רפואה סינית – טיפול בדלקת אוזניים אקוטית בתינוקות וילדים – יניב אברהם מומחה לרפואת ילדים ברפואה סינית
טיפול בדלקת אוזניים אקוטית בתינוקות ופעוטים ברפואה סינית
דלקת אוזניים אקוטית (דא"א)– Acute Otittis Media הינה הסיבה העיקרית למתן מרשם אנטיביוטי לילדים, והינה התלונה המובילה בפניה לטיפול רפואי באוכלוסיית הילדים (1). האבחנה והטיפול בדלקת אוזניים אקוטית מהווה גורם בעל משמעות והשפעה על בריאות ילדים, עלויות שונות למערכת הרפואית ושימוש באנטיביוטיקה. דא"א גורמת לעלויות ישירות ועקיפות של כ 3 מיליארד דולר בשנה למערכת הבריאות האמריקאית,בין היתר כתוצאה מאובדן ימי לימודים של ילדים וימי היעדרות מהעבודה של ההורים(2,1).
דא"א הינה בעיה נפוצה ביותר, 90% מהילדים עד גיל שנתיים יחוו לפחות אפיזודה אחת של דא"א, בנוסף זוהי גם מחלה שנוטה לחזור ולכן כשליש מהילדים עד גיל 7 יחוו לפחות 6 אפיזודות של דא"א(2). המחלה מופיעה בעיקר אצל ילדים בגילאי 3-18 חודש, כאשר השיא הינו בין גילאי 6-11 חודש. שכיחות המחלה יורדת לאחר גיל 18-20 חודש, כאשר הירידה הדרמטית בשכיחות המחלה מופיעה לאחר בקיעת שיני הקבע (5).
המחלה נפוצה בצורה זהה במדינות מפותחות ולא מפותחות, בכל המעמדות. דא"א מופיעה סטטיסטית יותר אצל בנים ביחס לבנות, אולם ממצא זה אינו ברור לגמרי (1).
פתופיזיולוגיה
דא"א נגרמת כאשר פתוגנים מהנאזופארינקס מגיעים אל הנוזל הנמצא באוזן התיכונה. כניסת הפתוגנים והתרבותם שם יוצרת תהליך דלקתי המוביל להופעת הסימנים והסימפטומים האופייניים לדא"א.לרוב הדא"א מופיעה לאחר או במהלך זיהום ויראלי של דרכי נשימה עליונות. הוירוסים הנפוצים (RSV, וירוסי שפעת, Rhinovirus) בעצמם יכולים לייצר דא"א, אולם לרוב הם מכינים את הדרך להופעה של דא"א חיידקית (3). החיידקים הנפוצים בישראל הגורמים לדא"א הינם Pneumococcus ב־25%־35 מהמקרים, Hemophilus influenzae ב־25%־45% מהמקרים, Group A Streptococcus 5% מהמקרים(4).
פופולריים:
סימנים וסימפטומים
סימנים נוספים
לרוב ילדים עם דלקת אוזניים אקוטית מציגים גם סימנים של דלקת בדרכי נשימה עליונות כמו: חום, גודש באף ו\או נזלת, שיעול, חוסר שקט וכו'. נוכחות של סימפטומים אלו בלבד, ללא סימני דלקת אוזן תיכונה כפי שפורטו לעיל, מצביעים על דלקת בדרכי נשימה עליונות בלבד ולא על דלקת אוזניים(1).
טיפול בדלקת אוזניים אקוטית
ההמלצות הקליניות כיום בישראל לטיפול בילדים עם דלקת אוזניים אקוטית הן(4):
טיפול בדא"א ע"י רפואה סינית
כפי שהוסבר לעיל, הצורך בטיפול בדא"א אינו הפחד מסיבוכים של הדלקת, אלא הצורך לתת מענה טיפולי לדלקת, להפחית את הסבל של הילד החולה- חום וכאב, ולקצר את משך המחלה. הרפואה הסינית יודעת לעשות את כל אלו בצורה מצויינת ,כולל הטיפול בדלקת עצמה- וברוב המקרים ללא צורך בשימוש באנטיביוטיקה(12).
רקע כללי
האוזן ואזור האוזן נשלטים ע"י שני מרידיאנים עיקריים: כיס המרה ומחמם משולש. רוב בעיות האוזניים משויכות לפתולוגיות של מרידיאנים אלו, ולכן רוב הטיפול מתמקד בהם(11,12). בניגוד לדעה הרווחת, דלקות אוזניים אצל תינוקות ופעוטים הן לרוב תוצאה של חדירת גורם פתוגני חיצוני (גפ"ח) לאזור דרכי הנשימה העליונות ולא תוצאה של חוסר איזון פנימי.דבר זה בולט במיוחד לאור הנתונים שהובאו לעיל בנוגע לדרכי התפתחות המחלה באוכלוסיית התינוקות בגילאי 6-24 חודש. ישנם מקרים של דלקות אוזניים כרוניות אצל ילדים שהן אכן תוצאה של בעיות מורכבות יותר הנובעות מחוסר איזון פנימי או תהליכי מחלה אחרים – הטיפול והיחס אליהם הוא שונה וידון במאמר נפרד.
פתופיזיולוגיה
בדא"א הגפ"ח יהיה לרוב מסוג רוח קור –הנפוץ ביותר, ולעיתים רוח חום-פחות מצוי. ברוב המקרים נראה בתחילת המחלה סימני רוח קור: חום נמוך, נזלת שקופה,שיעול, חולשה ו\או עייפות של החולה. לאחר 48-72 שעות כאשר הגפ"ח חודר פנימה,הוא הופך מגפ"ח קור לגפ"ח חום ולכן לרוב נראה הופעה של סימני חום: חום גבוה, נזלת צהובה ירוקה ומופע של דלקת בדרכי נשימה עליונות. חדירת הגפ"ח יוצרת חסימה בתנועת הפיזור וההורדה של הריאות, וכתוצאה נצברים נוזלים באזור דרכי הנשימה העליונות. הצטברות הנוזלים יחד עם החום הפתוגני של הגפ"ח יוצרים את הדלקת. מיקום הדלקת – גרון,אוזניים,דרכי הנשימה- תלוי במיקום נקודת החולשה של החולה: כאשר הגפ"ח מתיישב בשכבת ה Shao Yang נראה דלקת אוזניים, בשכבת ה Yang Ming נראה דלקת גרון. מעבר של הגפ"ח לריאות מצביע על כניסתו לשכבת Tai Yin והחמרה של המחלה(10,11).
אבחנה
מהלך טיפול
מהלך הטיפול חייב להיות מהיר: תינוק או פעוט עם דלקת אוזניים חייב לקבל טיפול בטווח זמן קצר על מנת למנוע החמרה,לקצר את זמן המחלה ולמנוע סבל מיותר של החולה. ככלל ברוב מצבי המחלה האקוטיים בתינוקות ופעוטים, מענה טיפולי מהיר משיג תוצאות מצוינות בזמן קצר. מחלות אצל תינוקות ופעוטים קורות מהר,מתפתחות מהר ואם מטפלים בזמן – גם מסתיימות מהר.
תדירות טיפול ומעקב
ברוב המקרים יש לחזור על הטיפול לא יאוחר מ 48 שעות, אחרת האפקט הטיפולי ירד והמחלה תחזור. לכן יש לבצע מעקב טלפוני על מצב החולה, ולטפל שנית בהתאם. ישנם מצבי מחלה סוערת אשר בהם יידרש טיפול נוסף ביום המחרת, במיוחד כאשר מדובר על ילד המאופיין בעודף חום ולחות כרוניים. טיפול נכון תוך כדי מעקב רצוף נותן ברוב המקרים מענה מצוין למחלה ללא צורך בשימוש אנטיביוטי.
שימוש במשככי כאבים
במקרים רבים יש צורך להשתמש גם במשככי כאבים על מנת לאפשר לילד מנוחה ושינה, וכך לשפר את תהליך ההבראה. משככי הכאב הנפוצים המצויים בשימוש: פראצטמול (אקמול לסוגיו) או איבופרופן (נורופן). יש להנחות את ההורים להשתמש בהם לפי הצורך.
מצבי סיכון
חשוב להיות במעקב על מצב הילד גם לאחר שהסימפטומים נעלמים, על מנת לוודא שהמחלה אכן עברה. הסימן המובהק לסיום המחלה מעבר לממצאים הפיזיים ואי נוכחות של חום, הוא שינה שקטה בלי התעוררויות.