פסוריאזיס

קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:

פסוריאזיס היא מחלת עור נפוצה, הנובעת מהתרבות בלתי מבוקרת של תאי עור (לרוב כתוצאה מדלקות כרוניות). היא באה לידי ביטוי בתסמינים שונים, בראשם הופעת פריחה בצורות מגוונות על העור, כשהדפוס המוכר הוא תקופות רגיעה והתלקחות לסירוגין. פסוריאזיס עלולה להיגרם מסיבות שונות, לרבות גנטיקה, לחצים או פגיעות בעור, ובהיעדר טיפול לגרום לסיבוכים חמורים ומרחיקי לכת. אבחון נכון ומדויק של המחלה על ידי רופא עור הוא צעד מרכזי בדרך להתמודדות הנכונה איתה המחלה, תוך הקטנת דרגת החומרה והתדירות של התסמינים. החדשות הטובות הן שהיום יש מגוון רחב של טיפולים, חלקם קונבנציונליים (סוגים שונים של תרופות, טיפולים באור ועוד) וחלקם טבעיים (שינויים בתפריט התזונתי, מסאג'ים, יוגה, תרופות ביתיות ואחרים), שאפשר לשלב בצורה מוצלחת במסע לשיפור איכות החיים.

 

סקירה כללית: מה זה פסוריאזיס

פסוריאזיס (Psoriasis), או בעברית "ספחת", היא הפרעת עור הגורמת להתרבות מואצת של תאי עור, עד פי עשרה בהשוואה לקצב ההתרבות התקין. המחלה נגרמת לרוב עקב דלקת כרונית, הגורמת מבחינה מעשית לפעילות יתר של המערכת החיסונית ונותנת את אותותיה השליליים על העור. אלא שעל רקע מגוון הטיפולים המוצעים כיום לפסוריאזיס ומסייעים להקלה על המצב, אסור לקבל את המחלה הנפוצה הזו כמובנת מאליה.

מהם התסמינים של פסוריאזיס

הסימפטום העיקרי של פסוריאזיס הוא הופעת כתמים, המכוסים בקשקשים, על גבי העור. בעור חום או שחור, הפריחה תהיה לרוב בגווני סגור או אפור. בעור בריא או לבן, נראה בדרך כלל כתמים ורודים או אדומים, עם קשקשת כסופה או לבנה.

 

כתמים אלו עלולים להופיע בכל מקום, אם כי לרוב נראה אותם באזור הקרקפת, המרפקים, קפלי העור (למשל בית השחי או המפשעה), הברכיים, הגב התחתון ואיברי המין. עבור החלק הארי של האנשים, המחלה תשפיע רק על אזורים מצומצמים אולם יש מקרים בהם הפסוריאזיס מכסה חלקים נרחבים יותר של הגוף. בכל אחד מהמקרים תרחיש נפוץ הוא זה בו הכתמים מחלימים, אולם לאחר מכן חוזרים ומופיעים לסירוגין פעמים נוספות.

ייתכנו תסמינים נוספים, המשתנים מאדם לאדם או אפילו לאורך תקופות מסוימות, ביניהם:

  •  כתמי אבנית קטנים (מופיעים לרוב אצל ילדים)
  • עור יבש וסדוק, שעלול לדמם
  • גרד, צריבה או כאב
  • פריחות מחזוריות שמתלקחות אחת לכמה שבועות או חודשים, ואז מתפוגגות (עד ההופעה הבאה)

פופולריים:

סיבוכי המחלה

מחלת הפסוריאזיס עלולה לגרום להתפתחות מצבים רפואיים אחרים, מה שלא מפתיע על רקע העובדה שהעור שלנו ממלא תפקידים חיוניים דוגמת ויסות טמפרטורת הגוף, מתן לחות והגנה על האדם מפני זיהומים שונים. המחלה, ולפי אחת התפיסות גם חלק מהטיפולים בה, עלולים לגרום לסיבוכים דוגמת:

  •  פיתוח דלקת מפרקים פסוריאטית, המופיעה אצל כ-30% מהאנשים הסובלים מהמחלה. הם עלולים לחוות כאבי מפרקים, נפיחות ותסמינים נוספים. הסיכון העיקרי לדלקת מפרקים פסוריאטית הוא בין הגילים 30 ל-50
  • חלק מסוגי הסרטן, לרבות סרטן המעי הגס או סרטן הכבד
  • מחלות לב וכלי דם
  • מחלות מעי דלקתיות (IBD)
  • מחלת הצליאק
  •  דיכאון
  • השמנת יתר
  • סוכרת
  • מחלות עיניים
  •  בעיות שמיעה

מה גורם לפסוריאזיס

על פי האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה, פסוריאזיס אינה מדבקת ולא יכולה לעבור מאדם לאדם: גם לא דרך מגע באדם חולה, קיום יחסי מין וכן הלאה. המחלה עם זאת מופיעה בתא המשפחתי, כך שאנשים שלקרוביהם יש פסוריאזיס נמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלה.

 

למרות שידוע כיום שפסוריאזיס אינה מחלה מדבקת, עדיין מנסים לקבוע כיצד בדיוק היא מתפתחת. נמצא שמערכת החיסון והגנים שלו ממלאים תפקיד בגרימת המחלה, אם כי הקשר אינו חד משמעי. בקרב אנשים עם גנים של פסוריאזיס במשפחה הסיכונים למחלה כאמור עולים, אבל מנגד לחלק מהחולים אין כלל גנים מהסוג הזה. אצל אחרים יהיו את הגנים האלו, אבל המחלה לא תתפתח.

 

כתוצאה מכך מדענים ומומחי בריאות מאמינים כיום שאדם חייב להיחשף לטריגר מסוים לפני הופעת פסוריאזיס. יש מגוון רחב מאוד של טריגרים אפשריים לפסוריאזיס, לרבות:

  • לחץ/סטרס
  • פגיעה בעור, דוגמת חתך או כוויית שמש
  • זיהום, כגון דלקת גרון
  • תרופות מסוימות, ביניהן ליתיום או פרדניזון
  • מזג אוויר, ובעיקר קר ויבש
  • טבק
  • צריכה מוגברת של אלכוהול

האם ניתן למנוע פסוריאזיס

אין כיום אפשרות למנוע לחלוטין פסוריאזיס או להקטין את הסיכויים שהיא תופיע אצל אדם מסוים. עם זאת, אורח החיים בהחלט עשוי לשחק תפקיד בהתמודדות הממושכת של החולים עם התסמינים ותקופות ההתלקחות.

 

ההמלצה הברורה היא לנקוט בכל המאמצים בדרך לאורח חיים בריא ומאוזן, תוך הימנעות מהטריגרים האפשריים. בדרך זו ניתן יהיה להפחית את דרגת החומרה והתדירות של התסמינים המופיעים בעת ההתלקחות, להגדיל את משך תקופות ההפוגה ולשפר משמעותית את מראה העור וההרגשה האישית.

סטטיסטיקות על פסוריאזיס

העובדות מראות שפסוריאזיס היא בעיה שכיחה, כאשר ההערכות מדברות על כ-125 מיליון איש ברחבי העולם ולמעלה משני מיליון איש בארצות הברית. מבחינה סטטיסטיקית, המחלה על צורותיה השונות מופיעה בכ-3-2% מהאוכלוסייה.

המחלה עלולה להופיע בכל גיל, אם כי לרוב יש שתי תקופות שיא: בגיל 30-20 או לחלופין בין הגילים 60-50. שכיחות המחלה דומה בקרב גברים לעומת נשים.

איך מאבחנים פסוריאזיס

אבחון פסוריאזיס נעשה על ידי רופאי עור מומחים, שגם יתאימו תוכנית טיפולים אישית שתשפר את מראה ומצב העור, תקל על תסמיני המחלה ותמנע החמרה שלה.

כדי לאבחן את המחלה, רופא העור יבדוק לרוב את מצב העור, הציפורניים והקרקפת לאיתור סימני המחלה. בחלק מהמקרים הבדיקה תהיה ויזואלית בלבד, ובאחרים הרופא יתבונן בחתיכת עור שהוא מסיר מהגוף תחת מיקרוסקופ. במקביל הוא ישאל את המטופל לגבי התסמינים הנלווים, ההיסטוריה המשפחתית, שינויים אחרונים בחיים (דוגמת מחלות או מתח מוגבר) וגורמים נוספים שעשויים להסביר את נסיבות ההתפתחות המחלה והטריגרים הנקודתיים שלה.

כמה זמן נמשכת מחלת הפסוריאזיס

מעצם היותה של פסוריאזיס מחלה כרונית ואוטואימונית, היא צפויה ללוות את אלו הסובלים ממנה כל חייהם – מבלי שיש תרופה שתעלים אותה.

התלקחות פסוריאזיס יכולה להימשך בין כמה שבועות לחודשים ספורים, כשלאחר מכן צפויה תקופה בה התסמינים שוככים או נמצאים בהפוגה. משך ההפוגה אף הוא משתנה ועשוי לנוע בין חודשים לשנים, כאשר בממוצע מדובר בהפוגה הנמשכת החל מחודש ועד שנה אחת.

התמודדות עם פסוריאזיס

ניתן לשאוף לניהול התסמינים ולשיפור איכות החיים, כשהמטרה העיקרית היא להגדיל את ההפוגות ולהפחית את זמני ההתלקחויות, כלומר, התקופות בהן תסמיני העור מחמירים.

תרופות וטיפולים לפסוריאזיס

כיום אין תרופה או טיפול שיעלימו את הפסוריאזיס לחלוטין, אבל ניתן לשפר משמעותית את המצב. טיפול בפסוריאזיס יכול להיעשות בכמה דרכים, כאשר שילוב בין מספר צורות טיפול הוא בהחלט בגדר אפשרות. הטיפול עשוי לכלול תרופות מערכתיות (סיסטמיות), אותן ניתן ליטול דרך הפה או בצורה של הזרקה (מה שידוע בתור טיפול ביולוגי). בדרך כלל נשתמש בטיפול תרופתי מהסוג הזה במקרה של נגעים מפושטים או כאלו המופיעים באזורים המורכבים לטיפול.

לכך ניתן להוסיף תכשירים לשימוש חיצוני, שעשויים להקל על הבעיה דרך מתן לחות לעור, הפחתת הגרד, העלמת הקשקשת או הנגעים ועוד. בתרחיש המקובל ניתן להשתמש בתכשירים החיצוניים לשימון העור במצבים קלים יחסית, בהם הפסוריאזיס אינו מפושט.

אחד מסוגי הטיפולים היעילים ביותר עבור חולי פסוריאזיס הוא טיפול באור, הידוע בתור "פוטותרפיה". לרוב, קרני ה-UV נלחמות בפעילות הדלקתית ומונעת מתאי העור להמשיך לשגשג, אם כי יש לפוטותרפיה גם סיכונים הנובעים בעיקר מאותה חשיפה מזיקה לקרינה.

האם יש חיסון לפסוריאזיס

אין כיום בנמצא חיסון המיועד לחולי פסוריאזיס בצורה ישירה, כך שלא ניתן למנוע התפתחות של המחלה אצל אנשים מסוימים. עם זאת, מוצעים חיסונים שעשויים לתרום להפחתת הסיכון לזיהומים בקרב חולי פסוריאזיס ואנשים אחרים הסובלים ממחלות אוטואימוניות. בעיקר מדובר כאן בחיסונים כנגד שפעת, חלק מסוגי ההרפס וחיידק הפנאומוקוק.

מחקר מצא שרוב הספרות בנושא המחלה והחיסונים תומכת באפשרות החיסון של חולי פסוריאזיס, בעיקר בעזרת חיסונים מוחלשים ומומתים, אולם דרוש מחקר נוסף על מנת שניתן יהיה להמליץ באופן מלא עבור החיסונים לאוכלוסיית החולים.

פסוריאזיס טיפול טבעי

לצד הטיפולים הקונבנציונליים, ניתן להקל על פסוריאזיס בדרכים טבעיות לחלוטין. אחת החלופות המקובלות בישראל היא טיפול אקלימי בים המלח, המשתמש אף הוא בהשפעה של קרינת השמש כפי שנעשה בטיפולי הפוטותרפיה: למעשה, בים המלח קרינת שמש בעלת הרכב ייחודי העשיר יותר בקרני UVA. המים, הבוץ והאוויר בסביבת ים המלח עמוסים במלחים ובמינרלים, אשר בכוחם להקל על מצב העור. לכך ניתן להוסיף את העובדה שהשהות עצמה באזור נופש מבודד, הרחק מהלחצים ומהמתחים המאפיינים את שגרת היום-יום, עשויה לשפר אף היא את המצב.

קיימים כיום מגוון טיפולים טבעיים לפסוריאזיס, רובם בטוחים לחלוטין, אותם ניתן ולעיתים אף מומלץ לשלב עם אלו הקונבנציונליים בניסיון לשפר את יעילות הטיפול הכללי. בין הטיפולים המשלימים לפסוריאזיס ניתן למנות:

  • פיזיותרפיה ושיקום
  •  טיפולים על פי הרפואה הסינית העתיקה, לרבות דיקור סיני
  • מסאג'ים
  •  יוגה
  • טיפולי הומאופתיה
  • טיפולים נטורופתיים

תרופות ביתיות לפסוראיזיס

בדומה לשורה ארוכה של מחלות ומצבים רפואיים, ניתן למצוא גם תרופות סבתא לפסוריאזיס. לא כולן מוכחות באופן מלא מבחינה מחקרית, כמובן, אולם רבים יעידו שהן סייעו לחולל עבורם אפקט חיובי בהתמודדות הממושכת עם המחלה.

 

בין הרכיבים הנחשבים ליעילים בהקשר הזה, רובם טבעיים, תוכלו למצוא:

  • קפסאיצין – אם שאלתם את עצמכם פעם למה פלפל צ'ילי הוא חריף, הרי שהתשובה היא תרכובת אורגנית שומנית בשם קפסאיצין שנמצאת בו. בהקשר שלנו, הוספה של קפסאיצין לקרמים ולמשחות עשויה לחסום את קצות העצבים המעבירים כאב, לסייע בהפחתת הדלקת או האדמומיות ולהקל על המצב. עם זאת, ברור שדרוש מחקר נוסף על מנת שניתן יהיה להעריך באופן מלא את יעילות השימוש במרכיב זה ואת בטיחותו לטווח הארוך יותר
  • חומץ תפוחים – חומץ תפוחים הפך למעין "תרופת פלא" במצבים רפואיים שונים, והוא עשוי להקל על הגירוד הנגרם מהפסוריאזיס ובכך על עוצמת התסמינים שחווים. העיקרון פשוט: יש למרוח חומץ תפוחים אורגני על גבי הקרקפת, כמה פעמים בשבוע. ניתן לדלל את החומץ במים, אם חווים צריבה בעת המריחה, אבל צריך לזכור: חומץ עלול להזיק לעור סדוק, מדמם או כזה עם פצע פתוח
  • אלוורה – מחקרים שונים הראו שאלוורה עשויה להפחית את האדמומיות והקשקשים הנובעים מהפסוריאזיס. צורת הנטילה המקובלת היא ג'ל אותו יש למרוח על העור עד שלוש פעמים מדי יום
  • כורכום – כורכום, ובעיקר החומר הפעיל שבו כורכומין, ידועים בתכונות האנטי חמצוניות ונוגדות החמצון שלהם. מחקר הראה שהכורכום עשוי בכך לתרום להקטנת התלקחויות הפסוריאזיס ודלקות המפרקים הפסוריאטיות עבור חלק מהמטופלים. את הכורכום תמצאו במזונות או בתבלינים רבים, וניתן גם לצרוך אותו כתוסף תזונה או כגלולה

פסוריאזיס בהריון

כל הריון הוא ייחודי, וכך גם כל מקרה של פסוריאזיס. למרות שפסוריאזיס אינו פוגע בסיכויים להיכנס להריון, מומלץ ליידע את הרופא המלווה או המיילדת על כך שסובלים מהמחלה או לחלופין היא נתנה את אותותיה בעבר.  נשים עם פסוריאזיס בהריון צריכות להקפיד הקפדה יתרה על אורח חיים בריא והימנעות מכל אותם גורמים שעלולים להביא להתלקחות.

באשר לתרופות, חשוב לשאול לפני ניסיונות הכניסה להריון האם יש תרופות שכדאי להפסיק להשתמש בהן או להחליף באחרות. כך גם לגבי חלק מהטיפולים הקיימים לפסוריאזיס, שאינם בטוחים לגמרי במהלך ההריון או בחודשי ההנקה.

נשים רבות מעוניינות לדעת מה יהיו השינויים במחלה שלהן במהלך תקופת ההריון, אבל למרבה הצער קשה עד בלתי אפשרי לספק לכך תשובה חד משמעית. מחקרים מראים שאצל כמחצית מהנשים המצב משתפר במהלך ההריון, בעיקר בטרימסטר הראשון והשני, אולם יש אחוז מסוים של נשים אצלן המחלה דווקא מחמירה לאחר הכניסה להריון. לרוב, כ-12-6 שבועות לאחר הלידה המחלה תחזור להיות כפי שהייתה טרם הלידה וככל הנראה לא תחמיר.

פסוריאזיס ביטוח לאומי

חולי פסוריאזיס בישראל עשויים להיות זכאים לרשימה ארוכה של זכויות מטעם המוסד לביטוח לאומי, הביטוחים הרפואיים וגופים נוספים. קופות החולים עשויות לממן באופן חלקי רכישת תרופות למחלה וטיפולים שונים, דוגמת טיפולים מיוחדים בים המלח או טיפול במתקנים סולאריים, טיפולי פוטותרפיה או פוטו כימותרפיה. חלק ניכר מסוגי הפסוריאזיס מוגדרים כמחלות כרוניות, וככאלה קיימת תקרת תשלום עבור החולים – לרבות עבור תרופות שלא מטפלות במחלה בצורה ישירה.

המוסד לביטוח לאומי עשוי להגדיר אחוזי נכות רפואית לחולי פסוריאזיס, אם כי בספר הליקויים אין התייחסות ישירה למחלה אלא נהוג לבחון אותה לפי מחלות עור דומות שכן נכללות בו: בכך, עשויים להיות מוגדרים עד 30% נכות. בהתאם לדרגת הנכות ולדרגת אי הכושר שנקבעה לאדם מסוים תיתכן קבלת זכויות דוגמת קצבה חודשית, קצבת שר"ם, קצבת תלויים, קצבת שאירים וקצבת ניידות. מאחוזי הנכות יכולות להיגזר הטבות נוספות בתחומים דוגמת מיסים, רישוי, ארנונה, מים, טלפון, תחבורה ציבורית ועוד.

איפה למצוא תמיכה

חשוב מאוד שאדם הסובל מפסוריאזיס לא יתמודד עם המחלה לבד, כשסיוע של הקרובים – בן או בת הזוג, בני המשפחה, החברים וכדומה – עשוי להקל על האופן בו הוא צולח את המחלה. לצד זאת ניתן להיעזר באנשי מקצוע, דוגמת פסיכולוגים, כדי להקטין את ההשפעות הנלוות האפשריות של המחלה.

 

בפייסבוק תמצאו כמה קבוצות המיועדים לאנשים הסובלים מהמחלה ולבני משפחותיהם, ביניהן:

שאלות ותשובות נפוצות

פסוריאזיס היא מחלה כרונית אוטואימונית, המאופיינת בהופעת כתמים מכוסי קשקשקים באזורים שונים בגוף, בצורה נקודתית או מפושטת. לעיתים ייתכנו תסמינים דוגמת גרד בעור, כאבים ועור יבש או סדוק.

המנגנון המסביר את המחלה אינו ידוע, אולם ככל הנראה לגנטיקה יש מקום מרכזי בכך. ידועים כיום גורמים מגוונים שעלולים להגדיל את הסיכויים להתלקחות המחלה (טריגרים), דוגמת לחץ נפשי, פגיעות בעור, זיהומים, תרופות ועוד.

בהחלט. מעבר לחוסר הנוחות, לתסמינים ולפגיעה במראה העור, ייתכנו בחלק מהמקרים סיבוכים ארוכי טווח הנובעים מהמחלה, לרבות דלקת מפרקים פסוריאטית, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, השמנת יתר ואולי אפילו חלק מסוגי הסרטן.

כיאה למחלה אוטואימונית, אי אפשר לרפא פסוריאזיס. הטיפולים הקיימים כיום מתמקדים בהקלה על תדירות ודרגת החומרה של התסמינים, בשאיפה להגדלה של תקופות ההפוגה שבין ההתלקחויות.

ניתן למצוא כיום שורה ארוכה של טיפולים המסייעים להקל על חולי פסוריאזיס, לרבות תרופות, משחות וקרמים, טיפולים ביולוגיים, טיפולי פוטותרפיה ועוד. זאת לצד שיטות טיפול טבעיות ומרכיבים שונים המוכרים כ"תרופות סבתא", לרבות אלוורה, חומץ תפוחים או כורכום.