עדשות מגע רכות מסיליקון הידרוג'ל – אלון נקר – אופטומטריסט מוסמך
עדשות מגע רכות: ממה הן עשויות?
קיימים שני סוגים של עדשות מגע רכות מבחינת חומר הגלם ממנו הן עשויות: עדשות מגע מסיליקון הידרוג'ל ועדשות מגע מהידרוג'ל. עדשות מגע מסיליקון הידרוג'ל הן פורצות דרך בתחום העדשות מאחר ויש בהן את חומר הסיליקון, שהינו בעל יכולת העברת חמצן גבוהה הרבה יותר מהחומר המסורתי, שחיונית מאוד לפעילותה ותקינותה של הקרנית. ניתן למצוא כיום חברות רבות שמייצרות עדשות מגע מסיליקון הידרוג'ל.
דבר נוסף שחשוב לבדוק ומהווה את אחד מהמרכיבים של עדשות המגע, הוא תכולת המים בעדשות. ככל שאחוז המים גבוה יותר, כך אחוז הסיליקון בעדשה נמוך יותר, דבר המביא לכך שפחות שומנים ומשקעים מצטברים על פני שטח העדשה. נתון זה מגביר את תחושת הנוחות בעין לאורך כל שעות ההרכבה. יתרון נוסף לאחוז מים גבוה בעדשות מגע מסיליקון הוא שחומר הגלם הסיליקוני הינו חומר קשיח ביסודו, ולכן ככל שיש כמות מים גדולה יותר הקשיחות יורדת, והעדשה נעשית גמישה יותר ורכה יותר. למעשה, תכולת מים גבוהה בעדשות הינה התפתחות טכנולוגית המאפשרת שימוש בסיליקון כחומר מתקדם שמזרים חמצן לקרנית ומתגברת על חסרונות הסיליקון.
עדשות מסיליקון הידרוג'ל שנחשבות עדשות איכותיות, הן עדשות שאחוז המים בהן גבוה, הקשיחות שלהן נמוכה, הן מסננות קרינת UVA ו-UVB ויש בהן מעבר תקין של רמת החמצן הנדרשת לקרנית.
עדשות מגע מסיליקון הידרוג'ל: היתרונות
במקרים של עבודה ממושכת מול מסך מחשב או עבודה במקומות ממוזגים, מזגי אוויר קיצוניים (חום או קור) ושעות הרכבה ממושכות, מומלץ להשתמש בעדשות מגע מסיליקון הידרוג'ל.
עדשות אלה מצליחות להתגבר על תנאי הסביבה ולמנוע התייבשות של העין. כמו כן, עדשות מגע מסיליקון הידרוג'ל מתאימות לאורח החיים האינטנסיבי בו אנו חיים כיום, הן מאפשרות זרימת חמצן גדולה יותר לעין ולכן ניתן להרכיב אותן לזמן ממושך יותר.
גם בתחום עדשות ההידרוג'ל (שאינן עשויות מסיליקון הידרוג'ל) יש התקדמות מבחינת איכות חומר הגלם והפטנטים, המהווה יתרון. בחלק מהעדשות האיכותיות מסוג זה יש תוספת של חומר ביוממטי, שמאפשר קשירה של מולקולות מים על פני שטח העדשה להגברת לחות העדשה.
תוסף זה מאפשר נוחות רבה יותר גם לאחר זמן ממושך של הרכבת העדשות.
פופולריים:
חידושים והתפתחויות טכנולוגיות: מה הלאה?
אחד החידושים המשמעותיים הקיימים כיום בשוק העדשות המגע מסיליקון היומיות והחודשיות, הינו פטנט בשם AquaGen™. טכנולוגיה זו הופכת את מולקולות הסיליקון מהידרופוביות להידרופיליות – כלומר, במקום שהסיליקון בעדשה ידחה מים, כמו כל סיליקון, הוא מושך אליו מים, טכנולוגיה המאפשרת נוחות ורטיבות בעין.
פטנט ה-AquaGen™ גורם להצטברות כמות גדולה של מים על פני שטח העדשה, שתורמת גם היא לנוחות מרבית למרכיבי העדשות. מאחר והעדשה נמצאת בתוך העין שעות רבות ובתנאי מזג אוויר שונים, צמצום החיכוך הפנימי בתוך העין חשוב מאוד לנוחות ההרכבה ולבריאות העין, שכן עודף חיכוך מגביר אדמומיות, דמע ואי נוחות בעיניים. כמו כן, מאחר שעפעף העין עובר מרחק של מעל 60 ק"מ בשנה – חשוב מאד לשמור על סיכוך איכותי למניעת החיכוך באמצעות עדשה ששומרת על לחות העין.
חידוש נוסף בתחום עדשות המגע בישראל הוא עדשות יומיות מסיליקון הידרוג'ל המסייעות לתיקון צילינדר. זו הפעם הראשונה שהזקוקים לתיקון צילינדר יוכלו להרכיב עדשות יומיות שעשויות מסיליקון הידרוג'ל, אחרי שנאלצו עד כה לבחור בין עדשות הידרוג'ל יומיות לעדשות סיליקון הידרוג'ל חודשיות. עדשות סיליקון הידרוג'ל יומיות מתאימות עד ליקוי של צילינדר של 2.25- ומציגות שילוב נתונים טכנולוגיים המהווים פיתוח חדש בשוק עדשות המגע.
לסיכום: עדשות מגע יומיות, חודשיות או קבועות?
שוק עדשות המגע הרכות מציע עדשות יומיות, חודשיות וקבועות. החיסרון בעדשות רכות קבועות הוא שלחומר הגלם ממנו עשויות העדשות יש בלאי מאוד גבוה והן נשחקות עם הזמן.
בנוסף, בעדשות רכות קבועות קשה יותר לשמור על הסטריליות לאורך הזמן והן עלולות לגרום למחלות וזיהומים בעיניים. כיום, כאשר לעדשות היומיות והחודשיות יש טווח מספרים רחב הרבה יותר השימוש בעדשות קבועות הולך ומתמעט. לעומתן, בעדשות רכות חודשיות יש שיטת ניקוי קלה שמבטיחה שמירה על הסטריליות שלהן במשך תקופת השימוש ומניעת זיהומים ובעדשות רכות יומיות יש רמת סטריליות הגבוהה ביותר מאחר שמחליפים אותן מידי יום ואין צורך לנקות אותן כלל.