שחמת הכבד – מידע ודרכי טיפול

מחלות שונות עשויות לתקוף את הכבד, ביניהן מחלת השחמת הנחשבת לקשה במיוחד מאחר והבעיה הרפואית גורמת לפגיעה במבנה התקין של הכבד, וכתוצאה מכך התפקוד של כלל איברי הגוף מושפע. שחמת הכבד הנקראת באנגלית Liver Cirrhosis גורמת להצטלקות של רקמת הכבד. המחלה גורמת לתהליך הנקרא פיברוזיס, כלומר הרקמה הבריאה מוחלפת ברקמה צלקתית שאינה פועלת כראוי ומשפיעה לרעה על תפקוד כל הגוף.

גורמים למחלה

המחלה הקשה עשויה להיגרם ולהתפתח בגוף האדם ממגוון סיבות כגון אלכוהוליזם, הסיבה השכיחה בעולם, אך סיבה זו פחות נפוצה בארץ. כמו כן, המחלה עשויה להתפתח בגלל מחלות כרוניות ממושכות כמו הפטיטיס B והפטיטיס C, כבד שומני, דלקת אוטואימונית של הכבד, מחלות תורשתיות שונות הפוגעות בכבד, מחלת ווילסון הגורמת להצטברות נחושת באיבר, מחלת המוכרומטוזיס הנגרמת כתוצאה מהצטברות ברזל בכבד, ציסטיק פיברוזיס ועוד.

חשוב להדגיש כי בעולם הרחב, ובעיקר במדינות המערב בהן רבים צורכים אלכוהול בכמויות מופרזות, המחלה נגרמת לרוב בגלל צריכת אלכוהול גדולה. בישראל יש שיעור יחסי נמוך של אלכוהוליסטים לכן הסיבה להתפרצות המחלה נובעת לרוב ממחות כרוניות, זיהומים או מחלות תורשתיות.

פופולריים:

סימפטומים של המחלה

יש מספר תסמינים למחלת שחמת הכבד, העיקריים ביניהם:

· ירידה במשקל

· הקאות, חום גבוה ושלשולים

· צהבת המאופיינת בגוון צהבהב של העור ולרוב גם של לחמיות העיניים

· תשישות ועייפות

· כאב עמום באזור הימני של הבטן העליונה, במיקום בו נמצא הכבד

· דימומים קשים במערכת העיכול

· בצקות ברגליים

· תחושת גרד

· הפרעות במחזור החודשי אצל נשים ובעיות אין אונות אצל גברים

בבדיקה ראשונית יכול הרופא המטפל לאבחן תסמינים של המחלה כמו בצקות באיברי גוף שונים, גוון צהוב של העור, וכן סימנים נוספים בעור העשויים להעיד על המחלה, בין היתר אודם בכפות הידיים, אשכים מוקטנים, גדילה של השדיים (גינקומסטיה) ועוד.

אבחון המחלה

במקרים רבים יגיע המטופל לבדיקת אצל הרופא בעקבות תלונות על עייפות ותשישות, בצקות ברגליים, ירידה בתיאבון, ירידה בלתי מוסברת במשקל הגוף, צהבת ודימומים. הרופא יבצע בדיקה גופנית ותשאול רפואי כדי לאבחן האם קיים חשש למחלה. במידת הצורך ישלח את המטופל לעבור סדרת בדירות כמו בדיקת דם וברוב המקרים גם בדיקת אולטרה סאונד של הכבד.

לאחר קבלת תוצאות הבדיקות וככל שעולה החשד כי המטופל סובל משחמת של הכבד, הרופא יפנה את המטופל לרופא גסטרו מקצועי המתמחה במחלות כבד. הרופא המומחה ישלח את המטופל לבדיקות נוספות כמו CT, בדיקת MRI של הכבד במקרים רבים גם לבדיקת ביופסיה של הכבד.

טיפול במחלה

לאחר אבחון המחלה ובהתאם לרקע הרפואי ההיסטורי והסיבה להתפתחות המחלה, ימליץ הרופא על שיטת הטיפול המתאימה ביותר. עיקר הטיפול מתמקד בגורמים שגרמו להתפתחות המחלה, לכן אם שחמת הכבד נוצרה כתוצאה מצריכה מופרזת של אלכוהול, על המטפל להימנע משתייה של משקאות חריפים ועליו לשנות גם את אורח חייו, כלומר להקפיד על תזונה מאוזנת ובריאה ולסגל במהירות אורח חיים בריא ונכון יותר.

כמו כן, הרופא יציע שיטות טיפול יעילות בתסמיני המחלה ובמחלות שגרמו להתפתחותה. אם השחמת התפתחה כתוצאה מהפטיטיס B או C, הרופא יציע טיפול תרופתי יעיל לבעיית הפטיטיס, בין התרופות הנפוצות לטיפול בהפטיטיס- Sovaldi, Mydacla, Viekirax ועוד. ראוי לציין כי יש תרופות רבות לטיפול בדלקת נגיפית, עם זאת יתכן מחסור בארץ או שהמטופל עשוי להתקשות לקבל מרשם לתרופה המומלצת עבורו בגין חסמים ביורוקרטיים וקשיי מימון שונים, לכן כדאי לדעת כי ניתן לייבא באופן פרטי חלק מהתרופות.

אחד הפתרונות הרפואיים לסובלים ממחלת שחמת הכבד הוא ניתוח להשתלה של כבד בריא מתורם. טיפול זה מומלץ לחולים שלא אובחנו או טופלו בזמן, וכאשר חייבים להשתיל כבד כדי להחליף את האיבר שאינו מתפקד כראוי.