ציסטה בשחלה – אבחון וטיפול – פרופסור דוד סוריאנו – מומחה למיילדות, גיניקולוגיה ופוריות

ציסטה בשחלה – רקע כללי

ציסטה בשחלה היא בעיה שכיחה יחסית, לעיתים הציסטה מופיעה כחלק ממחלות כמו אנדומטריוזיס, אנדומטריומה וכתופעה עקב טיפולי פוריות. המומחים טוענים כי ניתן למצוא ציסטה בשחלה בגופן של רוב הנשים בגיל הפוריות מאחר והיא מתפתחת בשלב מסוים מסיבות שונות, ואצל נשים לאחר גיל הפוריות והמעבר שכיחות הבעיה היא כ-20%.

הציסטה בשחלה היא מעין גידול הדומה לשקיק קטן יחסית ומלא בנוזל, היא ממוקמת בשחלה ומהווה סיבה נפוצה לאבחון גינקולוגי. ציסטה בשחלה יכולה להופיע מסיבות שונות המושפעות לרוב מגיל המטופלת, ומסיבות כמו אופי המחזור החודשי, מחלות רקע, טיפול בגלולות ועוד.

במקרים רבים הציסטה בשחלה לא גורמת לתסמינים ואינה מסוכנת, לכן נדרש רק מעקב ובקרה. אם הציסטה גורמת לתסמינים יש לעבור אבחון מקצועי וטיפול כירורגי.

סוגי ציסטה בשחלה

ישנם שני סוגים עיקריים של ציסטות שחלתיות:

· ציסטות תפקודיות –הציסטה מתפתחת במהלך התפקוד התקין של השחלה, הציסטה התפקודית נקראת גם בשם ציסטה פונקציונלית, היא שכיחה בעיקר אצל נשים בגיל הפוריות. ברוב המקרים אין צורך בטיפול, לעיתים הציסטה נעלמת מעצמה, ובמרבית המקרים נדרש רק מעקב.

· ציסטות פוליקולריות –ציסטה פוליקולרית נחשבת לסוג השכיח יותר, בעיקר בטווח הגילים 20 עד 40. הציסטה נוצרת במהלך הביוץ החודשי התקין כאשר הביצית יוצאת מהזקיק הבשל שמתבקע. אם הזקיק ממשיך לצמוח, לגדול ולייצר הורמונים, הוא הופך לציסטה פוליקולרית.

כאשר מופיעים תסמינים כמו תכיפות במתן שתן, תחושת אי נוחות באזור האגן, כאב תכוף באזור הבטן התחתונה, בעיות בפעילות המעיים, כאב במהלך קיום יחסי מין, מחזור לא סדיר, בטן נפוחה, דימום ממושך וקשה יותר מהרגיל וכדומה, חשוב לעבור אבחון מקצועי כדי להציע טיפול מתאים, בהתאם לצורך.

אבחון ציסטה בשחלה

במקרים רבים מאבחנים ציסטות שחלתיות במהלך בדיקה גינקולוגית שגרתית, כאשר הרופא מגלה תוך מישוש שחלה מוגדלת. אם מאבחנים ציסטה פוליקולרית לרוב מבצעים בדיקת חוזרת לאחר המחזור ובהתאם לגיל המטופלת הרופא יחליט האם להמליץ על גלולות במהלך מחזור אחד או שניים ויתאם בדיקה חוזרת. אם המטופלת מתלוננת על כאבים חריגים או מגלים בבדיקה גדילה של הממצא ו/או שינוי במרכיביו, מבצעים בדיקה והערכה חוזרת, במקרים מסוימים באמצעות לפרוסקופיה אבחנתית ובהמשך ניתוחית לצורך הסרת הציסטה בשחלה.

דרכי טיפול

טיפול בציסטה בשחלה מותאם לתוצאות האבחון והממצאים של הבדיקות. נדרשת התייחסות של מומחה בהתאמה לתסמינים ולתלונות המטופלת, ויש לעבור בדיקה גניקולוגית, אולטרסאונד, בדיקות דם והדמיות נוספות בהתאם לצורך.

ציסטה בשחלה נגרמת לעיתים כתופעת לוואי לטיפולי פוריות, לרוב בגלל תסמונת גירוי היתר השחלתי (OHSS). ציסטות שחלתיות נוצרות לעיתים עקב טיפול בתכשירי ביוץ שונים במהלך טיפולי פוריות, הן אינן מונעות הריון או המשך טיפולי פוריות, ואם מתרחש הריון לרוב הציסטות ייספגו בתחילת ההריון.

בהתאם לצורך הרופא יבצע ניתוח זעיר פולשני להסרת הציסטה בשחלה, זהו ניתוח קצר ושכיח, בדרך כלל בגישת הלפרוסקופיה.

פרופ' דוד סוריאנו הוא מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות, הוא מתמחה בין היתר בכירורגיה גינקולוגית בשיטות מתקדמות כמו לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וניתוחי אנדומטריוזיס. פרופ' סוריאנו ייסד ב-2005 את המרכז לטיפול באנדומטריוזיס ומנהל את המקום תוך שילוב מומחים נוספים. במרכז הראשון והמוביל בישראל בוצעו בהצלחה למעלה מ-1,500 ניתוחי אנדומטריוזיס. פרופ' סוריאנו עבר השתלמויות מקצועיות במרכזי רפואה מובילים בארצות הברית, צרפת ובלגיה בתחומים כמו כירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית.