מדוע כאבים מתגברים בגילאים מבוגרים? – דלקות וכאבי פרקים

נוהגים לצחוק כי גיל הוא רק מספר ושהסוד לאריכות ימים ולחיים מאושרים טמון בשמירה על ראש צעיר ובחשיבה חיובית. אף על פי שיש הרבה אמת באמרה כי מחשבה יוצרת מציאות, בגילאים מבוגרים ולעיתים אפילו כשהראש עדיין צעיר ורענן, הגוף מתחיל לתת אותותיו ומסמן לנו להאט את הקצב. המציאות שאנו לרוב מסרבים להכיר בה היא שככל שחולפות השנים גופנו אינו כשהיה ובמקרים רבים נדמה כי לא מצליח להדביק את הפער בין הרצון ליכולת ומתחיל לבגוד בנו. כאבים המתגברים בגיל מבוגר הם עובדה מדעית שלא ניתן לברוח ממנה ונוצרים במרבית הפעמים כתוצאה משינויים מבניים בעצמות גופנו. אף על פי שהסימפטומים הנקשרים להתבגרות הגוף לא תמיד ניתנים לשליטה או ריפוי מוחלט, בהחלט ניתן להביא להקלתם ולתפקד באופן חיוני ומלא ולחיות באיכות חיים טובה. לפני הכל חשוב להבין עם מה אנו מתמודדים.

לדברי גבעון פלד, מומחה להפגת ומניעת כאב, "כאב מוגדר על ידי איגוד הכאב העולמי כתחושה לא נעימה או חשש מתחושה לא נעימה המעורר תגובה רגשית. כאשר מדובר בכאב שאינו רגעי ומתמשך מעבר ליומיים- שלושה, מומחי כאבי ממליצים שלא להתעלם ובדיוק כפי שהגוף מאותת, לגשת ולבדוק את מקורו על ידי מומחה לתחום. כאבים הם אינם אחידים, כאשר ישנן בהחלט דרגות שונות של כאב, החל מכזה הניתן להתעלמות ועד לכאב המשתק את יכולתנו לתפקד ומוריד בצורה משמעותית את איכות החיים. כמו כן, גם לפרק הזמן בו אנו חשים בכאב ישנה חשיבות, החל מכאבים רגעיים העלולים להיגרם כתוצאה מחבלה לדוגמא ולהימשך ימים עד שבועות ספורים ועד כאבים כרוניים, המוגדרים ככאלו הנמשכים למעלה משלושה חודשים. אלו עלולים להצביע על מחלות שונות הדורשות בירור מיידי ופנייה טיפול מקצועי, כדוגמת דלקת פרקים ואפילו סרטן. ישנם גם כאבים הבאים והולכים. כאשר כאב מופיע באופן שאינו חד פעמי, חשוב להתייחס גם אליו. במקרים מסוימים כאבים אשר לא יטופלו כראוי ולא יתגלה מקורם עלולים עם הזמן להפוך לכאלו כרוניים שישבשו את פעילותינו".

פופולריים:

אז למה בעצם זה קורה? ולמה זה קורה דווקא כאשר אנו מתבגרים? בראש ובראשונה, לאחר ששוללים מחלות קשות שגורמות לכאבים, אנו נותרים עם הרוב הדומם של הסיבות: חוסר תנועתיות ממושך, חזרה על תנועות מונוטוניות בחיי היומיום – מה שעלול אף לגרום לדלקות (כן, גם הקלדה יומיומית ממושכת היא תנועה מונוטונית) וכן פגיעה באספקת הדם לשרירים – מה שאף עלול להתפתח למחלת כלי דם. במקרה זה, האספקה הדלילה של הדם לשריר תפגע ביכולתו לעמוד בעומס, עד לרמת תשישות וכאבים גם לאחר מאמץ קל יחסית. התוצאה של כל אלו: קושי לבצע מטלות יומיומיות, סבל ניכר ואפילו דיכאון. ומעבר לכאבים ולסבל, צצה לה צרה אחת גדולה במיוחד: פגיעה קשה ומתמשכת באיכות החיים. בין אם מדובר בגבר בן 90 שלקה במלחת כלי דם ובין אם באישה בת 40 שלקתה בדלקות חוזרות ונשנות בשרירים – הפגיעה באיכות החיים תהיה משמעותית, לעתים כמעט בלתי נסבלת. ויש גם פן פסיכולוגי שמוכר היטב לרופאים ומטפלים: החשש העמוק מהטיפול בבעיה. זה אמנם נשמע בלתי רציונלי בעליל, אבל אנשים רבים חוששים בכלל להתחיל בתהליך של איתור מקור הבעיה, טיפול בה ושאר ריצות וביורוקרטיות הקשורות אליה. לעתים הדבר נובע בשל פחד משתק ממה שעלול להתגלות בבדיקה. אין ספק, במקרים רבים, מנגנון ההדחקה עובד שעות נוספות.

לדברי פלד, "בראש הרשימה של הכאבים המופיעים בגיל מבוגר, ניצבים בגאווה כאבי הגב וכאבי הברכיים. בעוד שכל כאב דורש התייחסות ובדיקה דקדקנית בידי מומחה באשר לסיבת הופעתו, לרוב מדובר בתופעות ידועות ומחלות שכיחות המופיעות החל מגיל 40 ומתגברות עם השנים ואלו הן הנפוצות בניהן אך במרביתן ניתן לטפל"

ארתרופתיה

שם כולל לדלקת פרקים, שכשמה כן היא, מתבטאת בנוקשות בפרקים ודלקות הגורמות לכאבים. דלקות פרקים עלולות להיווצר מגורמים שונים, כשהנפוצות ביותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת הן השגרונית, שמקורה ברקמת החיבור או זו הניוונית, אשר בדרך כלל מוגדרת ככרונית. כאשר אינן מטופלות נכונה עלולות דלקות הפרקים לגרום להגבלת התנועה ובמקרים קיצוניים יותר להגיע עד למצב נכות. טיפול נכון בדלקות פרקים אומנם לא תמיד יכול למנוע את הכאבים לגמרי, אך בהחלט יכול למזער את הכאב ולשפר את איכות החיים.

אוסטיאוארתריטיס

היא מחלה ניוונית בה חולים מעל ל-700,000 איש בישראל. בתהליך טבעי המתחיל לרוב החל מגיל 40 והילך הסחוס של המפרקים הולך ונשחק וכתוצאה מכך הרווח המפרקי מצטמצם. תופעות הלוואי הנגרמות כתוצאה מהמחלה הן כאבים, שמקורם כתוצאה משפשוף העצמות האחת בשנייה ופגיעה באיכות החיים. קשה יותר לבצע פעולות יומיומיות שגרתיות, עלולה להופיע נפיחות במפרק, נוקשות, הגבלה ביכולת התנועה, חריקות ועוד. התופעה נפוצה בדרך כלל במפרקי הירך והברכיים ורווחת בקרב האוכלוסייה המבוגרת. כמו כן, עלולה להחמיר עקב גורמים גנטיים, סכרת, דלקות פרקים, עודף משקל, גמישות יתר במפרקים וכדומה.

מחלת דיסק ניוונית או פריצת דיסק

ככל שאנו מתבגרים הדיסקים בעמוד השדרה, שתפקידם להפריד בין החוליות ולשמש כמעין בלמי זעזועים המאפשרים טווח תנועה עוברים שינויים. חלקם נורמאליים וטבעיים המתרחשים עם השנים וחלקם עלולים להיגרם כתוצאה מתנועות ופעולות לא נכונות כמו ישיבה שפופה וממושכת, עישון סיגריות ועוד. במקרים אלו הדיסק בין החוליות נשחק ונפגע ואלו מתחככות זו בזו, מה שגורם לכאב חד. שחיקה זו יכולה לקרות בכל אחד מחלקי עמוד השדרה, אך נפוצה בעיקר באזור הצוואר, המותניים והגב התחתון. תופעה זו הופכת שכיחה החל מגיל 40 ומתגברת החל מגיל 60.

כתף קפואה

היא תסמונת קלינית הרווחת בקרב אוכלוסייה מבוגרת בגילאי 40 עד 70 במהלכה נוצרת נוקשות והגבלת התנועה באזור הכתף, מה שגורם לקושי בביצוע פעולות ותנועות פשוטות של המפרק. בדרך כלל אין מדובר בתופעה פתאומית, אם כי בהידרדרות מתמשכת עד למצב בו היכולת התפקודית מורגשת. במצב זה השרירים הנוספים הנמצאים בסביבת המפרק ותומכים בו עוברים למצב של פעילות יתר על מנת לפצות על שריר הכתף שפעילותו נפגעה, מתעייפים וגורמים לכאבים

דורבן

תופעה הנגרמת כתוצאה משינויים מבניים היוצרים מעין גידולים המופיעים לאורכו של עמוד השדרה בחלקי הצוואר והכתפיים לדוגמא. ההערכה היא ששינויים וגידולים אלו נגרמים לאט לאט עם השנים עד שמורגשים בכאב ומאובחנים. כתוצאה מאותם הגידולים החלל שבין החוליות קטן וגובר הלחץ על חוט השדרה ושורשי העצב, מה שעלול לגרום לכאבים במקומות הנגועים, נימול ועקצוץ בזמן ההליכה.

אז מה עושים עם כל הכאב הזה?

להתחיל לנוע

אחת הבעיות הנפוצות היא שמבלי לשים לב, בגילאים מבוגרים אנו פשוט מפסיקים לזוז באופן קבוע ולא מפעילים את גופנו כפי שהיינו רגילים בעבר. דרך הטיפול הראשונית והפשוטה היא פשוט להתחיל לנוע מחדש. ניתן להתחיל בשינוי תנוחות מוכרות וקבועות ולהזיז את גופנו כמה שיותר. בין אם מדובר בהליכה רנדומלית וקצרה למכולת (במקום להניע את הרכב) ובין אם בפעילות ספורטיבית הנערכת באופן קבוע. זה ישפר את גמישות המפרקים, יחזק את השרירים והעצמות, ישפר את יכולת הלב-ריאה, וגם יעניק דחיפה אדירה למצב הרוח. כמובן, גם במקרה זה – כל אחד יודע מה יהיה הספורט המועדף עליו. גם בגיל מבוגר מאוד – פשוט צריך להתחיל לנוע. לנוע, ולטפל.

דיקור רפואי

הנקרא גם דיקור "יבש" או מערבי מתבטא בפעולה של החדרת מחט לסביבת האיזור הפגוע בו אנו חשים כאב. הטיפול אומנם מזכיר דיקור סיני, אך שונה ממנו ואינו מתבסס על אנרגיות, אם כי על מחקרים וידע אנטומי, פיזיולוגי ונוירופיזיולוגי. הטיפול מאוד בקרב פיזיותרפיסטים ואורתופדים מוסמכים. כאשר אזור מסוים מודלק ופגוע בגופנו, השריר מקיים פעולה שנקראת כיווץ הגנתי, שמטרתו להגן מפני פגיעה נוספת. כיווץ זה יוצר הגבלה של זרימת הדם לאותו האזור, הגבלה של טווח התנועה וגורם לכאבים. הדיקור הרפואי מתבצע באמצעות מחטים שאורכם 15- 100 מ"מ היוצרים בדקירתם דימום מקרוסקופי שגורם לחידוש הספקת הדם ולשחרורה. בנוסף, השארת המחט, המהווה עצם זר בתוך הגוף לפרק זמן מסוים, גורמת לשליחה מוגברת של כדוריות דם לבנות לאזור ובכך גם לטיפול וריפוי דלקות. נהוג לבצע את הדיקור במשך מספר פגישות, אך ההקלה בדרך כלל מורגשת כבר אחרי הטיפול הראשון.

דיקור סיני

בניגוד לדיקור הרפואי המערבי, הפעם מדובר על דיקור ששייך לרפואה הסינית האלטרנטיבית. עדויות לדיקור הסיני קיימות כבר מלפני מעל ל-2,500 שנה והוא מתבסס על מיפוי נקודות בגוף וערוצי אנרגיה. אלו מסייעים להקל על כאבים ולאזן בין הגוף ובין הנפש. הסינים גורסים כי הצ'י, אנרגיית החיים, היא האנרגיה הזורמת בערוצים קבועים לאורך ולרוחב הגוף הנקראים מרדיאנים. באמצעות דקירתם ויצירת גירוי, מאמינים הסינים שניתן להשפיע על אזורים שונים, על תפקודם, לטפל בכאבים ועוד. דיקור סיני ידוע ביכולתו לעזור לכאבי שרירים וכאבים הקשורים בגיל המעבר, אם כי חשוב לחזור ולהדגיש כי מדובר ברפואה אלטרנטיבית שאינה מוכחת.

כוסות רוח

מדובר בטיפול אלטרנטיבי נוסף שמקורו ברפואה הסינית עתיקת היומין, במהלכו מורחים תחילה את הגוף בשמן ומעסים את העור והשרירים. במהלך טיפול זה מוצמדות כוסות, היכולות להיות עשויות ממגוון חומרים, לעור על ידי ואקום שנוצר בפעולת חימום או באמצעות משאבה. ואקום זה יוצר פעולת יניקה באזור הכאוב, מה שגורם לסימנים הידועים בצורת קווי המתאר של פיית הכוס. הסברה לפי הרפואה הסינית היא שלעיתים הכאבים נוצרים בשל תקיעות בזרימת האנרגיה והדם. פעולת היניקה והלחץ שיוצרות כוסות הרוח על אותם האזורים משחררת את האנרגיה ומאפשרת לה לזרום באופן טבעי וחופשי ובכך לרפא את הכאב. טיפול כוסות הרוח ידוע לטיפול במגוון רחב של בעיות, החל מאסטמה, דרך חיזוק מערכת החיסון ועד כאבים שונים.

איזון רקמות רכות

איזון רקמות רכות הוא טיפול המתבסס על גישה טיפולית שהתפתחה במרפאות כאב בארה"ב בשנות ה 60 ומקורה בלימוד של מערכות אנטומיה ופיזיולוגיה והקשרן לכאב.
הטיפול הוא ידני, כמעט ללא כאב ולרוב קצר מועד.

מסאז' רפואי

העיסוי הרפואי הוא שם כולל לעיסוי שיכול לכלול בתוכו מגוון סוגי וטכניקות עיסוי שונות, בהתאם לסוג ומקור הכאב. מטרתם להקל על כאבים ע"י שימוש בלחיצות, מתיחות, הנעת מפרקים ועוד. ביכולתו של העיסוי ופעולות הלחיצה והמתיחה להניע את זרימת הדם, לשפר טווח תנועה ועוד. מלבד ההטבה בכאב, ידועה פעילות העיסוי גם ככזו מרגיעה ונעימה ומשחררת מתחים נפשיים.

מכשירים ביתיים להקלה על הכאב

בעוד שרבות משיטות הטיפול בכאבים מקורן ברפואה סינית, אלטרנטיבית או מצריכות הגעה למכונים ומטפלים מקצועיים, הטכנולוגיה של ימנו מאפשרת לטפל בסוגי כאבים רבים, בין אם כרוניים, טראומטיים או אפילו התכווצות שרירים, בסביבה הבייתית ובאופן עצמאי. בעוד שבעבר טכנולוגיות טיפול שונות היו ניתנות לשימוש ויישום אך ורק במכשירים הנמצאים במכוני כאב ובתי חולים, כיום את אותן הטכנולוגיות ניתן למצוא במכשירים קומפקטיים לחלוטין, בטוחים ונוחים לשימוש. כך למשל, מכשיר מוצלח מסוג זה הוא ה- Silk'n Relief שהשיקה רק לאחרונה חברת Silk'n Therapy. המכשיר בגודל כף היד מצליח לשלב בהצלחה שלוש סוגי אנרגיות לטיפול וריפוי כאב באופן מיידי. אנרגיית גלי רדיו דו קוטביים שחודרים לעומק שכבות השרירים ומעוררים זרימת דם מוגברת למקום הכאב, אנרגיית לייזר נמוכה שמשחררת התכווצויות שרירים ואינפרה אדום שתפקיד לטפל בכאבים בעור ובנוקשות האיברים. כל אלו מזרזים את תהליכי הריפוי והתיקון העצמיים של הגוף, מעודדים תהליכי התחדשות, מפחיתים דלקות חוזרות ואף מגדילים את טווח התנועה של האיבר הכואב.

מכוני כאב

באם כל השיטות האלטרנטיביות, המערביות ואלו הביתיות לא עזרו, תמיד ניתן לקבוע תור גם במכון כאב, בהם מועסקים רופאים אשר מטרתם לאבחן את מקור הכאב ולהעניק טיפול ממוקד ופעמים רבות גם תרופתי בהתאם לסוג, לעוצמה ולסבל אותו חווה המטופל.

כאבים הם דבר שאין מנוס ממנו. גם את הזמן ונזקיו אי אפשר לעצור ומעין הנעורים קיים רק באגדות, אך עם הקשבה לגוף וצרכיו, אי התעלמות מסימנים, התייעצות מומחים וכמובן נקיטת פעולות שונות להפחתת הכאבים, ניתן לחיות חיים שלמים, שמחים ואיכותיים. חשוב מאוד לא להשלים עם הכאב, לא לאפשר לו להכניע אותנו, לא להתייאש ולטפל!