שברי מאמץ ברגליים בקרב חיילים בצבא
קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:
שברי מאמץ, המכונים בצבא בשם שברי הליכה, הם תופעה רווחת בקרב חיילים בשירות קרבי, בגלל המאמץ הפיזי המאפיין את השירות של החיילים הקרביים ובגלל העומס הגופני הגבוה מהרגיל. כדאי לדעת כי שבר מאמץ לא נגרם בגלל חבלה ישירה בעצמות הקדמיות של כף הרגל או בעצם השוק, השבר מתפתח ברגליים כתוצאה מאי יכולתם של תאי העצם להתחדש ולבנות את עצמם לאחר פעילות גופנית אינטנסיבית.
כיצד נוצרים שברי מאמץ אצל חיילים?
שבר מאמץ מתפתח בהדרגה בגלל עומס יתר בפעילות אקטיבית ופיזית, העומס הרב מופעל על השרירים באופן קבוע ובפעילות החוזרת על עצמה במשך זמן למשל בזמן ריצה, הליכה ארוכה וכדומה. העומס משפיע על עצמות הרגליים בנקודות החיבור של השרירים לעצמות הרגל וכף הרגל.
מאחר ועצמות הרגליים, כמו שאר העצמות בגוף האדם, עוברות תהליכי פירוק ובנייה מחדש באופן טבעי, במצב תקין התהליך מאוזן וכך עצמות הרגליים נשארות בריאות וחזקות, אך בעומס יתר נפגע האיזון בין תהליכי הפירוק והבנייה מחדש של העצמות. לכן, כאשר עצמות הרגליים נתונות לעומס רב מהרגיל ואין לגוף זמן מנוחה הנחוץ להתאוששות ולבנייה מחדש של העצמות, תהליך פירוק העצמות מתרחש בצורה מהירה יותר ומתחילים להיווצר סדקים זעירים בעצם, התהליך מוביל בסופו של דבר לשברי מאמץ ברגליים.
גורמי סיכון להתפתחות שבר מאמץ בקרב חיילים
· בעיות מבניות בכף הרגל במקרים מסוימים חיילים הסובלים מבעיות מבניות בכף הרגל יסבלו גם משברי מאמץ בצבא, בעיקר אם סובלים מפלטפוס, כלומר כף רגל שטוחה, או מקשת גבוהה במיוחד בכף הרגל.
· עומס יתר בפעילות גופנית – לא מעט חיילים סובלים משברי מאמץ בתחילת השירות, בעיקר בטירונות או בזמן פעילות מבצעית הכרוכה בעומס רב ובחוסר זמן מנוחה. פעילות גופנית מאומצת כמו ריצות ארוכות, מסעות רגליים מפרכים עם משקל גדול על הגב והליכות ארוכות על משטחים קשים ובנעליים לא נוחות, כל אלו ועוד עלולים לגרום להתפתחות שברי המאמץ ברגליים.
· שינוי חד ברמת הפעילות הגופנית – חיילים המתגייסים ללא כושר גופני מתאים עלולים לסבול משברי מאמץ בגלל המעבר החד מחוסר פעילות גופנית לעומס יתר על השרירים והמפרקים. גם שינוי חד בפעילות הגופנית, תופעה המאפיינת חיילים בקרבי, מהווה סיכון להתפתחות הבעיה.
· עצמות חלשות – יש חיילים עם עצמות חלשות מהממוצע, הם נמצאים בקבוצת סיכון לשברי מאמץ בצבא.
טיפולים מומלצים
לאחר אבחון שברי המאמץ אצל החייל, לרוב הוא יופנה לטיפול במכון פיזיותרפיה. ראוי לציין כי שיטת הטיפול תלויה בתוצאות האבחון, ופיזיותרפיסט מוסמך ומקצועי יציע טיפול משולב לחייל המתחיל בדרך כלל במנוחה ממושכת כדי לאפשר לגוף להשתקם באופן טבעי, בתקופת המנוחה חשוב להימנע מקפיצות, ריצות ארוכות, מסעות וניתורים.
לאחר המנוחה החייל יתחיל בטיפולי פיזיותרפיה המותאמים למצבו, הטיפול כולל בדרך כלל תרגילים מיוחדים לחיזוק שרירי הגפיים, חבישות מיוחדות המיועדות לטיפול בשברי מאמץ וטיפול באמצעות אולטרסאונד ומכשיר ייעודי לגירוי חשמלי להפחתת הכאבים.
כדי לעבור טיפול יעיל בשברי מאמץ בקרב חיילים, מומלץ לפנות למכון פיזיותרפיה ארגופלוס. המכון מתמחה בשיטות טיפול מגוונות וחדשניות גם בשברי מאמץ ומציע טיפול יעיל המסייע לחיילים לשוב לתפקידם במהרה ולחזור לפעילות גופנית מלאה בזמן הקצר ביותר.