חלבון בשתן – ממה נגרם ומה עושים – חוליו ויינשטיין – רופא בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת
קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:
תופעת החלבון בשתן אינה במודעות של כלל הציבור, אך קיימת חשיבות גבוהה להיות ערניים לה ולטפל בה באם היא מופיעה – בעיקר אצל סוכרתיים
בשתן של אדם בריא לא אמורות להימצא כמויות משמעותיות של חלבון. כליות בריאות ומתפקדות לא מאפשרות לחלבון לעבור דרך המסננים שלהן. לכן, כאשר מתגלות בשתן כמויות חלבון לא רגילות, מה שבעגה מקצועית נקרא "פרוטאינוריה", סימן כי קיימת בעיה כלשהי, כאשר לרוב מדובר על נזק כלייתי. זיהוי החלבון בשתן נעשה ע"י שתי בדיקות שתן פשוטות יחסית, אך הבעיה היא לא בזיהוי בבדיקה, אלא במחסור בתסמינים. אדם שיש לו רמות גבוהות של חלבון בשתן לא ירגיש זאת, אז כיצד ניתן לדעת שצריך לבצע את הבדיקות?
אוכלוסייה בסיכון
הסוכרתיים הינם קבוצת הסיכון העיקרית לחלבון בשתן. למחלת הסוכרת ישנם סיבוכים רבים. אחד מן הסיבוכים הנפוצים ביותר הינו נזק כלייתי. למעשה, כ-67% מן הסוכרתיים בעלי סוכרת מסוג 2 עלולים לחוות התדרדרות במצב הכליות. התסמינים של הפגיעה עשויים להופיע רק שנים לאחר גילוי הסוכרת, בעוד הנזק עצמו יכול להתחיל כבר בראשיתה של המחלה. נזק כלייתי מתקדם עשוי לגרום גם לאי ספיקת כליות ולתלות של החולה בדיאליזה או לצורך בהשתלת כליה, כך שלאבחון מוקדם קיימת חשיבות מכרעת ביותר. חלק מן האבחון המוקדם הוא בדיקת רמות החלבון בשתן, אשר יכול להעיד על מצב הכליות ובכך לאפשר מתן טיפול מתאים. בנוסף לסוכרתיים, גם אנשים אשר סובלים מלחץ דם גבוה צריכים להיבדק, שכן גם הם יכולים לסבול מסיבוכי כליות ולכן מצויים בקבוצת הסיכון.
פופולריים:
איך מטפלים?
הטיפול בחלבון בשתן צריך להיות בהתאם לאלמנט שגורם לו. במידה וסוכרת היא הגורם, יש להקפיד על רמת סוכר מאוזנת בדם באמצעות תזונה מתאימה, פעילות גופנית, הפחתה במשקל, וטיפול תרופתי. במידה ולחץ דם גבוה הוא הגורם, בנוסף לדברים הנ"ל רצוי גם להפסיק לעשן, לצרוך כמות מעטה בלבד של משקאות חריפים והקטנת צריכת המלח.
אין צורך להיכנס לפאניקה
לעיתים, ניתן לראות רמות חריגות של חלבון בשתן בצורה זמנית בלבד, ואין הדבר מסמן בהכרח כי לאותו אדם יש נזק כלייתי. ישנם גורמים רבים שיכולים להעלות את רמת החלבון בשתן כמו, חשיפה לקור או לחום, מתח נפשי ופעילות גופנית מאומצת. במקרה כזה, יש לבצע מעקב אחר החולה ולבצע את בדיקות השתן שנית, כדי לראות שאכן מדובר בתופעה רגעית בלבד.
יש תקווה לעתיד
כיום נערכים בישראל מספר מחקרים אשר מבקשים להביא לפיתוחה של תרופה חדשה שתסייע להפחית את כמות החלבון בשתן ולעצור את ההתדרדרות הכלייתית. במחקר נבדקים סוכרתיים בעלי סוכרת מסוג 2 אשר הפרשת החלבון בשתן שלהם היא מעל 300 מ"ג, כפול מכמות החלבון הנורמלית. התקווה כי שככל שיותר אנשים במצב זה יסכימו להשתתף במחקר כך נוכל למצוא פתרונות בזמן קצר יותר – וכידוע, עבור החולים הזמן הוא אלמנט חשוב ביותר שיכול גם להציל חיים.