המלצות משרד הבריאות לתזונת תינוק בריא

חצי שנה ראשונה – רק פורמולה או חלב אם

עד גיל 6 חודשים לא ניתן תוספת שתיה – פוגע בגדילה של הילד, מאחר ששתיה גורמת לשובע (בעיקר

תה עם סוכר) ולכן יאכלו פחות, ויגדלו פחות.

מגיל חודש

הוספת תוסף תזונה- ויטמין A+D.

פופולריים:

מגיל 5 חודשים

הוספת ברזל 5 מ"ג (כי פורמולות לא מכילות מספיק ברזל, וגם בחלב אם חסר ברזל).

מגיל 6 חודשים

ניתן לשלב מזונות נוספים, עד גיל 6 חודשים לא מומלץ לתת דייסות, אלא רק במידה ויש

צורך להסמיך כלכלה בגלל פליטות (וניתן קורנפלור לפני גיל 6 חודשים).

· נוסיף דייסות, ירקות, פירות ובשר (מתחילים בהודו, עוף, בקר) – מומלץ לתת את המזון בכפית ולא למהול

ולהכניס בבקבוק במטרה ללמד את הילד מיומנות חדשה ושרירי פה (חשוב בהמשך לדיבור, לגרוף מזון

מכפית וכו').

· כדאי להתחיל כל מזון בנפרד – למקרה שיש רגישות למזון מסוים כדי שנוכל לזהות .

· אין יתרון בהתחלה עם ירקות (לעומת פירות).

· גם אם עד גיל שנה הילד מסרב לתוספות – הנקה או תמ"ל (פורמולה) ייתנו לו את כל המרכיבים להם דרוש

(הרבה תינוקות מתקשים במעבר עד גיל 8-9 חודשים).

מגיל 9 חודשים עד גיל שנה

ניתן להוסיף מוצרי חלב, אך לא חלב ניגר

· הוספת דגנים – פסטה, אורז

· הוספת קטניות – יש לשים לב שהתינוק לא מפתח כאבי בטן קשים עקב כך

· חלמון ביצה– ניתן להוסיף מגיל 10 חודשים (חלבון נוסיף רק מגיל שנה), חשוב לתת את החלמון לפני גיל

שנה בו ניתן חיסון ויש לשלול רגישות לביצה. ביצה היא מקור טוב לחלבון אבל לא לברזל – הערך הביולוגי

של החלבון הוא הגבוה ביותר, תכולת ברזל גבוהה (אך אינו זמין). בביצה יש סיכון לסלמונלה ולכן צריך

לאכול ביצה לא חיה (ביצת רכה או ביצת עין).

· מוצרי חלב – מקור טוב לחלבון וסידן

מגיל שנה ואילך

· חלב ניגר

· ביצים שלמות – חלבון + חלמון

· דגים

· שומשום – טחינה

· בוטנים – אסור לתת בוטנים עד גיל שנה

· דבש

· מים

· נוזלים–

i. העדפת מים, לא להמתיק, עד גיל שנה חשוב להרתיח כל מים שהתינוק מקבל (גם מים מינרלים)

ii. לא מומלץ תה (לא ממותק ולא חליטות) – גם בגלל עובשים וגם בגלל קפאין והפחתת ספיגת הברזל

שמעודדת אנמיה של חסר ברזל, שהיא אחת הבעיות השכיחות בילדים בגיל שנה-שנתיים.