מה זה אנדומטריוזיס

קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:

נשים רבות בגיל הפוריות סובלות מכאבי מחזור, מדימום וסתי ומכאבים בזמן קיום יחסים, ואחת הסיבות לתופעות אלו היא מחלה הנקראת אנדומטריוזיס. למעשה, על פי הסטטיסטיקה, כ-10% מהנשים סובלות מהמחלה המאפיינת בעיקר נשים צעירות בגיל הפוריות, זו תסמונת שבה הרירית הפנימית שמצפה את הרחם גדלה באזורים מחוץ לרחם, למשל באזור החצוצרות או השחלות, אך הרירית עשויה לגדול גם באזורים נוספים בחלל הבטן והאגן.

אנדומטריום – רירית הרחם

מקור התסמונת הוא במושג אנדומטריום – רירית הרחם בלטינית, כאשר הרירית גדלה מחוץ לרחם המצב הרפואי נקרא אנדומטריוזיס. הסיבות להתפתחות הרירית מחוץ לרחם אינן ידועות ויש מגוון תיאוריות בנושא זה. מאחר ורירית הרחם מושפעת ומגיבה לשינויים הורמונליים המופיעים בדרך כלל בזמן המחזור החודשי, גם הרקמה שגדלה מחוץ לרחם מגיבה בהתאם, וכאשר היא מדממת עלולים לסבול מפגיעה באיברי הרבייה, מהתפתחות ציסטות בשחלות (אנדומטריומה), מהידבקויות לאיברים אחרים באזור בו ממוקמת הרירית מחוץ לרחם ומבעיות נוספות.

כדאי לדעת כי באופן טבעי במהלך המחזור החודשי, יש דימום משכבת האנדומטריום הממוקמת ברחם, אך כאשר הרקמה מחוץ לרחם מדממת אין לדימום דרך לצאת מחוץ לגוף, לכן הדימום עלול לגרום לסיבוכים שונים כמו ציסטות בשחלות. ראוי לציין כי יש שכיחות גבוהה יותר של התסמונת אצל נשים המגיעות ממשפחות בהן אובחנה התסמונת בקרב מספר נשים במשפחה, לכן היום כבר ברור לחוקרים כי התפתחות התסמונת קשורה לנטייה הגנטית של המטופלת. כמו כן, התסמונת יכולה להתפתח במגוון צורות ויש מקרים בהם ניתוח מוקדם יביא להבראה מוחלטת, לכן כדאי לעבור אבחון בגיל מוקדם ככל הניתן.

מהם התסמינים של אנדומטריוזיס?

לתסמונת האנדומטריוזיס יש תסמינים רבים ומגוונים, אך רוב הנשים הסובלות מהבעיה מתלוננות בעיקר על כאבי מחזור קשים. הכאב גורם לפגיעה באיכות החיים, לעתים זהו כאב חזק ומשתק לכן נשים רבות נוטלות תרופות לשיכוך כאבים כדי להקל על הכאב. כמו כן, לא מעט נשים הסובלות מהתסמונת מתלוננות על כאבים בזמן קיום יחסים, ויש נשים המתלוננות על כאבים כרוניים באזור האגן ו/או על כאבי גב חמורים במהלך המחזור החודשי או לפניו. התסמינים השכיחים ביותר הם:

· כאבי מחזור.

· התכווצויות חזקות באזור הבטן בזמן הדימום.

· כאבים במהלך יחסי מין.

· כאבים במתן שתן, בדרך כלל בזמן המחזור החודשי.

· אי פוריות וקושי להרות.

· הפרעות שונות במערכת העיכול, לדוגמה עצירות, שלשול, דימום רקטלי, כאב בזמן יציאה ועוד.

חשוב לציין כי יש קשר בין אנדומטריוזיס ואי פריון, לכן חשוב לאבחן את התסמונת על ידי רופא מומחה, וכך ניתן לפתור את הבעיה ולמנוע את הפגיעה ביכולת הפוריות של האישה.

פופולריים:

אבחון וטיפול

האבחון מבוסס על הליך כירורגי הנקרא לפרוסקופיה, זהו הליך פשוט המבוצע תחת הרדמה מלאה, במהלכו הרופא מחדיר סיב אופטי דרך חתף זעיר בטבור. את ההליך הכירורגי מבצעים רק לאחר בדיקה גופנית במרפאה כדי לאבחן רגישות ולגלות תסמינים כמו רגישות לכאב וציסטה שחלתית.

יש מגוון טיפולים כמו תרופות, טיפול הורמונלי, ניתוח וגם הרפואה המשלימה מציעה טיפולים המתאימים לתסמונת האנדומטריוזיס, למשל דיקור סיני, תזונה נכונה המותאמת לבעיה, פיזיותרפיה ועוד.