שתיית מאצ'ה
ליפנים הרגל של שתיית מאצ'ה – תה ירוק בטחינה דקה במיוחד – אם כי הוא הפך מעט שכיח פחות בחברה היפנית המודרנית. "הסיבה שמאצ'ה נחשבת לבריאה היא שיש בה כמות שופעת רכיבים מזינים. למשל, היא עשירה במינרלים דוגמת סידן וסיבים תזונתיים. מאצ'ה אף מכילה נוגדי חמצון מרובים, דוגמת קטצ'ינים. בנוסף, מכיוון שמאצ'ה עשויה מעלי תה היא מכילה כמות גבוהה משמעותית של רכיבים תזונתיים בהשוואה לתה רגיל", הוא אומר. "לכן אני שותה מאצ'ה מדי בוקר. אני מרגיש שהשתייה לא רק הופכת אותי לבריא יותר, אלא גם מסייעת לי להישאר רגוע ותורמת לשיפור הביצועים שלי בעבודה". אולי העובדה שסבתא רבתא שלו, ששתתה מאצ'ה אף היא מדי בוקר וחיה כמעט עד גיל 100, תורמת לכך.
ליפנים הרגל של שתיית מאצ'ה – תה ירוק בטחינה דקה במיוחד – אם כי הוא הפך מעט שכיח פחות בחברה היפנית המודרנית. "הסיבה שמאצ'ה נחשבת לבריאה היא שיש בה כמות שופעת רכיבים מזינים. למשל, היא עשירה במינרלים דוגמת סידן וסיבים תזונתיים. מאצ'ה אף מכילה נוגדי חמצון מרובים, דוגמת קטצ'ינים. בנוסף, מכיוון שמאצ'ה עשויה מעלי תה היא מכילה כמות גבוהה משמעותית של רכיבים תזונתיים בהשוואה לתה רגיל", הוא אומר. "לכן אני שותה מאצ'ה מדי בוקר. אני מרגיש שהשתייה לא רק הופכת אותי לבריא יותר, אלא גם מסייעת לי להישאר רגוע ותורמת לשיפור הביצועים שלי בעבודה". אולי העובדה שסבתא רבתא שלו, ששתתה מאצ'ה אף היא מדי בוקר וחיה כמעט עד גיל 100, תורמת לכך.
7. טיולים בהרים
ביפן יש מגוון עצום של הרים, ורבים מהתושבים הפכו את הטיפוס עליהם להרגל בריא במיוחד. "טיולים רגליים מחזקים את הרגליים וכפות הרגליים שלנו, כך שהגוף אינו נחלש", מסביר אקי ומספר על סבו, שטיפס על הר כמעט מדי שבוע אפילו כשהיה בן למעלה מ-70 (ואף המשיך לעבוד ולעמוד על הרגליים בגיל זה). הוא חי באופן בריא עד גיל 80 לערך.