אודות MedPortal  הרשמה לחדשות MedPortal  תקנון  שאלות נפוצות  צור קשר

 נבחרי MedPortal
רפאל רוזנסקי
רפואה סינית .

רוצה להופיע כאן?
(אנציקלופדיה) מערכת החיסון > אלרגיה לחלב ואי סבילות ללקטוז

אלרגיה לחלב ואי סבילות ללקטוז


שירלי קטרון / 21.5.12
כיצד להתמודד עם אלרגיה לחלב ואי סבילות ללקטוז
 
חמישה אחוזים מהילדים בישראל סובלים מרמות שונות של אלרגיה לחלבוני החלב, אשר מופיעה בדרך כלל בילדות וחולפת עד גיל 5. בנוסף, קרוב ל-70% מהאוכלוסייה לוקים באי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) ברמה כזו או אחרת. בשני המקרים נאלצים להיזהר מאכילת מוצרי חלב, ובדרך כלל זקוקים לתחליפים ולהשלמת הסידן באמצעות נטילת ויטמינים ותוספי תזונה.

אלרגיה למוצרי מזון, מקורה בתגובה לא רצויה של מערכת החיסון לאחד או יותר ממרכיבי המזון ובמקרה של אלרגיה לחלב, במפגש עם אחד החלבונים שבו. האלרגיה באה לידי ביטוי בעיקר במערכת העיכול, הנשימה והעור, אך עלולה להתבטא גם במערכת העצבים המרכזית וברקמות נוספות. בילדים הסימנים האופינים יותר הם נזלת ואסטמה. הסובלים מאלרגיה למזון בכלל ולחלב בפרט עלולים לסבול מפריחה בעור, שלשולים, עצירות, הקאות ואפילו הלם וחשש לסכנת חיים.

אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) לעומת זאת, היא למעשה מחסור חלקי או מלא, של פעילות האנזים לקטאז שנמצא בגופנו במעי הדק ואחראי לפירוק הלקטוז. הוא קורה ב- 4 מקרים: הראשון- מצב נדיר בו תינוקות נולדים ללא לקטאז והתפתחותם מתעכבת השני- מתפתח אצלם מחסור חלקי או מלא בגיל הילדות, בדר"כ אחרי גיל 3, השלישי- אנשים בגילאים מאוחרים יותר שסובלים ממחסור שמתפתח בעקבות מחלות במערכת העיכול ורביעי, אנשים שאצלם עם הגיל פוחת יצור האנזים. אי סבילות ללקטוז מתבטאת בכאבי בטן, שלשולים וריבוי גזים. חשוב לציין, כי חומרת התסמינים שונה מאדם לאדם לפי מידת החסר באנזים.

טיפים לסובלים מאלרגיה לחלב ו/או מאי סבילות ללקטוז:

  1. הסובלים מאלרגיה מוכרחים להימנע ממוצרי חלב ולהיזהר בעיקר ממוצרים שעלולים להכיל "עקבות חלב" או שייוצרו בפסי ייצור חלביים. יש לשים לב למוצרים כמו דגני בוקר, רטבים למיניהם, ממתקים וחטיפים ומרגרינה, שעל פניו הם נטולי חלב אך עלולים להכיל שאריות חלב.
  2. לסובלים מאלרגיה לחלב מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית שתתאים עבורכם תפריט הכולל תחליפי חלב ושילוב תוספי תזונה. בשוק קיימים תוספי סידן המכילים בדרך כלל 600 מ"ג סידן. כיוון שההמלצה היא לצרוך 1000 מ"ג סידן ביום לאדם מבוגר ניתן להשלים את החסר באמצעות אכילת מזונות עשירים בסידן, דוגמת סרדינים, טחינה, אגוזים, שקדים ועוד
  3. מומלץ ליטול סידן בשילוב ויטמין D כיוון שהוא מסייע לספיגת הסידן במערכת העיכול ולהטמעת הסידן בעצמות. כיום ניתן למצוא תוספי תזונה המכילים את שני המרכיבים, למשל בקלציום ציטרט של לייף ועוד. יש לבדוק שכמות הויטמין D בתוסף עם הסידן מספקת אם לא יש להוסיף את הויטמין D בנפרד.
  4. אי סבילות ללקטוז נגרמת כאמור בדרך כלל ממחסור של הלקטאז. ניתן לפתור זאת באמצעות תוספי תזונה, כגון "לקטאז", "לקטאזין" ו"לקטוקל", המכילים את האנזים הבעייתי שתפקידו לפרק את הלקטוז. יש ליטול את התוסף לפני שאוכלים חלב או מוצריו.
  5. לאנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז (רגישות לחלב) מומלץ לנסות ולבדוק השפעת צריכת מוצרי חלב דלי לקטוז כמו חלב דל לקטוז (נמכר ברוב הסופרים), יוגורט ומוצרי חלב נוספים שמסומנים כדלי לקטוז ע"ג האריזה. גם שוקו ניתן להכין מחלב דל לקטוז.
  6. ככל שמוצרי החלב מוצקים יותר יש בהם פחות לקטוז, לכן גם מי שמתקשה לפרק אותו יוכל לאכול למשל גבינה צהובה קשה שמכילה מעט לקטוז. בנוסף, יוגורט ביו מכיל פחות לקטוז ביחס למוצרי חלב אחרים ולכן גם הוא עשוי להוות פתרון.
  7. חשוב לדעת, כי גם אנשים הרגישים ללקטוז מסוגלים לצרוך במהלך היום כמות קטנה של לקטוז, כאשר הוא לא נלקח בבת אחת אלא מחולק במהלך היום. למשל, מומלץ לחלק כוס חלב למספר כוסות קפה או תה עם חלב במהלך היום, כך נצרוך כמות לקטוז שהגוף יכול לפרק. בנוסף, כאשר מזונות המכילים חלב מהווים מרכיב מארוחה הכוללת פחמימות חלבונים ושומנים הם נסבלים טוב יותר מאשר כשצורכים אותם לבד. חשוב לציין, שבכל מקרה הכמויות משתנות בהתאם למידת הרגישות.
  8. החלב ומוצריו (ממקור של בקר וצאן) הם אוצר תזונתי, המספק לנו חלבון איכותי, ויטמינים מקבוצהD , A, B ומינרלים שהעיקריים בהם: סידן, אשלגן, מגנזיום, אשלגן ואבץ. חלב ומוצריו הם גם מזון לחיידקי המעיים החיוביים המגנים ושומרים על בריאות המעי ולכן לא מומלץ לוותר עליו לחלוטין.

ואם לא השתכנעתם – הנה עוד כמה סיבות:

  • 3 מנות של מוצרי חלב דלי שומן ליום כחלק מתזונה מאוזנת – חשובה לירידה ושמירה על משקל תקין. אנשים בדיאטה הצליחו טוב יותר ומהר יותר לרדת ולשמור זמן רב יותר על משקלם כשמזונם הכיל מוצרי חלב דלי שומן.
  • תזונה עשירה בסידן בשלבי החיים המוקדמים מאפשרת בניית מסת עצם מרבית והורדת הסיכוי לשברים כתוצאה מאוסטיאופורוזיס – מחלה המאופיינת בירידה בצפיפות העצם – מחלה קשה וכואבת הפורצת בגילאים מבוגרים 50 ומעלה ופוגעת באיכות החיים.
מאת שירלי קטרון, רוקחת ודיאטנית בסופר- פארם
 

ניצן נתנאל שלום ת"א


תגיות: אלרגיה לחלב, סבילות ללקטוז
 
גרסה להדפסה   |   שלח לחבר   |   לארכיון מאמרים
 
 אנציקלופדיה רפואית
עם המלצות לריפוי עצמי
 
 בריאות | אודות MedPortal | תקנון | קישורים | שותפים | הרשמת חברים | הרשמת רופאים ומטפלים | כניסת חברים | צור קשר | שיתופי פעולה