דיכאון – היפריקום או 5HTP – נדב אלשיך – אבחון אירידולוגי

דכאון היא מחלה המלווה חלק גדול והולך של האוכלוסיה בעולם. מחלה זו יכולה לבוא לידי ביטוי בדיכאון ממש או רק בחולשה וחוסר רצון או עניין בדבר.
לא ברור מה בדיוק גורם לדיכאון אך מה שברור הוא שאצל אדם במצב של דיכאון ישנה רמה נמוכה של סרטונין במוח ביחס לאדם בריא. מה שעוד הוכח שבמקרים רבים מאד העלאת רמת הסרטונין תפתור את הבעייה באופן מניח את הדעת.סרטונין
המוח שלנו בנוי מהמון תאי עצב שמתקשרים האחד עם השני בעזרת מתווכים עצביים, נוירוטרנסמיטרים. הנוירוטרנסמיטרים מעבירים את האות מעצב לעצב. העצב ששולח את האות, שולח נוירוטרסמיטרים לעצב שעל ידו. לאחר שהם עושים את פעולתם הם נספגים חזרה בעצב השולח ויוצאים מתוך המרווח בין שני העצבים. מקום המפגש בין שני העצבים נקרא "סינפסה".
סרטונין הוא אחד מאותם נוירוטרנסמיטרים שנמצאים במוח. אצל אנשים שסובלים מדיכאון נמצאו רמות נמוכות של סרטונין במוח.

הטיפול הקונבנציונאלי

הטיפול הקונבנציונאלי מתמקד בהשארת הסרטונין במרווח הסינפטי זמן רב יותר ועל ידי כך לפצות על המחסור בסרטונין. פעולה זו נקראת עיכוב ספיגת הסרטונין.
תרופות מסוג SSRI כדוגמת ה'פרוזק' מעכבות את הסרטונין בסינפסה. הן אינן מעלות את רמת הסרטונין במוח אלא גורמות לאותה כמות סרטונין נתונה לפעול 'יותר טוב'.

פופולריים:

היפריקום

ההיפריקום, או בשמו העברי פרע מחורר, הינו צמח מרפא חשוב כבר שנים רבות.
ההיפריקום עובד ככל הנראה כמו התרופות ממשפחת SSRI, דהיינו – עיכוב הספיגה החוזרת של הסרטונין מהמרווח הסינפטי. ההיפריקום הוכח כטיפול בדיכאון קל עד בינוני אם כי חסרים עדיין מחקרים מסודרים לגבי פעילותו בדיכאונות קשים. הטיפול בו התגלה כטיפול מופחת תופעות לוואי ביחס לתרופות. מכיוון שההיפריקום עושה פעולה זהה לזאת של התרופה, אסור בשום אופן להשתמש בהם במקביל. בספרות העתיקה מוזכר כצמח לשחרור רוחות רעות מהאדם ואולי זו הייתה כוונתם…
להיפריקום קמו מתנגדים גם מהצד הטבעי. ההיפריקום, כך הם טוענים, הינו תרופה לכל דבר ועניין. גם אם משהו גדל בטבע – אין זה אומר שאנו מרשים לו להכנס לגוף שלנו ולהפר את האיזון הביוכימי במוח.

HTP5

5HTP הוא סיפור אחר לגמרי. 5HTP מעלה את רמת הסרטונין במוח. הוא ממש גורם לעלייה בכמות הסרטונין במוח. הסרטונין במוח מיוצר מחומצת האמינו טריפטופאן שהופכת בעזרת 3B ל 5HTP. בעבר היו משתמשים בחומצת האמינו טריפטופאן על מנת לספק לגוף חומר מוצא ישיר לייצור סרטונין, אולם פרשייה כאובה, המכונה "פרשיית הטריפטופאן" גנזה את המוצר הנפלא וקברה את סיכויי ההצלחה.
לאחר שמתו כמה אנשים כתוצאה משימוש בטריפטופאן, נאסר הטריפטופאן בשימוש בארצות הברית וכמובן, גם בישראל.
לאחר חקירה מעמיקה של הפרשייה, התברר שהבעיה הייתה בייצור לקוי של הטריפטופאן בחברה מסויימת ביפן. היצרן חשב שיש לו רעיון חדשני לייצר טריפטופאן, הרעיון נבדק על הלקוחות והתוצאה הייתה הרת אסון.
מאז, חזר הטריפטופאן למדפים בארצות הברית, אבל בארץ, כנראה, מחכים למשיח.
בין כך ובין כך, ה 5HTP משמש כחומר מוצא ישיר לסרטונין ומשפיע באופן ישיר על רמת הסרטונין במוח.
די בכמות של 100-400 מ"ג של 5HTP בכדי לטפל בדיכאונות חמורים. החשש מטיפול בעזרת 5HTP, מוצדק, אם כי, יצא מפורפורציה – צריך מטפל שמכיר את המוצר והשפעותיו בכדי להשתמש בו. זה לא מוצר מדף קלאסי שנוטלים על פי הוראות יצרן.
כמות גדולה מדי של 5HTP תגרום כמעט בהכרח לכמות גדולה מדי של סרטונין וגם מצב זה אינו רצוי.

לסיכום - 5HTP או היפריקום?

בנוסף לשיקולים שהובאו קיים גם השיקול הכלכלי. בארץ, ה 5HTP יקר מאד. מחירו בארץ בין 3 ₪ ל 12 ₪ ליום (!!) תלוי במינון. מינון גבוה של היפריקום יהיה 4 ₪ ליום. השיקול הכלכלי מהווה שיקול חשוב מכיוון שטיפול זה, למרות שהוא טבעי, הינו כטיפול תרופתי לכל דבר מבחינת ההשלכות של הפסקת הטיפול מוקדם מהנדרש.
המטפל והמטופל צריכים לשאול כמה שאלות בטרם יתחילו את הטיפול?
האם המטופל צריך מינון גבוה או נמוך של ה 5HTP או של ההיפריקום?
האם המטופל יוכל לעמוד בנטל זה לאורך זמן?
האם יש דרך אחרת להשיג את ה 5HTP ? (קרובים/ חברים שמגיעים לארה"ב)
שאלות אלו ישפיעו על ההחלטה.
באופן מעשי – אני משתמש בהיפריקום בד"כ כברירת מחדל. אם המצב קשה יותר ו/או התשובות לשאלות הקודמות אפשרו זאת – אשתמש ב 5HTP .