חורף – בין דכדוך לדיכאון – ד"ר דורית יודשקין-פורת – מומחית לפסיכיאטריה
סימני הדיכאון
פופולריים:
הגורמים לתופעת הדיכאון העונתי
מה אפשר לעשות?
· חשיפה לאור – יציאה לשמש ובאין אפשרות אז הקפדה על שהייה במקום מואר מורידה את רמות המלטונין ועשויה לסייע לתחושות הדיכאון. במקרים חריפים יותר של דיכאון עונתי ניתן לטפל מלאכותית באור (פוטותרפיה) באמצעות חשיפה לאור חזק למשך כשעה-שעתיים ליום. טיפול זה הינו טיפול רפואי לכל דבר המבוצע במרפאה תחת השגחה רפואית.
· טיפול תרופתי – הטיפול המקובל הוא במגוון תרופות נוגדות דיכאון המסייעות בשיפור מצב הרוח באמצעות העלאת רמת הסרוטונין, דוגמת ציפרלקס או תרופות המעלות גם את רמת הנוראפינפרין, דוגמת אפקסור.
· פסיכותרפיה – טיפולים פסיכותרפיים הוכחו כיעילים. בעיקר שיחות המבוססות על פסיכותרפיה קוגניטיבית שהוכחה במחקרים כמונעת דיכאונות נוספים.
· תזונה – כפי שצוין, עליה ברמת המלטונין גורמת לירידה ברמת הסרוטונין. חוסר סרוטונין נחשב לאחת הסיבות לירידה במצב הרוח. חשוב לכן, להעלות את רמות הסרוטונין בגוף. למרות הכמיהה לדברי מתיקה מומלץ להגביר צריכה של פסטה, אורז ולחם. צריכה של פחמימות מורכבות כמו לחם מחיטה מלאה, תפוחי אדמה, אורז מלא, גריסים וקטניות בליווי ירקות ופירות, על חשבון הפחתה בצריכה של פחמימות פשוטות מתוקות, כמו סוכרים ודברי מתיקה, יעלו את רמת הסרוטונין במוח.
דופמין הינו מוליך עצבי נוסף המשפיע על מצב הרוח. צריכה של מזונות עשירים בחלבון, כמו בשר רזה, עוף, דגים ומוצרי חלב רזים, מעלה את רמות הדופמין ובכך מספקת אמצעי נוסף המסייע בהתמודדות עם דיכאון עונתי.