פטרוזיליה: מולטי – ויטמין מן הטבע – אסנת הראל, מהנדסת ויועצת בנושאי תזונה, עיצוב וחיטוב

קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:

הפטרוזיליה שאתם אוכלים היא פצצת בריאות אמיתית: לפטרוזיליה סגולות ריפוי למחלות לב וכליות, מסייעת לבעיות עיכול ומונעת בעיות גינקולוגיות

הפטרוזיליה, שקיימת כבר מעל ל-2000 שנה, שימשה כתרופה הרבה לפני ששימשה כתוסף למזון. היוונים הקדמונים יחסו לה יכולות בתחום הבריאות וכמחזקת ספורטאים. ברומאאף ייחסו לפטרוזיליה השפעת קסם נגד שכרות.

מה יש בה בפטרוזיליה?

הפרופיל התזונתי של הפטרוזיליה מורכב ממגוון רחב של ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים ושמנים חיוניים וברמת צפיפות (כלומר, רמת השפעה רלוונטית) טובה עד מצוינת.
ב-30 גרם של פטרוזיליה, המכילים כ-10 קלוריות, מתחבאים:

רמה מצוינת (מעל 75% מהדרישה היומית) של ויטמינים C ו-A וחומצה פולית

·רמה טובה מאוד (מעל 50% מהדרישה היומית) של ברזל

·רמה טובה (מעל 25% מהדרישה היומית) של אשלגן, סידן, סיבים תזונתיים, מגנזיום, ויטמין E ומנגן.

·בכוס פטרוזיליה, על-פי נתוני משרד החקלאות האמריקני (USDA) יש יותר בטא קרוטן (ויטמין A) מאשר בגזר גדול, פי שניים ויטמין C מאשר בתפוז, יותר סידן מאשר בכוס חלב ופי עשרים ברזל מאשר במנת אכילה של כבד

השפעת הפטרוזיליה

הורדת הסתברות למחלות לב מאחר ומורידה את לחץ דם.
מנקה את כלי דם ומקלה על נפיחות של ורידים.
מכילה מרכיבים רבים נוגדי חמצון ויטמינים A,C,E, חומצה פולית ובעיקר myristicin הנלחמים ברדיקלים חופשיים בגוף. בעלת יכולת לנטרל חמצון הנובע מעישון סיגריות ומזון מעושן בגריל. דרך כך מקטינה את ההסתברות למחלות הסרטן ובעיקר סרטן הריאות. מרכיבים אחרים כמו luteolin תומכים בהרחבת קיבולת האנטי אוקסידאנטים בדם.
מגבירה את פעילות העיכול ותורמת להקלה בבעיות גסטרונומיות.
מונעת היווצרות אבנים בכליות ומשתנת.
טובה לריפוי מחלות של צינור הנשימה. לעיסת פטרוזיליה מסלקת ריחות רעים מהפה והנשימה.
מקלה על אינפקציות הנובעות מוסת. תורמת ללידת תינוקות בריאים ובעת הצורך מעוררת את פעילות הרחם ומזרזת לידה.
מורידה את הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית הנובעת מתהליך הזדקנות.
טובה נגד דלקות אוזניים ובטיפול לליקויי שמיעה.
מעבר לסגולותיה הרפואיות, אלו היתרונות הבריאותיים של הוויטמינים והמינרלים בפטרוזיליה:

1.ויטמין A (בטא קרוטן): התורם לשיפור ראיית לילה ועור בריא.

2.קומפלקס ויטמין B: שימוש חמצן וחומצות אמינו ושיקום תאי הגוף ושחרור אנרגיה מהתאים

3.ויטמין C: לתחזוקת המערכת החיסונית.

4.ויטמין E: להגנה על התאים מפני התבלות הבאה עם הגיל.

5.ויטמין K: לוויסות סמיכות הדם וניקוי וסינתזה של חלבון הכבד.

6.ברזל: ליצור המוגלובין הנדרש לאנרגיה.

7.מנגן: עוזר לספיגת ויטמין C, מייצר את הורמוני המין.

8.אשלגן: נדרש לגדילה, בניית שרירים ומערכת העצבים.

9.אבץ: מחזק את המערכת החיסונית ומונע אקנה.

10.סידן: לחיזוק העצמות, השיניים והשיער.

11.סיבים וכלורופיל: מטהרים, מונעים זיהום בקטריאלי ומגבירים את המערכת החיסונית.

פופולריים:

ללא ספק, עשב התיבול הירוק והפשוט הזה בהחלט ראוי לתואר של מולטי ויטמין-מינרל המתגבר את המערכת החיסונית.
כל הסגולות, ואפילו הטעם, אינם מתייחסים לפטרוזיליה המיובשת המוצעת במדפי התבלינים.
פטרוזיליה איכותית יש לקנות כטרייה, עם עלים ירוקים ללא סימני יובש ודהיית הצבע. יש לשטוף ולייבש ואת פעולת הקיצוץ יש לעשות סמוך לזמן האכילה על מנת למנוע "בריחת ויטמינים". אם משלבים את הפטרוזיליה בבישול, יש להוסיפה לקראת סופו כדי לשמר את מרבית הטעם והאיכות תזונתית.
וקצת הסתייגות: העלים והשורש נחשבים לבטוחים ואין הגבלה בצריכתם ללא חשש מהרעלה. החלק הבעייתי היחיד הינם הגרעינים המכילים חלק מהשמנים החיוניים ויש ליטול מהם באופן מדוד. הפטרוזיליה גם אינה מומלצת לנשים בהריון מחשש לזירוז לידה וגם לא למיניקות מחשש ליבוש החלב.
מעכשיו – אוכלים את הקישוט
הפטרוזיליה לרוב לא מוערכת כראוי: מחקרים לאחרונה קבעו כי פטרוזיליה, נמנית בין שלושת צמחי המרפא הטובים ביותר (לצד השום והסרפד).ולמרות כל זאת, מעטים אוכלים את הפטרוזיליה בפני עצמה, ואלו שכבר עושים זאת, משתמשים בפטרוזיליה לרענון הפה בעיקר לאחר אכילת ארוחה כבדה או שום.
לכן, בפעם הבאה שתופיע הפטרוזיליה בצלחתכם, כקישוט למאכל הגורמה או כמצע לנתח הבשר, זכרו את סגולותיה ואל תוותרו על תוספת של בריאות לגופכם.