תוכן עניינים
- תפקוד מערכת העיכול ומושגי יסוד
- מחלות המעי הדלקתיות
- אפידמיולוגיה
- דלקת כיבית של המעי ulcerative colitis
- תסמינים קליניים המאפיינים קוליטיס כיבית
- מחלת קרוהן Crohn’s Disease
- תסמינים קלינים המאפיינים בקרוהן
- סיבוכים
- פגיעה סיסטמית מחוץ למערכת העיכול
- אטיולוגיה למחלות מעי דלקתיות (IBD )
- אבחון מחלות מעי דלקתיות
- אבחנה מבדלת
- הטיפול הקונבנציונלי ב- IBD
- תכשירים תרופתיים שכיחים
- איכות חיים ובריאות בקרב חולי IBD
- קשר גוף נפש על פי סולם הבריאות
- מאפייני סולם הבריאות
- הטיפול הטבעי במחלות מעי דלקתיות ( IBD )
- תזונה - הגישה המשלימה
- חשיבות התזונה בתהליך הריפוי IBD
- מנגנונים הפועלים ליצירת תת תזונה
- נקודות מרכזיות בטיפול משלים בחולי IBD
- תוספי מזון
- צמחי מרפא
- סיכום
מחלות מעי דלקתיות – IBD – ויויאן דנינו – נטורופתית N.D
תפקוד מערכת העיכול ומושגי יסוד
מושגים רבים משמשים להגדרת מחלות המעי הדלקתיות, ולכן חשוב להגדירן במדויק. לשם כך חשוב להכיר נתונים בסיסיים על מערכת העיכול: מערכת זו מתחילה בפה, שבו נלעס המזון ומתערבב ברוק. מהפה מועבר המזון דרך הוושט אל הקיבה (איור 1). בקיבה, בעזרת חומצת הקיבה וחומרים נוספים המופרשים על-ידי תאי רירית הקיבה, מתחיל פירוק המזון. מהקיבה עובר המזון לחלק הראשון של המעי הדק – מעי התריסריון. לתוך מעי התריסריון נשפכים מיצי המרה והלבלב. הפרשות הלבלב מכילות בסיס בכמות רבה ואנזימים חיוניים לפירוק נוסף של המזון. למרה, המיוצרת על-ידי הכבד ונשפכת לתוך חלל מעי התריסריון, יש תפקיד מרכזי בתהליכי ספיגת השומנים. לשם ספיגת השומנים אנו זקוקים לתפקוד יעיל של הלבלב, למיצי המרה ולתפקוד תקין של תאי רירית המעי הדק העליון. הלבלב מפריש בתגובה על ארוחה כמה חומרים (אנזימים), החיוניים לפירוק שומנים ופחמימות (סוכרים) ליחידות קטנות, שרק אותן מסוגלת רירית המעי הדק לספוג. בהיעדר תפקוד תקין של הלבלב נוצרת הפרעה בספיגת הפחמימות והשומנים במעי הדק. הלבלב מייצר עודף אנזימים גדול, ורק כאשר חלק ניכר מהלבלב נפגע, ההפרעה בספיגה באה לידי ביטוי קליני. הגורמים השכיחים ביותר לתפקוד לקוי של הלבלב הם דלקת כרונית של הלבלב, סרטן הלבלב או מחלה תורשתית הנקראת לייפת כיסיתית ( Cystic Fibrosis ). הביטוי הקליני לתת-פעילות הלבלב הוא שלשול, בדרך כלל בעל ריח רע במיוחד, וכן ירידה במשקל. כל מצב הגורם להיעדר מרה בחלל המעי פוגע בספיגת השומנים, וחומרת התת-ספיגה נמצאת ביחס ישר לחומרת החסר בחומצות המרה.
מחלות כבד (בכבד נוצרת המרה), חסימה של דרכי המרה שבהן עוברת המרה לחלל המעי או מחלות הפוגעות במעי הדק הסופי, דוגמת מחלת קרוהן עלולות להתבטא בתת-ספיגה של שומנים. המעי הדק הסופי הוא האתר שבו נספגות בחזרה לגוף חומצות המרה לשימוש חוזר. תהליך ספיגת השומנים בתאי דופן המעי ומשם ללימפה, לדם וליתר הרקמות מצריך תפקוד תקין של רירית המעי הדק. כל מחלה הפוגעת בשלמות רירית המעי הדק -דוגמת מחלת הכרסת (Celiac ), המחלה על-שם Whipple או עמילואידוזיס – מלווה בתת-ספיגה של שומנים.
שלב הראשון בפירוק הפחמימות כולל את פירוקן על-ידי אנזימי לבלב ליחידות קטנות: דו סוכרים. אנזימים המצויים על פני רירית המעי הדק מפרקים את הדו-סוכרים שבמזון לחד-סוכרים, שרק אותם מסוגלת רירית המעי לספוג. ההפרעה השכיחה ביותר בעיכול פחמימות אצל האדם המבוגר נובעת מחסר או מירידה בפעילות אנזים המופרש על-ידי רירית המעי הדק והנקרא לקטז ( Lactase ). הלקטז מפרק את הלקטוז, הדו-סוכר המצוי בחלב, לשני חד-סוכרים, ומאפשר את ספיגתם התקינה ברירית המעי הדק. חסר בלקטז יכול להיות מולד או נרכש. מצב החסר הנרכש שכיח מאוד וקיים בדרגה זו או אחרת של חומרה אצל חלק גדול של האוכלוסייה. התלונות אצל הסובלים מירידה בפעילות הלקטז כוללות תפיחות הבטן, גזים ושלשול, המופיעים כשעה או שעתיים לאחר שתיית מוצרי חלב או אכילתם. הירידה בפעילות הלקטז מתגברת ככל שמתבגרים. שכיח שבגיל מבוגר כושר העיכול והספיגה של חלב ומוצריו נמוך מכושר ספיגתם בגילים צעירים יותר. לכן הבעיה שכיחה יותר בגיל המבוגר.
מחלת קרוהן ודלקת כיבית של המעי הגס מטרידה גם אנשים צעירים. אצל הסובלים מדלקת כיבית של המעי הגס לעתים מחמירה שתיית חלב או אכילת מוצריו את סימני התופעה.
מחלות המעי הדלקתיות
פופולריים:
אפידמיולוגיה
דלקת כיבית של המעי ulcerative colitis
תסמינים קליניים המאפיינים קוליטיס כיבית
התסמינים העיקריים של קוליטיס כיבית UC הופעות לסירוגין של התקפי שלשולים קשים, שעלולים להיות דמיים, חום גבוה, כאבי בטן, תחושה של אי-התרוקנות מלאה בעשיית צרכים (tenesmus), ולעתים צפקת או פריטוניטיס שהיא דלקת קרום הבטן. לעתים יתחיל התקף של קוליטיס כיבית בהדרגה כאשר הדחף לעשיית צרכים מלֻווה התכווצויות בשיפולי הבטן. במקרים בהם המחלה מפושטת במעלה המעי הגס ומתקרבת להגדרה של pancolitis, הצואה רכה יותר ומאלצת את החולה לעשיית צרכים בין 10 ל-20 פעם ביום. עשיית צרכים עלולה במקרים אלה להיות מלווה בהתכווצויות קשות ועוויתות מכאיבות בחלחולת, כאשר הצואה עלולה להיות דמית או רירית ואף להכיל מוגלה.
מחלת קרוהן Crohn’s Disease
תסמינים קלינים המאפיינים בקרוהן
סיבוכים
פגיעה סיסטמית מחוץ למערכת העיכול
לעתים נמצא בחולי קרוהן עיוות של קצות האצבעות, התנפחות של קצות האצבעות ומעין קמור של הציפורניים, תופעה הקשורה למצבים קליניים אחדים וידוע כ-clubbing וכן גם "אצבעות היפוקרטאס" ע"ש אבי הרפואה שתיאר תופעה זו לראשונה. במחלת קרוהן קיימת הסכנה של יצירת קרישי-דם, כאשר התנפחות מכאיבה של חלק הרגליים התחתון עלולה לבטא מצב של DVT או פקקת ורידים עמוקים, בעוד שקשיי נשימה חריפים בחולי קרוהן עלולים אף לבטא מצב של תסחיף ריאתי (pulmonary embolism). גם מצב של אנמיה המוליטית אוטואימונית, בה מערכת החיסון תוקפת את כדוריות הדם האדומות, שכיחה יחסית יותר בחולי קרוהן. בכ-15% מחולי קרוהן במחקרים רבים יש לסיבוכים נוירולוגיים, כגון התקפי עוויתות ((seizures, מחלת שריר, נוירופתיה היקפית, דיכאון ועד אירועים מוחיים.
אטיולוגיה למחלות מעי דלקתיות (IBD )
הגורם המיידי והישיר למחלות מעי דלקתיות( IBD) אינו ידוע, אך יש הסכמה גורפת שמדובר בגורמים מולטי פקטוריאלים ,התיאוריות קשורות לגורמים גנטיים, מזהמים, אימונולוגים, פסיכולוגיים וסביבתיים.
גורמים גנטיים: מספר תצפיות קליניות מעידות שלמחלותIBD- יש רקע גנטי חזק, הסיכוי למצוא שני תאומים חולים הוא פי עשר בתאומים זהים, מאשר בתאומים שאינם זהים.יש סיכוי גדול פי 4-20 ללקות ב- IBD אצל קרוב מדרגה ראשונה של חולה , לשאר האוכלוסייה. יש משפחות שבהן הרבה חולים קרובים גנטית ולכולם ביטוי קליני של המחלה (למשל אותו מיקום במעי מודלק). לאחרונה , מופה גן על כרומוזום 16 , המקודד לחלבון בשם 2 NOD שנמצא על מקרופאג'ים , ומוטציות בו קיימות בערך בחמישית מהחולים ב-CD .מוטציות בכרומוזומים אחרים נמצאו גם בחלק מהחולים ב- UC .
גורמים סביבתיים: למרות הרקע הגנטי יש הסבורים ש- IBD הן שילוב של גורמים תורשתיים וסביבתיים, יש הסבורים שככל שהתינוק נחשף בילדותו ליותר מחלות, מערכת החיסון שלו תעכב הופעת IBD בהמשך. לחילופין, ריבוי רב יותר של מחלות אלו דווקא נכרך עם תנאי מגורים סטריליים יותר בסביבה עירונית ומתועשת. האומנם, כיום מחלה זו כמעט לא קיימת במדינות עולם שלישי רבות, למרות שהיא מופיעה בכל הגזעים השונים באדם.
גורמים מזהמים: קשרים ויראלים וחיידקיים נחקרו לעומק אף הם, מחקרים הראו כי לוירוס ההרפס האנושי (HHV6) , ולוירוס אפשטיין- בר (Estein Barr) ולציטומגלווירוס (Cytomegalovirus), אך עיקר המחקר אודות גורמים חיידקיים מתמקד בקיומו של חיידק הגורם לשחפת, ( Mycobacterium ( Paratuberculosis ידוע כי חיידק זה גורם לדלקת מעיים כרונית בקרב חיות רבות ויתכן אף שאחראי למחלה בקרב בני האדם ,במיוחד בקרב אנשים בעלי רגישות מולדת או נרכשת אחת הסברות שחיידק זה קיים בחלב אשר עמיד גם לאחר פסטור החלב.
גורמים אימונולוגיים: מחקרים רבים סבורים שמדובר במחלות אוטו-אימוניות אך נשאלת השאלה האם מעורבות מערכת החיסון היא ראשונית – דהיינו, הגורם למחלה, או משנית – התגובה האוטו-אימונית מתפתחת עם התפרצות המחלה, בחולים כנראה יש הפעלה של מערכת החיסון ברירית המעי כנגד אוכלוסיית החיידקים הנורמאלית שבה, יתכן ומעורבים בכך ליקויים בתפקודן של שתי מערכות אפיתל המעי ותאי מערכת החיסון ברירית. עדיין לא נמצא מענה ברור לשאלה, אך עבודות מחקר שונות מצביעות על כך שחיידקי המעיים פעילים בתהליך הגורם להפרשת מתווכים דלקתיים מתאי המעי, אשר מפעילים את המערכת החיסונית.
אבחון מחלות מעי דלקתיות
כאשר מטופל מתלונן על אחד או כמה מהסימפטומים של מחלות המעי הדלקתיות ייערכו בדיקות אבחון ראשוניות הכוללות בדיקה כללית של הגוף, בעיקר איזור הבטן ופי הטבעת, ובדיקות מעבדה של צואה, שתן ודם. במידה ותוצאות הבדיקות הנ"ל מרמזות על מחלת מעי דלקתית, מבצעים בדיקות נוספות במטרה לברר באיזו צורה נגוע המעי ומהי חומרת המחלה. הבדיקות מתחלקות לארבעה סוגים עיקריים: אנדוסקופיה (הבדיקה העיקרית לאבחון המחלה), רנטגן, אולטרסאונד ו-C.T. סוג הבדיקה נקבע בהתאם למצב החולה ולמאפייני המחלה.
אבחנה מבדלת
הטיפול הקונבנציונלי ב- IBD
תכשירים תרופתיים שכיחים
Amino salicylates, Sulfasalazine ו 5-amunosalicylic acid-.
הטיפול התרופתי במחלות מעיים דלקתיות כולל גם תרופות המדכאות את מערכת החיסון כגון:
6MP Azathioprine, Methotrexate, Cyclosporine, ו- Tacrolimus. תרופות אלה מעכבות את פעילותם של לימפוציטים מסוג T ומפחיתות את פעילותם של תאי ההרג. תופעות הלוואי שלהן כוללות: תחושת נימול, לימפומה, דיכוי מח העצם ופגיעה בתפקוד הכלייתי. תופעות לוואי נוספות: סימני רעילות במערכת העצבים (התקפי פרכוסים), הרעלה של הכבד ואפשרות לפיברוזה (לייפת-רקמה בעלת אופי סיבי) של הכבד, ועלייה בסיכון לזיהומים. חשוב להזכיר כי על המטופלים הנוטלים תרופות אלה להיות במעקב של תפקודי כבד וספירת דם.
אנטיביוטיקה:
במצבים של זיהום פנימי ניתנת לחולים גם אנטיביוטיקה. קיימות עדויות לשימוש ב- Metronidazole וב-Ciprofloxacin לטיפול במחלת קרוהן ולקוליטיס כיבי כאחד. נמצא כי תרופות אלה טובות לשימוש בטיפול במחלה סביב פי הטבעת אצל חולי קרוהן.
Rifaximine- רמיקייד – תרופה אנטי-בקטריאלית המעכבת סינתזה של RNA על-ידי בקטריות, אינה נספגת בחלל (lumen) של המעי והראתה יכולת טובה בהפחתת צמיחת היתר של בקטריות בחלל המעי, הנמדדת באמצעות מבחן הנשימה. תרופה זו יעילה כנגד בקטריות מסוג לקטובצילוס, קלוסטרידיה ובקטריות אנ-אירוביות נוספות.
תגובות רגשיות ונפשיות במחלות הIBD
חולים המאובחנים לראשונה במחלות ה-IBD, שכיח כי יחוו טווח נרחב של תגובות רגשיות. התמודדות עם תסמיני המחלה תורמת למצוקה הנפשית והחברתית אשר ממנה סובל החולה ניתן לזהות אצל חולים אלו תגובות של הכחשה, תוקפנות, ייאוש, עצב, יגון ואבל .
במשך שנים רבות נחשבו מחלות ה-IBD, כקשורות ונגרמות בעקבות מצבים פסיכוסומאטיים. בשנות ה-30, רווחה ההנחה כי קוליטיס כיבית נגרמת בעקבות מצב פסיכולוגי או פסיכיאטרי. הנחה זו נתמכה על ידי מחקרים שונים אשר ניסו לזהות ולקשר בין "סוגי אישיות" שונים לבין מחלת ה-IBD. תכונות פסיכולוגיות, בייחוד נוירוטיזם, נחשבו כפרה-דיספוזיציה להתפתחות מחלות ה-IBD. כיום, הממצאים העוסקים בתחום מחקר זה הנם מעורבים ו סותרים (Dudley-Brown, 2002, Kurina et al., 2001). עם זאת, ברור כיום כי סימפטומים נוירוטיים הנם ברורים ומובחנים בקרב חלק מחולי ה-IBD, אך למרות זאת, לא ברור כי הפרעות נוירוטיות נוטלות חלק אטיולוגי בהתפרצות קבוצת מחלות אלו (Kurina et al., 2001).
מחקרים רבים בדקו השערות בדבר השפעתם של גורמי לחץ פסיכולוגי על מחלות ה-IBD. מחקרים אלו התמקדו בתרומתם של גורמי לחץ פסיכולוגי על מהלך ופעילות המחלה, שימוש מוגבר בשירותים רפואיים, חומרת המחלה, החמרת סימפטומי המחלה ולחץ כמנבא של החמרות אלו. עד כה, נמצאו ממצאים סותרים בנושא ולא נמצא קשר חד-משמעי בין גורמי לחץ ובין מחלות ה-IBD. למרות ממצאים אלו, רבים מן החולים מחשיבים ומשייכים אלמנטים פסיכו-סוציאליים ובייחוד גורמי לחץ, כתורמים להתפרצותה הראשונית של המחלה ולשמירה על מהלכה. כתמיכה לחשיבה זו, הועלתה ההשערה כי גורמי לחץ נוטלים חלק בויסות פעילות מחלות ה-IBD כאשר המכניזם הספציפי שבאמצעותו לחץ פועל אינו ברור עדיין ונראה שמספר גורמים נוטלים חלק בתהליך זה (Danese et al. 2004). תמיכה וביסוס להשערה זו מגיע ממחקרים העוסקים בתצפיות קליניות, מודלים של חיות של קוליטיס כיבית ומחקרים העוסקים באינטראקציות נוירו-חיסוניות בחיות מעבדה (Collins, 2001).
מחקרים שונים מציגים ממצאים בדבר קיומם של גורמים פסיכולוגיים אשר יכולים לתרום להתפרצות ולהתלוות למחלות ה-IBD. מחקרים אלו הראו כי אצל חולי IBD, קיימת שכיחות גבוהה יותר לפיתוח ולהופעת הפרעות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות מאשר אצל האוכלוסייה הכללית ,שכיחות זו קשורה במקרים מסוימים למהלך המחלה, רמת פעילותה והישנותה בנוסף לכך, הועלתה ההשערה בדבר רגישותם של חלק מחולי ה-IBD להפרעות פסיכולוגיות עקב התנסויות אישיות אשר הנן עצמאיות ונפרדות ממהלך המחלה האובייקטיבי, כדוגמת חולים אשר היו קורבן וחוו התעללות בילדותם (Guthrie et al., 2002). עד כה, התרכזו המחקרים האטיולוגיים בתהליך החיסוני והדלקתי של מחלות ה-IBD. עם זאת, ניתן להניח כי לאלמנטים פסיכו-סוציאליים יש תפקיד והשפעה בהחמרת הסימפטומים ופעילות המחלה (Dudley-Brown, 2002). בהתאם לכך, נמצאו ממצאים עקביים ומתאם חיובי לקיומן של הפרעות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות כגון חרדה ודיכאון בקרב חולי IBD (Dudley-Brown, 2002, Fuller-Thomson & Sulman, 2006, Guthrie et al., 2002 , Kurina et al., 2001, Mittermaier et al., 2004,). יותר מ-80% מחולי IBD אשר נמצאים בשלב פעיל של המחלה, סובלים מחרדה מצבית (state anxiety). כ-60% מחולים אלו, סובלים מדיכאון בצמידות למחלתם (Addolorato, Capristo, Stefanini & sbarrini, 1997). Kurina ועמיתיה (2001), אשר ביצעו מחקר רטרוספקטיבי על מאגרי מידע של בתי חולים (nested case-control study), מצאו כי חולי IBD נמצאים בסיכון גבוה להתפרצות אפיזודות דיכאון וחרדה במהלך השנה הראשונה לאבחון מחלתם. כמו כן, נמצא במחקרם ממצא מעניין, אשר מתאר הופעת מצבי חרדה ודיכאון בקרב חולי קוליטיס כיבית טרום אבחון מצבם הרפואי. החוקרים העלו את האפשרות בדבר הקשר בין הפרעות פסיכולוגיות אלו לבין התפתחות מחלת ה-IBD. מנגד, ייתכן כי חולים אלו פיתחו הפרעות חרדה ודיכאון בעקבות מצבם הרפואי המתמשך אשר לא אובחן עדיין. כמו כן, נמצא כי רמות גבוהות של דיכאון נמצאו קשורות לחומרת סימפטומים גבוהה יותר ולאיכות חיים ורמת שביעות רצון מהחיים נמוכים יותר. בנוסף, נמצא כי אחד מכל שישה חולי IBD מדוכאים, מדווח על חשיבה והתעסקות בהתאבדות (Fuller-Thomson & Sulman, 2006).
איכות חיים ובריאות בקרב חולי IBD
בשנים האחרונות החלו מחקרים שונים לבדוק את האופן שבו משפיעה IBD על איכות חיי החולה. בדומה למחלות כרוניות אחרות, יצאו מחקרים אלו מתוך ההנחה כי תהיה פגיעה מסוימת באיכות חיי החולה, הן מהפן האובייקטיבי והן מהפן הסובייקטיבי. למרות שמרבית חולי ה-IBD מנהלים אורך חיים נורמלי עם תוחלת חיים נורמלית, הרי שרבים מן החולים חווים את מחלתם באופן אשר משפיע על חייהם היומיומיים, על עמדותיהם, אמונותיהם ופחדיהם. מחקרים אלו מראים כי רבים מחולי ה-IBD, סובלים מדאגות ופחדים רבים לגבי עתידם ולגבי איכות חייהם. פחדים ודאגות אלו סובבים סביב תחומי איכות חיים שונים, כגון: חומרת מחלתם, תפיסת המחלה מצידם, עתיד והתפתחות המחלה, התמודדות עם התקפים חדשים, השפעת תרופות, חשש מהליכי ניתוח, דאגות לגבי תעסוקה, בעיות מיניות וכו' (Irvine, 2004), .(Janke et al., 2005, Mussel et al., 2004, Petrak et al., 2001). הנתונים מצביעים על כך שבין 70% ל-80% מהחולים במחלת קרוהן וכ-30% מחולי קוליטיס כיבית, יעברו לפחות ניתוח אחד במהלך חייהם (Moskovitz, Maunder, Cohen, McLeod & MacRae2000). נמצא כי קיימות שמונה תגובות דאגה אצל חולי: (1) IBD עייפות וחשש ממחסור באנרגיה; (2) חשש מאיבוד שליטה מצד החולה,(3) חשש מדימוי ותפיסת גוף; (4) חשש מבידוד ופחדים הנוגעים לסיבוכים רפואיים; (5) חשש מהיותם נטל על סביבתם; (6) חשש מאי-מימוש הפוטנציאל הגלום בהם; (7) חשש מתחושות של היותם מלוכלכים; (8) חשש מאי-קבלת מידע מהקהילה הרפואית. נראה כי שילוב בין התחומים השונים שלעיל הנו בעל השפעה על איכות חייהם של חולים אלו (Casati & Toner, 2000, Casati et al., 2000). איכות חייהם של חולי ה-IBD מושפעת במידה רבה משילוב בין גורמים פסיכולוגים ובין קצב ופעילות מחלתם ( Turnbull & Vallis, 1995, Porcelli et al., 1996,). עם זאת, Mussell, Böcker, Nagel & Singer (2004), מצאו כי קיימים עדיין חסכים רבים בהערכה של משתנים פסיכולוגיים שכאלו והשפעתם על דרך ההתמודדות של חולי IBD עם גילוי מחלתם וההתמודדות היומיומית עמה.
קשר גוף נפש על פי סולם הבריאות
את הגוף ניתן לתאר בדרכים שונות: דרך הכאב, דרך העונג, דרך התנוחה, היציבה ושפת הגוף. אנו גם מתארים את נפתולי הנפש ואת מכאובי הנשמה או את השמחה שבה, דרך הגוף.
מאפייני סולם הבריאות
סולם הבריאות הוא המאפיין המרכזי של תבנית הרפואההמשלימה המשולבת. הוא נגזר מהחלוקה לרבדים של 32 האינטליגנציות.
סולם הבריאות בנוי מארבעה רבדים, ומתאר את הצרכים המשתנים של האדם, את היכולות שאדם יכול לפתח בכל רובד ואת הצורך לנוע בין הרבדים לצורך איזון. בריאות שלמה אפשרית על ידי איזון בין הצרכים השונים בכל אחד מארבעת הרבדים. על פי חזון הרפואה המשולבת, מספר הרבדים בסולם, התוכן והצרכים המאפיינים כל רובד, וכן הצורך במעבר מרובד לרובד, הם אבני דרך לרפואה שלמה.
הרבדים של סולם הבריאות, מבטאים רצונות מנוגדים ומשלימים המאפיינים צרכים ואתגרים משתנים לחיים מלאים. החלוקה לארבעה משקפת את הקשת השלמה של החיים. חשיבות סולם הבריאות ביכולת לאבחן ולדרג דרכו את ארבעת הרבדים אצל מטופלים, מהרובד החזק לרובד החלש, כדי לתרגל, לאמן, לטפל, או לחזק את הרבדים החלשים.
ארגון הבריאות העולמי מגדיר את הבריאות בדרך שאינה מותירה ספק לגבי חשיבות הרבדים השונים המרכיבים את השלם כדרך להשגת רפואה שלמה:
"Health is a state of complete physical, mental, emotional, social, and spiritual well being" (world health organization 1947)
העולם מתחלק לארבעה (חלקים) רבדים – סולם הבריאות. רבדים אלו מבטאים רצונות מנוגדים ומשלימים המאפיינים צרכים ואתגרים משתנים לחיים מלאים.
החלוקה לארבעה משקפת את הקשת השלמה של החיים .
כל אחד מארבעת הרבדים מתחלק למספר חלקים כך שביחד יוצרים 32 אינטליגנציות.
בכל אחת מ- 32 האינטליגנציות קיים הרצון לקבל והרצון לתת . האיזון בין הרצון לקבל ובין הרצון לתת, בורא את הרצון החופשי שהוא כוח החיים (הצ'י). ליצירת רפואה שלמה, מתבקש איזון בין הרצון לקבל והרצון לתת שבכל אינטליגנציה. חוסר איזון בין שני הרצונות לאורך זמן יגרום לכאב, תקלות או מחלות.
המונח "סולם" מתאר "רפואה שלמה", דרך מודל לרפואה המשולבת.
ראשו של סולם הבריאות נמצא באוויר (יסוד אוויר / רובד רוחני), במרכז הסולם נמצאים המים והאש (רבדים: שכלי ורגשי), ובסיס הסולם עומד על הקרקע (יסוד אדמה / רובד גופני).
הירידה בסולם מחייבת חיבור אל שמחת החיים, שמחה כמצפן אל ההצלחות ואל הייעוד (רצון לקבל). במפגש בין הרצון לקבל והרצון לתת, נמצא הרצון החופשי – כוח החיים לשינוי, לאימון, ולריפוי.
הטיפול הטבעי במחלות מעי דלקתיות ( IBD )
תזונה - הגישה המשלימה
בעת הטיפול בשיטות טבעיות במחלות מעיים דלקתיות, יש לשים לב לתגובתו הקלינית של המטופל. חשוב לעבוד בצמוד לגסטרואנטרולוג או לאנשי מקצוע אחרים בצוות המטפל ולווסת את כמות התרופות וההשלמות התזונתיות בהתאם למצבו של המטופל: הולך ומשתפר או מדרדר.
חשוב כי המטופל יקבע לעצמו את מטרות הטיפול. לדוגמה: הרגשה טובה יותר, הקלה בסימפטומים, טיפול שאינו כולל תרופות כלל. מטופלים שונים יכולים לשאוף להשגת מטרות שונות.
חשיבות התזונה בתהליך הריפוי IBD
מנגנונים הפועלים ליצירת תת תזונה
נקודות מרכזיות בטיפול משלים בחולי IBD
2. יש להגביל צריכת סוכר פשוט וסוגים שונים של שומן.
3. יש להפחית צריכת בשר בקר – מזונות אלה מכילים חומצה ארכידונית (המהווה חומר מוצא של הגורם הדלקתי-פרוסטגלנדין PGE2 ), הגורמת להחרפה של מצב הדלקת.
לשקול תוספת של הזנה דרך הוריד. במצבים אלה חשוב להוסיף ויטמינים, חומצות אמינו
ונוגדי-חמצון.
תוספי מזון
היות ותוספי ויטמינים ומינרלים בצורה הסינטטית שלהם היא הכרחית. רמת הספיגה בחולים ב – IBD אינה במיטבה ותוספי ויטמינים וברזל עלולים לא להיספג או אף להזיק.
המטרה היא לאפשר לגוף לחזור לאיזון, לטפל בדלקת, לשפר את הספיגה ולהחזיר את מערכת העיכול לתפקוד תקין.
פרוביוטיקה
תשומת לב מיוחדת יש להקדיש למצבה של פלורת מערכת העיכול. תכשירים פרוביוטיים המכילים לקטובצילוס וביפידו-בקטריום, עוזרים בשמירה על פלורה תקינה של המעיים. מחקרים מראים כי בטיפול משולב הכולל: פרוביוטיקה, ל-גלוטמין ותמצית אלו-וורה, מוגברת הפרשתו של IgA, שרמתו נמוכה פעמים רבים בקרב חולי IBD. מתן השלמה פרוביוטית מסדיר פעילות מעיים והפרעות עיכול.
ל-גלוטמין
להפחתת חדירות המעי ניתן להשתמש ב-ל-גלוטמין. הגלוטמין משתתף במנגנון ייצור האנרגיה (ATP) בתא, מגביר היווצרותם של תאי מערכת החיסון ובכך משפר את תפקוד מחסום המעי.
מתן השלמה של גלוטמין מעלה את רמות הגלוטמין במעי, המגן מפני נזק חמצוני ומעניק השפעה אנטי-סרטנית. מחקרים מראים כי כאשר נתנו גלוטמין לחולי IBD, אובחנה עלייה במשקלם וחל שיפור בחדירות המעי.
אבץ
נמצא כי חולי IBD סובלים מרמות נמוכות של אבץ הנובעות מצריכה נמוכה, ירידה בספיגה, איבוד מוגבר ועלייה בדרישות המטבוליזם. ירידה ברמות האבץ קשורה בהאטת תהליכי ריפוי והחלמה של פצעים, ירידה ביכולת החיסונית ואנורקסיה. חוקרים מציעים לתת השלמות אבץ דרך הוריד, על-מנת להגיע לרמות מספיקות בגוף. מינרלים חיוניים נוספים העלולים להיות חסרים במחלות מעיים דלקתיות הם: מגנזיום, סידן ואשלגן. מינרלים אלה מגנים גם מפני אוסטיאופורוזיס, מחלה ששכיחותה עולה בקרב חולים המטופלים בסטרואידים.
נוגדי-חימצון
במחלות מעיים דלקתיות קיים ייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים. יסודות קורט הם רכיבים חיוניים למבנה של נוגדי-חמצון ועל-כן, עלול חסר ביסודות קורט להקטין את השפעתם המגנה של נוגדי-חמצון. רמותיהם של יסודות הקורט יורדות בקרב חולים במחלות מעיים דלקתיות. עלייה ברמות של תרכובות חמצן פעיל, במקביל לירידה ברמותיהם של נחושת, אבץ וסופר אוקסיד דיסמוטאז (SOD), נמצאו הן בחולי קוליטיס כיבי והן בחולי קרוהן.
סטרס חמצוני עלול לתרום לעלייה בשכיחותם של מקרי סרטן המעי הגס (Colonic carcinoma).
ירידה ברמות ויטמין C ונוגדי-חמצון אחרים (ויטמין E, גלוטתיון ו- (ubiquinone נותנת הסבר הגיוני מוצק לשימוש בהשלמות של נוגדי-חמצון בחולי IBD. עלייה של 30% בשכיחות המצטברת להתפתחותו סרטן במעי הגס והישר ניכרת בחולים הסובלים ממחלת מעיים דלקתית מעל 35 שנה. רכיבים כמו: ויטמין E, בטא-קרוטן, כורכומנואידים, חומצה פולית, גלוטתיון וסלניום יכולים להפחית סבירות זו להתפתחותו של סרטן.
חדירות המעי: מעי דולף קשור בשכיחות של אלרגיה למזון ועליה בספיגת רעלנים מהמעי. הגישה התזונתית בנושא חדירות המעי הינה תזונת אלימינציה, תזונה אלמנטלית או תזונה מחזורית והכוונה למזונות המכילים חומרים (למשל קוורציטין) ותוספים, המאפשרים ייצוב של רירית תאי המעי על ידי הקטנת חדירותם.
דיאטה אלמנטלית הוכיחה את עצמה כתחליף בטוח ולא רעיל לקורטיקוסטרואידים. הדיאטה מבוססת על מוצר סינטטי המכיל את כל אבות המזון בצורה מפורקת לאבני היסוד שלהם המוכנים לספיגה, ומקלים בכל על העיכול. הפורמולה בדרך כלל מכילה כמות גבוהה של חלבון רובו בצורת דיפפטידים וחומצות אמינו חופשיות. דיאטה זו יעילה כטיפול ראשוני בהתקף חריף, היא מאפשרת מנוחה למעי, מורידה את החדירות שלו ואת הדלקת ומאפשרת בנייה מחודשת של הרירית הפגועה.
לעיתים יש צורך באשפוז כדי שהיא תבוצע כהלכה. החיסרון של דיאטה זו הוא הישנות המחלה עם החזרה לתזונה רגילה.
דיאטת אלימינציה היא דבר נפלא,היא לא קלה כלל לביצוע אך מתגמלת מאוד את המתמיד בה. מחקרים הראו שדיאטה זו היא האמצעי העיקרי לטיפול במחלות מעי דלקתיות כרוניות.
המזונות מהם נרצה להימנע הכי הרבה ולאורך תקופה ממושכת הם חיטה ומוצריה ומוצרי חלב. בשלב התפרצות המחלה נמנעים ממזונות בעלי תכולת סיבים גבוהה על מנת לא לגרות את המעי.
צמחי מרפא
אסטרטגיה טיפולית ל-IBD– בגישה נטורופתית
למשל, אורז נחשב לדגן מספר אחד בבעיות עיכול, במקרה זה אורז מלא עלול לגרות יתר על המידה את המערכת בשל תכולת הסיבים ולכן נעדיף אורז בסמטי העשיר בהרכבו. יש אנשים שיגיבו נפלא ויש כאלה שזה עלול להחמיר את מספר היציאות.
סיכום
שחרור והבאה לאיזון של רגשות כגון תרעומת, אשמה, בושה, כעסים ושנאה עצמית יכול להוריד נטל גדול ולאפשר לריפוי לתפוס מקום.
כאמור לרפואת גוף-נפש יכולת להשתמש בכלים המאפשרים תובנות, התמודדות טובה יותר, יצירת פתח לשינוי מהותי, התבוננות והסתכלות מנקודות מבט אחרות, פתיחות, הקשבה, מודעות, נוכחות, חמלה וקבלה.