איך לעבור את חג הפורים בשלום – ד"ר סוזי קגן
חג פורים הוא אחד מחגי ישראל, הנחגג מדי שנה בי"ד באדר. החג מבוסס על סיפור מגילת אסתר, ומאופיין בלבישת תחפושות ומסכות, וחלוקת משלוחי מנות. חג הפורים הוא חג אהוב על כל הגילאים, מגדול ועד קטן. זהו חג שבו ישנה לגיטימציה להתנהג כאחר, לדבר ולהתלבש כאחר וגם להרגיש כאחר. בחג הפורים כל המשפחה מתגייסת למלא את חלומותיהם של הילדים להפוך למישהו אחר ולו ליום אחד. ד"ר סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית בכירה, בעלת קליניקה לטיפול משפחתי וזוגי ומרצה באוניברסיטת בר – אילן מעניקה טיפים משפחתיים לחג הפורים
-
תחפושות – רוב ההורים מאפשרים לילדם לבחור את הדמות והתחפושת שלהם לפורים. בתחום התחפושות ניתן לראות מאפיינים מגדריים המתבטאים בכך שלרוב נמצא בנים הבוחרים להתחפש לדמויות חזקות וכוחניות, ובנות שרוצות להתחפש לדמויות נשיות יפות. בחירת התחפושת על ידי הילד יכולה ללמד אותנו על תפיסתו או רצונו של הילד, אולם, לא תמיד זה כך, ישנה קבוצה גדולה של ילדים שיתחפשו לדמויות שונות המופיעות בטלוויזיה או בתכניות לילדים, בעיקר בגלל תחושת ההזדהות עם הדמות או אהבה אליה. המלצתי לאפשר לילדים להיות שונים כרצונם. הרשו להם לחוות את ההצלחה וההנאה הקשורות בחג שכן לעיתים חלומות מתגשמים, עודדו אותם לחלום בגדר הסביר והבריא בתקווה שיהיו חזקים דיים להגשים את אותם החלומות.
-
בילוי – בחג הפורים אנו רגילים לחשוב שההנאה היא בעיקר של הילדים. אנחנו, שוכחים שגם המבוגרים יכולים לבלות במסיבה או להתחפש, גם באופן פשוט ביותר עם כתר על הראש. לדעתי, המבוגרים צריכים לראות בחג הפורים כהזדמנות לבילוי, להנאה ושוב לחוש כצעירים. הבילוי בפורים הוא זמן טוב להנאה, לחיזוק הקשרים החברתיים, וכמובן חיזוק הקשר הזוגי. במידה ולא מתאפשר לכם לצאת לבילוי במהלך ימי פורים, לבשו אביזר פורימי, כגון, כתר או שרשרת פרחים, והביאו את חג הפורים אליכם לעבודה, זה לבדו יעשה את האווירה בעבודה יותר שמחה, משעשעת ונינוחה, כיאה לימי הפורים.
-
חרדה – אם אתם הורים לפעוטות בני שנה, דעו כי לעיתים הקטנטנים נתקפים בפחד וחרדה ומתחילים לבכות כשהם רואים עצמם במראה בתחפושת. זוהי תופעה מוכרת בימי הפורים. על הפחד והחרדה של הפעוטות ניתן להתגבר בכך שלא נלחץ עליהם ללבוש את התחפושת שקנינו עבורם. זה עלול לאכזב אותנו כי השקענו עבור הילד, אך אסור בשום פנים ואופן ללחוץ עליו ללבוש את התחפושת. ניתן להתיידד עם התחפושת מראש, להלביש את הפעוט בתחפושת כמה ימים לפני יום התחפושות בגן, ולתת לו להסתגל למראה המחופש. התחפושת צריכה להיות נוחה וללא אביזרים מיותרים, זה רק יעמיס עליהם, ככל שתהיה קלה ונוחה יש סיכוי למנוע את הפחד והחרדה של הפעוט. עשיתם את כל זה ואתם עדיין חוששים מתגובתו של הילד כשתגיעו לגן ? בקשו מהגננת שלא להגזים עם התחפושת שלה, שתגיע עם תחפושת מינימלית וללא מסכות, שהפעוטות יוכלו לזהותה ולחוש ביטחון בקרבה. ילדים אשר חג זה עבורם הוא רצף של פחד ועומס רגשי מכל אותם דמויות וצבעוניות, המלצתי לאפשר להם להישאר בבית וליהנות מפעילות משפחתית.
-
משלוחי מנות – אחד המנהגים היפים בחג הפורים הינו חלוקת משלוחי מנות. משלוחי המנות יכולים להוות הזדמנות להטמעה של ערך האחריות החברתית והנתינה אצל הילדים. ארגנו עם ילדכם זמן איכות משותף והכינו עמם משלוחי מנות לחבריהם או לאדם שזקוק לעזרה. חשבו יחד עמם למי הם היו רוצים להעניק את משלוחי המנות, הציעו להם להכין משלוח מנות לשכן ערירי, למשפחה דלת אמצעים ותנו להם לבחור.
-
בטיחות – בפורים אנחנו עדים לעלייה בתקריות הבטיחות. לא פעם אנחנו שומעים על ילדים שנפגעו בשוגג מחפץ שהיה להם או לחברם כחלק מהתחפושת. לפני פורים יש לבדוק שהתחפושות בטוחות והילדים פועלים באחריות. אם אתם רוכשים תחפושת מוכנה לילד, בדקו שהיא מאושרת על ידי מכון התקנים. אם בחרתם בתחפושת ביתית וותרו על שימוש במוצרים דליקים כגון, נוצות וצמר גפן או בשרוכים וחוטים ארוכים שעלולים להיכרך סביב צוואר הילד. בדקו שהילדים במהלך המשחקים על המתקנים בגני השעשועים מורידים את התחפושת, אסרו על הילדים להשתמש בכל הנפצים והאקדחים למיניהם הדומים לנשק אמיתי – הם עלולים לפגוע בהם ובחבריהם, ואף לגרור קנס. באשר לצעצועי פורים המותרים על פי החוק, יש לוודא כי הילדים מפעילים אותם במקומות פתוחים ולא מכוונים אותם כלפי אזור הפנים שלהם או של חבריהם.
-
אלכוהול – אם אתם הורים לילדים בעלי רישיון נהיגה הטיפ הזה הוא בשבילכם. בהנחה שאתם סומכים על ילדכם שלא ישתה לפני שהוא נוהג ואתם נותנים לו את הרכב לצורך בילוי בפורים, וודאו שהוא מבין היטב את חשיבותו של הנהג התורן, שאינו שותה אלכוהול ודואג שכולם יחזרו בבטחה ובשלום חזרה לביתם. נסו להניע את ילדכם מלקיחת הרכב המשפחתי, הציעו לו להזמין מונית שתיקח אותו ואת חבריו לבילוי ובחזרה, ובכך ימנעו סיכונים מיותרים. אם יש בידכם את היכולת הכלכלית, הציעו לילדכם לשלם עבור המונית. לעיתים, הם מעדיפים לקחת את הרכב של ההורים ולא לשלם על המונית מכיוון שכך אינם מרגישים שהכסף יוצא מכיסם. במידה ותציעו לשלם עבור שירות המוניות, יגבר הסיכוי שילדכם יסכים לוותר על הרכב המשפחתי ולנסוע לבילוי במונית.