הומיאופתיה לטיפול בדיכאון – חוה רשף
כ- 20-30% מכלל האוכלוסייה המערבית, הסובלים מדיכאון – ההפרעה שזכתה בתואר "מחלת המאה"
אם הנער המתבגר ירד במשקל ומדבר על המוות לעיתים קרובות, אם סבתא מסרבת לראות את נכדיה האהובים, אם האישה מסרבת לצאת לבילוי ולקניות ומעדיפה לשכב כל היום במיטה – סביר שגם הם הצטרפו לכ- 20-30% מכלל האוכלוסייה המערבית, הסובלים מדיכאון – ההפרעה שזכתה בתואר "מחלת המאה".
בניגוד לאנשים בריאים, המסוגלים לשלוט במצב רוחם, בדיכאון שהוא הפרעה של מצב הרוח, קיים אובדן שליטה ונוצרת תחושת מצוקה. שלא כמו דיכאון מינורי – מצב זמני העובר על כולנו ומהווה חלק מהחיים, ומכונה בהומור "דיכי", מאופיין הדיכאון המג'ורי בכמה מאפיינים קליניים, המופיעים על בסיס יומיומי:
· מצב רוח ירוד שהוא יותר מעצב רגיל.
· איבוד עניין והנאה מכל פעילות ומדברים שריגשו והסבו הנאה בעבר.
· הפרעות שינה על בסיס יומיומי.
· ירידה במשקל ללא דיאטה או עליה במשקל של יותר מ-5% ממשקל הגוף.
· ירידה או עליה ברמת התיאבון.
· חרדה והתקפי חרדה.
מלבד עצב, התסמינים כוללים ייאוש, תחושת ריקנות או חוסר תחושה כלל, ירידה בתחושת הערך והביטחון העצמי, חשיבה שלילית ופסימית עד לכדי מחשבות אובדניות, עצבנות וחוסר שקט. אלה מגיעים לרמה, המשבשת את התפקוד היומיומי וגורמים לסבל ולפגיעה בתפקוד החברתי, התעסוקתי, או בתפקוד חשוב אחר.
טיפולים בתרופות מגבירות דופאמין ממשפחת ה- SSRIעשויות לעזור במידה לא מבוטלת. אך תופעות הלוואי של נטילתן בכמות גדולה ולאורך זמן עלולות לגרום לתסמינים פיזיים והתנהגותיים מסוכנים וחשוב לדעת כי הפסקת השימוש בהן כרוכה בייסורי גמילה של ממש.
לעומת זאת, חשוב לדעת כי גם לרפואה ההוליסטית ישנם פתרונות אפקטיביים ביותר למצבי דיכאון. טיפול בדיכאון על פי העקרונות ההומיאופתיים משפר מאוד את המצב הנפשי- רגשי של האדם, מאושש ומחזק אותו, מחזיר את האופטימיות, השמחה, את הכוח לשנות ובגדול – מחזיר את החיים למסלולם כשהם מאוזנים וטובים.
הגברים בוכים בלילה
שכיחות הדיכאון המג'ורי באוכלוסייה היא כ-15%, והשכיחות בקרב נשים גבוהה משל הגברים. הסיכוי של אישה לפתח דיכאון במהלך חייה הוא 25%. חלקן (כ-20%) סובלות מתופעות של דיכאון לאחר לידה. ככול הנראה לשינויים ההורמונאליים יש חלק גדול בהשפעה על מצבי הרוח ותופעת הדיכאון, בפרט סביב המחזור החודשי, הריון, הפלות, לידה וגיל המעבר. שילוב של קריירה, ניהול משק בית וטיפול בילדים מהווים גם הם גורמי לחץ, העלולים להביא לתשישות נפשית ולדיכאון.
הגברים מאובחנים פחות כיוון שהם פחות פתוחים לדבר על הנושא, ואינם פונים לקבל עזרה. ניתן לראות אצל הגברים מופעים כגון התמכרויות שונות, כולל לעבודה, עצבנות, סף סבלנות נמוך או התכנסות פנימה, ירידה במעורבות החברתית, איבוד עניין והנאה כולל ביחסי מין, חוסר אנרגיה, תחושת אשמה, בושה וכישלון. גם אחוז ההתאבדויות בקרבם גבוה יותר.
שליש מהנוער בגיל ההתבגרות סובלים בשלב כלשהו מדיכאון, הבא לידי ביטוי בין השאר בהסתגרות, ירידה בלימודים, מחשבות אובדניות ושימוש בסמים. הדיכאון אינו פוסח גם על ילדים, הנצמדים בצורה פתולוגית להוריהם או מסרבים ללכת לבית הספר ועל קשישים, שלהם תלונות גופניות שונות שיש להן קשר לבדידות, לאובדן בן זוג או למחלות.
פופולריים:
שימוש בתרופות נוגדות דיכאון
התיאוריות הביולוגיות טוענות שדיכאון נוצר עקב מחסור בכמה מוליכים עצביים שהידועים בהם הם נוראפינפרין ודופאמין. הוכח שתרופות המגבירות את כמות הסרוטונין החופשי בסינפסות הן יעילות מאוד לטיפול בדיכאון, ועקב כך הפך השימוש בהן לפופולארי כמעט כמו תרופה נגד כאב ראש.
לתרופות אלה, מסתבר יש הרבה תופעות לוואי: לעיתים מופיעים נדודי- שינה, פריחה עורית, כאבי ראש, קלקול קיבה, בחילה, שלשולים או עצירות, איבוד תיאבון או היפוכו של דבר- עלייה במשקל, תופעות אלרגיות, יובש בפה או הזעת-יתר, דימום בקיבה או ברחם. לפעמים מתפתחות תנועות או עוויתות בלתי רצוניות, רעד, פסיכוזות, אלימות ויצר אובדני. דהינו שהמשתמש בתרופות נוגדות דיכאון עלול לפתח תלות או התמכרות לתרופה. תופעות אלה כוללות סחרחורת, איבוד קואורדינציה, עייפות, תחושות נמלול וצריבה, ראייה מטושטשת ונדודי שינה.
יש לי סימפטיה להומיאופתיה
הטיפול בדיכאון בעזרת הומיאופתיה הינו ללא תופעות לוואי או התמכרות. זהו טיפול עדין ובטוח, מתאים לכל גיל מתינוקות עד לזקנה, לנשים בהיריון ונשים מניקות. טיפול בדיכאון על ידי ההומיאופתיה יכול להינתן במקביל לטיפולים תרופתיים אחרים, כמובן יש ליידע את ההומאופת המטפל כיוון שהומיאופתיה היא רפואה אנרגטית מאוד, ולא יהיה אפקטיבי להשתמש בחלק מהרמדי שהיא מציעה בשילוב עם תרופות קונבנציונאליות.
עם התקדמות הטיפול והתחזקות המטופל, עולה הרצון לרדת במינון התרופה. כאשר הורדת המינון נעשית באופן הדרגתי ואחראי (תוך שיתוף גורמים מקצועיים נוספים במידת הצורך) עד להפסקתן. הטיפול ההומיאופתי מבוסס על כמה עקרונות, שהחשובים שבהם הם חוק הדמיון ועיקרון המנה המינימאלית.
לפי חוק הדמיון, 'דומה בדומה מרפא' (הומיאו = דומה, פתיה = המחלה). כלומר, חומר שיכול לגרום להופעת סימפטומים אצל אדם בריא מסוגל לרפא סימפטומים דומים באדם חולה, ההומיאופתיה מתייחסת לאדם כשלם ורואה את כל חלקי הגוף והנפש קשורים אלה באלה. לפיכך, יש לטפל באדם כמכלול ולא להתמקד בטיפול באיבר כלשהו.
לפי התורה הזו, המחלה שממנה סובל החולה היא לא ישות בפני עצמה, אלא ביטוי של חוסר הרמוניה בגוף ושל יציאה מאיזון. טיפול בדיכאון בשיטה הומיאופתית, הניתן ככדורי מציצה או טיפות מתחת ללשון, מותאם באופן ייחודי לאדם הסובל. ההומיאופתיה אינה מציעה רמדי לטיפול בדיכאון כי אם רמדי המתאימה לריפויו הספציפי של האדם הסובל ממנו.