הומואפתיה על קצה המזלג – באדיבות אתר Green+

2.1.13
בעשרים השנים האחרונות החלה התעניינות מחודשת בשיטת טיפול ההומואפתית והיא צוברת לה חסידים רבים ברחבי העולם

הומואפתיה היא אחת הגישות הנפוצות של הרפואה האלטרנטיבית, שפותחה במאה ה-18 על ידי הרופא הגרמני ד"ר סמואל היינמן. שיטת הטיפול ההומאופתית גורסת כי מחלות הפוגעות בגוף האדם הן למעשה ביטוי לחוסר הרמוניה בגוף, מתוך האמונה כי כל חלקיו של גוף האדם קשורים זה לזה, ואין להתייחס לכל איבר בנפרד, אלא רק לגוף כמכלול.

מקורו של המונח הומואפתיה הוא במילים היווניות "הומיאו" – דומה, ו"פתיה" – מחלה, והמילה טומנת בחובה את העיקרון הבסיסי של הטיפול ההומיאופתי הקלאסי, לפיו לכל המחלות של אדם מסוים צריכה להימצא תרופה אחת, או טיפול אחד, שירפא את כולן. עם השנים נוצרו מגמות נוספות של הומואפתיה, ועל פי ההומואפתיה המודרנית ניתן לשלב כמה חומרים, או תרופות, כדי להשיג את הטיפול הטוב ביותר לכל אדם.

פופולריים:

הטיפול ההומאופתי מותאם אישית לכל מטופל, בהתבסס על הסימפטומים השונים שלו. מטרת הטיפול ההומיאופתי היא לטפל באמצעות מינון קטן ככל האפשר של חומרים להשגת תוצאה טובה ככל האפשר, ועם תופעות לוואי מועטות ככל האפשר. בזכות עיקרון טיפולי זה מרבית התרופות ההומיאופתיות הן מהולות מאוד, כדי שיכילו רק את התמציות ההכרחיות של החומרים הטיפוליים.

ספקנים רבים טוענים כי לתרופות הומיאופתיות אין השפעה של ממש מלבד ההשפעה הפסיכולוגית, וכי הן משמשות כתרופות "פלצבו" בלבד. תחקירים שנעשו על יעילותן של התרופות ההומיאופתיות על ידי רשתות הטלוויזיה BBC בבריטניה ו-ABC בארצות הברית העלו כי אין הבדל בינן לבין מים. עם זאת, מטופלים רבים שהשתמשו בתרופות הומיאפתיות עבור תופעות אלרגניות, מחלות ילדים, קוצר נשימה, הפרעות שינה, ואפילו הפרעות כגון חרדה, דיכאון, והפרעות קשב וריכוז – מדווחים על הצלחה בטיפול, בין אם במקביל לטיפול "מסורתי" ובין אם כטיפול יחיד.

למרות שבמהלך המאה ה-20 ירדה הפופולריות של הרפואה ההומאופתית, בעשרים השנים האחרונות החלה התעניינות מחודשת בשיטת טיפול זו והיא צוברת לה חסידים רבים ברחבי העולם. כיום קיימים אפילו וטרינרים שמחילים את שיטות הטיפול ההומיאופתיות גם על טיפול בבעלי חיים ובחיות מחמד. בישראל פועלת "האגודה הישראלית להומואפתיה קלאסית", שמעלה את המודעות בציבור להומואפתיה ומקדמת את הטיפול ההומיאופתי בארץ.