נקעים בקרסול
אלה פציעות נפוצות מאד, בעיקר הנקעים ברצועה הלטרלית (שבצד החיצוני). נקעים בקרסול המדיאלי (הצד הפנימי) נדירים יותר מאלה הלטרליים - החיצוניים, כיוון שהרצועות שם עבות וחזקות יותר. הנקעים הם הפגיעות הכי מפוספסות ולא מטופלות. הנקעים דורשים טיפול והחלמה רבים על מנת לא להישאר עם קרסול חלש ובלתי יציב.
מהו נקע? זהו מצב שבו מפרק הקרסול מתעקם עקב דריכה עקומה, בדרך כלל כך שהעקב נוטה פנימה והקרסול החוצה. זה מצב שנמשך שבריר שנייה, ואז האדם קופץ כדי להתיישר או שהוא נופל.
בעת היווצרות הנקע נמתחות הרצועות שתפקידן לחזק את יציבות הקרסול, ונמצאות בצד הקרסול. הרצועה נמתחת, לעתים מתארכת, לעתים יש קרעים ברצועה, ואף יכול להיות מצב שבנקודת החיבור בין הרצועה לעצם תיתלש חתיכת עצם - ואז נוצר שבר קטן במקום החיבור בין הרצועה לעצם. במקרים החמורים יותר מבין המקרים שצויינו לעיל - אין בעצם מה שיחזיק את הקרסול בזווית המקורית. אז הקרסול אינו יציב.
בעת עיסוק ספורטיבי הנקעים עלולים להופיע במספר מצבים:
המצבים של: א . נחיתה בדריכה עקומה. ב . נחיתה על רגל של שחקן אחר – ואז הרגל מתעקמת .
הטיפול בנקע
מאחר שנקע קורה באמצע פעילות, מסעות או ריצה, חשוב למצוא פתרון מהיר לקיבוע מפרק הקרסול, על מנת שאפשר יהיה להמשיך בפעילות (אלא אם החייל מעדיף שיעלו אותו על האלונקה). על הפעולה להתבצע מייד אחרי הנקע, כיוון שתוך זמן קצר הרגל עלולה להתנפח.
ראשית, יש למתוח ולשרוך את השרוכים חזק מאד בנעל של הרגל הפגועה.
שנית, יש לבצע "קיבוע נקע מאולתר". קשה לתאר זאת במילים. הוא מבוצע בדרך כלל באמצעות משולש בד או באמצעות תחבושת.
-
לשכב על הגב.
-
להניח את הרגל הפגועה (אפשר גם את הבריאה) על ארגז, או כל חפץ שהוא. על הרגליים להיות מעל גובה הגוף בצורה משמעותית.
-
אם אין אמצעי קירור – לא לפתוח את השרוכים בנעל.
-
אם יש אמצעי קירור – קרח, או מים קרים מאד – יש לעשות רטיות (קומפרסים) לפחות חצי שעה.
-
יש לבצע חבישה למניעת תזוזת החלק הקדמי.
יום לאחר הנקע, לעשות קומפרסים של מי בורוב (יש דבר כזה, להשיג בבתי המרקחת). אם אין מי בורוב, לעשות קומפרסים עם מים פושרים.
טוב לאורך תקופה של מספר ימים לשכב עם רגליים גבוהות מגובה הגוף.
ברגע שהכאב האקוטי עובר, ניתן לחזור להעמיס משקל על הרגל. עדיף להתחיל ברכיבה מתונה על אופניים (כי אז התנועה היא עגולה וללא מכות, וללא משקל גוף מלא על הרגל). על הרגל להיות חבושה. מותר לפצוע ללכת באיטיות בלבד וללא שום משא על הגוף. חשיבות פעולה זו צריכה להיות מודגשת, על מנת שימשיך בצורת ההליכה הרגילה שלו ככל שניתן. זה עדיף על צליעה, על אף שניתן לזוז דרך הצליעה יותר מהר. בשלב זה חיזוק השרירים יתחיל, בייחוד אלה החיצוניים. השיקום הוא בעזרת תרגילים .
דוגמא לתרגילים טובים :
ד.עמידה על קצות האצבעות.
לפני חזרה לפעילות רגילה להרכיב על הקרסול "איירקאסט". זהו מוצר שמקבע את הקרסול. ניתן להשתמש בו כשבועיים-שלושה. כדאי להתייעץ עם פיזיותרפיסט בעל ניסיון בטיפול בספורטאים, שישקול אם כדאי לעשות טייפינג .
לעשות מדרסים בשיטת E.F.S בעלי תמיכות מיוחדות .
-
להשתמש בנעליים מותאמות לעיסוק הספורטיבי שעברו בדיקת ייצוב
-
לסגור את השרוכים בצורה טובה
-
אם הנעל רופפת על הרגל, מומלץ לגרוב גרב עבה במיוחד, או לגרוב שני זוגות גרביים
-
להיות עירני לתנאי השטח
-
לעשות תרגילים לחיזוק איזור הקרסול
-
לעשות מדרסים בשיטת E.F.S בעלי תמיכות מיוחדות
מדרסים וינברג אורטופדיה
תגיות: נקע, נקע בקרסול, אורטופדיה, יבלות, שיגדון, פודגרה, פלטפוס, נקעים בקרסול, מדרסים